Update Oekraïne

De aanleiding voor het hele gedoe is natuurlijk niet dat Verhofstadt, ondersteund door van Baalen, daar wat liep te blèren in Kiev, maar het associatieverdrag dat de EU graag wilde met Oekraïne. Dat was tegen het zere been van Rusland en die bood gelijk miljardenhulp om de schuldpositie te verlichten. Die hulp is nu teruggetrokken, en onmiddellijk sprong het IMF in dat gat en bood een lening aan. De EU is blijkbaar platzak en kan alleen nog retoriek bieden. Ik ben benieuwd wat er gebeurt als Poetin aan de gaskraan gaat lopen draaien. Ow btw, 25% van onze olie-import komt uit Rusland, CBS. Maar dat terzijde.

Hoe nu verder in Oekraïne. Het NRC schetst drie mogelijke scenario’s

1- er komt een interim-regering en er volgen verkiezingen

chaos en anarchie

2- het land valt uiteen in een federatie (en dat gaat dan vrij vreedzaam volgens NRC, althans ik zie niet anders beweerd worden) ‘Uitéénvallen in een Federatie’ , die is ook leuk he. Terwijl wij  vrezen voor het samengaan van ooit soevereine staten in de EU tot een federatie, gaat het hier om uiteenvallen van een natie tot federatie. Snapt u het nog?

3- een blijvende toestand van chaos en anarchie

De mogelijkheid dat optie twee gepaard gaat met een burgeroorlog blijft onvermeld. In Syrië, een andere Russische bondgenoot, heeft het Westen al een blijvende burgeroorlog uitgelokt. Rusland heeft twee warme-zee-havens en die zijn cruciaal voor Ruslands toegang tot de wereldzeeën. En beide havens liggen niet op Russisch grondgebied. Tartus in Syrië en Sebastopol in Oekraïne. Beiden liggen niet heel geografisch gelukkig, want eigenlijk zijn zowel de Zwarte- als de Middellandse-zee binnenzeeën, waarvan de uitgangen bewaakt worden door het Westen.

Georgie_208902a_150186nindexPoetin zal niet heel blij zijn en al helemaal niet dat dit precies samenvalt met Sotchi, wat zijn feestje had moeten worden. Een langlopende burgeroorlog als in Syrië zal Rusland niet accepteren. Denk maar aan wat ze in het nabije Georgië deden toen dat, aangespoord door het Westen, Zuid-Ossetië binnenviel nadat dat zich onafhankelijk verklaarde  van Georgië met de bedoeling zich aan te sluiten bij Noord-Ossetië. Abchazië, ook afgescheiden van Georgië en toevallig ook in het bezit van een groeiende Russische haven, diende als voorbeeld. De ruime meerderheid van de inwoners van Abchazië en Zuid-Ossetië zijn etnische Russen en hadden destijds alleen een Sovjet-paspoort en hebben nu een Russisch.

krimroutesTerwijl in de hele Oekraïne een vijfde deel van de bevolking ‘Russisch’ is, is op de Krim 90% van de bevolking ‘Russisch’. En daar ligt nou net die Russische haven. Elke paar jaar moet er weer met Oekraïne onderhandeld worden over het verlengen van het verblijf van de Zwarte Zee vloot. In de westerse MSM wordt druk gespind over de mogelijkheid dat het land uiteenvalt, maar zou Poetin dat wel zo erg vinden als dat hem een reden zou verschaffen om het oostelijk deel van de Oekraïne, in ieder geval de Krim inclusief Sebastopol weer stevig in Russische handen te brengen.

Dat het allemaal zo’n vaart niet zal lopen meldt deze website:

The real divide in Ukraine is not between East and West, but between the democratic forces on the one hand and the Party of Regions on the other.

Liev. Doen we nu eindelijk eens een plaatje van de pijpleidingen.

lijkt me wel duidelijk, toch

lijkt me wel duidelijk, toch

Geschiedenis

Ooit was de Krim natuurlijk wel stevig in Russische handen en daarmee de haven van Sebastopol ook. Wikipedia:

Tijdens de Krimoorlog (1854-1856) werd Sebastopol langdurig belegerd door Franse, Britse en Italiaanse troepen. Uiteindelijk viel de stad na 349 dagen, in september 1855. Een jaar later kregen de Russen met het accepteren van de Vrede van Parijs de controle over de stad terug.

In 1475 werd de Krim toegevoegd aan het Ottomaanse rijk en pas in 1774 werd het weer onafhankelijkheid gegund onder Russische druk. Vervolgens knokten de Russen en Turken nog een eeuw om het schiereiland. Met uiteindelijk de Krimoorlog tot gevolg.

Eén van de aanleidingen tot die oorlog was trouwens, wikipedia:

De Russische tsaar Nicolaas I wierp zich op als verdediger van het orthodoxe geloof en wilde meer bepaald de orthodoxe minderheid die onder Turkse heerschappij aldaar leefde, beschermen. In die zin kan men spreken van een kruistocht. Nicolaas’ achterliggend motief was eveneens economisch van aard: gebiedsuitbreiding naar de warme wateren en met als kers op de taart de verovering van Istanboel, het vroegere Constantinopel, de bakermat van het Russisch-orthodoxe geloof. Ook zou Rusland zo controle krijgen over de Bosporus. Vriend !!!! Ik pleit al jaren voor dat vetgedrukte. Weg met die minaretten rond een Christelijke kerk.

Ik zeg het nog maar eens: Vriend !!!! Vele Europese landen hebben een geschiedenis van samenwerken met de Turken tegen de Russen. Dat heeft al tot heel wat ellende geleid. Niet mijn keuze in het huidige tijdsbestek.

Wat de Krim er nu over denkt:

The Russian Stronghold in Ukraine Preparing to Fight the Revolution

The busload of officers only began to feel safe when they entered the Crimean Peninsula. Through the night on Friday, they drove the length of Ukraine from north to south, having abandoned the capital city of Kiev to the revolution

Bron

Achtergrond informatie over Julia Tymoshenko

Julia is niet alleen maar het schattige blonde meisje met die vlecht op der hoofd gespeld:

She expanded her activities further, swapping among other goods surplus Ukrainian weapons for Russian fuel with the new Russian Defense Ministry.

she certainly did abuse her office, repeatedly, and usually for her own financial gain

In 1997, Yulia entered politics and made common cause with former Prime Minister Pavlo Lazarenko. Together, the two formed Gramada, Fatherland’s predecessor party. She entered politics to ward off pressure from both the Kuchma Administration and the Donetsk mafia. Had she not obtained parliamentary immunity, there might have been a trial and a prison sentence.

While Yulia may or may not have exceeded her authority in that gas deal, she certainly did abuse her office, repeatedly, and usually for her own financial gain.

Bron

Speech Verhofstadt in Kiev, hij stelt de Oekraïners bovendien visa in het vooruitzicht. Huh wat, wanneer hebben we het daar over gehad :

Van Rossem legt uit dat Timoshenko ook maffia is en uit de gaskraan graait. GeenStijl 23-01-2014

Uit de comments:

Ik heb vrienden in Simferopol op de Krim (da’s dus het Russische kamp). De mensen daar zijn echt doodsbang voor oorlog en ze verwijten ons, de EU en USA, dit te veroorzaken … er valt geen zinnig woord met ze te wisselen momenteel. Die Verhofstadt en Van Baalen hebben geen idee wat ze aan ’t veroorzaken zijn! Happy Atheist | 24-02-14 | 01:08 |

Bassiehof over de toespraak van Verhofstadt in Kiev. GeenStijl 23-02-2014

Elsevier:

Verhofstadt en Van Baalen bewijzen in Kiev het gelijk van Moskou

Houding van Europese Unie is olie op het Oekraïense vuur

Oekraïne en de EU: een korte geschiedenis

Lees meer over Oekraïne >>

Comments zijn gesloten.
About Fubar (5735 Articles)
Is van mening dat de Collaborateurs terechtgesteld moeten worden.

10 Comments on Update Oekraïne

 1. G.Deckzeijl // 24/02/2014 om 10:41 //

  Vraag voor de idioten in Brussel en Den Haag:
  Zeg eens, is het de bedoeling dat alle Nederlandse belastingbetalers gaan opdraaien voor financiële steun zodra een land, waar ook ter wereld, van plan is te “democratiseren..???”
  Sinds wanneer is er geld nog om landen te democratiseren?
  Kunnen die landen dat niet zelf?
  Heeft Nederland, om maar eens een dwarsstraat te noemen, de VS soms ook gedemocratiseerd met wagonladingen geld..???
  Australië? Japan? Maak zelf het lijstje af.
  http://www.elsevier.nl/Europese-Unie/nieuws/2014/2/Europese-Unie-betaalt-mogelijk-20-miljard-euro-aan-Oekraine-1469162W/

  Like

 2. G.Deckzeijl // 24/02/2014 om 10:42 //

  Eén bijdrage in de wachtkamer. Waar zit je, Fubar?

  Like

1 Trackback / Pingback

 1. Meer Oekraïne | Fubar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: