Eerste kabinet-Rutte viel na verzet CDA’ers

Door: Jan Hoedeman, Remco Meijer

© anp

© anp

Pijnlijke miscommunicatie en onenigheid binnen de CDA-top leidden begin 2012 de val van het eerste kabinet-Rutte in. Daardoor kon partijleider Verhagen uiteindelijk niet leveren wat hij al aan PVV-leider Wilders had voorgespiegeld. Het verklaart waarom Wilders alsnog opbrak na zeven weken onderhandelen in het Catshuis, met een begrotingsakkoord al in zicht.

Dat blijkt uit een reconstructie die de Volkskrant twee jaar na dato maakte van de dagelijkse gang van zaken in Rutte I, de van meet af aan omstreden samenwerking van VVD en CDA met de PVV. Elf betrokkenen verleenden deze winter hun medewerking. Oud-minister Leers stelde zijn dagboekaantekeningen ter beschikking. Samen vertellen de elf het verhaal van een coalitie die het onderlinge wantrouwen nooit te boven kwam: van een premier (Mark Rutte) die achttien maanden lang alles probeerde te doen om Wilders tevreden te houden, van een vicepremier (Maxime Verhagen) die vaak in opperste verwarring was, en van een gedoger (Geert Wilders) die resultaten wilde zien voor de 24 zetels die hij leverde en daarom vooral de ministers Rosenthal (Buitenlandse Zaken) en Leers (Immigratie en Asiel) voortdurend opjaagde.

Lees verder >>

Comments zijn gesloten.

1 Comment on Eerste kabinet-Rutte viel na verzet CDA’ers

 1. G.Deckzeijl // 02/04/2014 om 20:32 //

  Als het electoraat ’t bij de volgende Kamerverkiezingen slim speelt,
  zien we ‘m nooit meer terug.
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/22459364/__Kamer_tikt_Rutte_op_vingers__.html
  Voor mijn part maken ze ‘m daarna burgemeester van Nergenshuizen.
  Of Boerekoolstronkeradeel, om maar ’s een dwarsstraat te noemen…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: