Grootste bedreigingen sinds Koude Oorlog: Syrië, Irak en Libanon

 reuters. Syrische soldaten die vechten voor president Bashar Assad.

reuters. Syrische soldaten die vechten voor president Bashar Assad.

Rob de Wijk

column- Wie wil weten hoe de Apocalyps voelt moet naar Syrië gaan. Vorige maand zijn er 733 Syriërs gedood. Het vredesproces werd afgebroken. Steden worden uitgehongerd. Iedereen vecht tegen iedereen. Helikopters gooien vaten gevuld met springstof en spijkers op doelwitten. Omdat dat laatste daags na het afbreken van het vredesproces gebeurde was de verontwaardiging groot: zoiets doe je niet.

Zo langzamerhand kom ik tot de conclusie dat de strijd in Syrië en escalatie naar Libanon en Irak kan uitdraaien op de grootste bedreiging sinds het einde van de Koude Oorlog in 1989. Nu al is de humanitaire situatie onhoudbaar en is de vluchtelingenstroom bijkans onbeheersbaar. De escalatie vormt een regelrechte bedreiging voor de stabiliteit van het olierijke Irak. De zaak kan helemaal uit de hand lopen als een groot conflict tussen soennieten en sjiieten ontstaat, waarbij Saoedi-Arabië en Iran meer openlijk dan toe nu toe betrokken raken.

De onstuitbare opkomst en verspreiding van Al-Kaida compliceert de situatie en verergert de dreiging voor Europa. Syrië anno 2014 is vergelijkbaar met Afghanistan anno 2001. Er zijn grote trainingskampen, het land wordt door extremisten nu vooral gezien als oefenterrein en zij krijgen van hogerhand de opdracht niet te sneuvelen omdat ze een ‘grotere taak’ hebben. Daarmee wordt de ontregeling van Tjetsjenië, de Golfregio, Noord-Afrika en Europa bedoeld.

Lees verder >>

Comments zijn gesloten.

1 Comment on Grootste bedreigingen sinds Koude Oorlog: Syrië, Irak en Libanon

 1. G.Deckzeijl // 13/02/2014 om 09:46 //

  On topic!
  Tsjonge, en trots dattie is. Wat deze KLOOTZAK heeft uitgespookt kreegtie hier niet voor elkaar. Ik hoop dattie snel kan kennismaken met z’n 72 niet-bestaande maagden.*
  http://haralddoornbos.wordpress.com/2014/02/12/man-uit-almere-die-nu-in-syrie-vecht-en-beweert-jihadist-khalid-k-te-zijn-houdt-op-foto-een-afgesneden-hoofd-omhoog/
  *is slechts een oude maagd van 72.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: