Update Oekraïne

Volg hier de live updates >>

This is a picture from a ceremony last summer commemorating the Ukrainian war dead in village of Yasenive in Western Ukraine. The Nazi Ukrainian war dead. The dude on the right is a surviving member of the SS Galicia division, a unit of mostly Ukrainian volunteers fighting for the Reich. The kid on the left, well, he’s just an enterprising young man with a “WHITE PRIDE WORLDWIDE” T-shirt. And there’s an assortment of Svoboda-niks in the background.

Are Ukraine’s Jews Screwed?

19h0qw7og7i70jpg As a temporary government stands up in Kiev and all hell breaks loose with pro-Russian protesters in Crimea, the news is sounding grimmer and grimmer for Ukraine’s Jewish minority.

Earlier this week, a synagogue in the country’s southeast was firebombed. There have been multiple reported beatings of Jews and acts of vandalism at Kiev synagogues. A leading rabbi in Kiev has called for Jews to leave the city and the country, if possible—though he later said he was stressing that it’s dangerous for everyone out there—and the Israeli embassy has reportedly advised members of the Jewish community to stay off the streets.

Lees verder >>

Facts you need to know about Crimea and why it is in turmoil

23With its multinational society and a long history of conquests, the Crimean peninsula has always been a crossroads of cultures – and a hotbed of conflicts. Amid Ukrainian turmoil, every ethnic group of Crimeans has its own vision of the region’s future.

What is Crimea?

the Crimean peninsula has always been a hotbed of conflicts

Now known as Autonomous Republic of Crimea, the picturesque peninsula shooting out into Black Sea from mainland Ukraine was for centuries colonized and conquered by historic empires and nomadic tribes. Greeks, Scythians, Byzantians and the Genoese have all left traces of their presence in Crimean archeological sites and placenames.

Lees verder >>

Krimtataren bezorgd over onrust op De Krim

een nieuw Bosnië of Kosovo

De Krimtataren maken zich grote zorgen over de situatie op de Krim. Dat zegt de Tataarse historicus Enver Sejtmemetov. Volgens hem zouden de ontwikkelingen op het schiereiland in de Zwarte Zee, waar etnische Russen zestig procent van de bevolking vormen, kunnen leiden tot een nieuw Bosnië of Kosovo.

Lees verder >>

Miljarden weggesluisd tijdens Janoekovitsj’

Viktor Janoekovitsj

Viktor Janoekovitsj

KIEV – De nieuwe Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek heeft de verdreven president Viktor Janoekovitsj ervan beschuldigd dat onder diens bewind tientallen miljarden zijn verdwenen uit de schatkist.

Lees verder >>

Nieuwe premier Oekraïne: Janoekovitsj verduisterde 51 miljard euro

51 miljard euroDe voormalige parlementsvoorzitter Arseni Jatsenjoek is verkozen tot premier van de interim-regering in Oekraïne. Direct na zijn benoeming kondigde Jatsenjoek aan dat hij zo snel mogelijk een nieuwe lening bij het Internationaal Montetair Fonds wil afdwingen. De economie van het land zit in het slop omdat de kliek rondom Janoekovitsj ’70 miljard dollar (51 miljard euro) verduisterde’, aldus de kersverse premier.

Lees verder >>

Encouraging a Pan-Islamic Caliphate in Crimea?

crimea_bWhen General Anatoliy Mohyliov was still Chief of the Crimean Police several years ago, he was known for his radical statements about Crimean Tatars. Apart from verbal confrontations, Mohyliov shut down shops owned by Crimean Tatars at Ai-Petri, a panoramic tourist attraction. This made General Mohyliov one of the most notorious political figures in Ukraine in the eyes of Crimean Tatars.

Later, few were surprised when the PR promoted Mohyliov to Crimean Premier despite his confrontations with the locals.

Lees verder >>

Opgefokte mannen en heel veel belangen: vijf vragen over de Krim

Irene de Zwaan

 afp. Russische mariniers voeren een militaire oefening uit in Sevastopol op de Krim.

afp. Russische mariniers voeren een militaire oefening uit in Sevastopol op de Krim.

Terwijl gewapende mannen het parlement op het autonome Oekraïense schiereiland de Krim bezet houden, slaat Rusland spierballentaal uit. Mochten de rechten van de etnische Russen op de Krim geschonden worden, dan zullen ze niet terugdeinzen om hun gevechtsvliegtuigen in te zetten. Blijft het bij deze dreigende taal of staat Oekraïne op het punt om uit elkaar te vallen? Ruslanddeskundige Marcel de Haas (Instituut Clingendael) en correspondent Olaf Koens, die momenteel op de Krim verkeert, praten ons bij.

Lees verder >>

Russische straaljagers gevechtsklaar

Krim+APSpanningen lopen verder op

MOSKOU – De situatie in Oekraïne en Rusland wordt steeds nijpender en lijkt af te stevenen op een gewelddadige climax. Het Russische ministerie van Defensie heeft gevechtsvliegtuigen in paraatheid gebracht aan de westelijke grens, waarvan een deel langs Oekraïne loopt. De Oekraïense interim-president Aleksandr Toertsjinov zegt dat iedere beweging van het Russiche leger buiten de basis bij Sebastopol gezien wordt als ‘daad van agressie’.

Lees verder >>

Liveblog, oudere updates en achtergronden >>

Comments zijn gesloten.
About Fubar (5735 Articles)
Na meer dan 10.000 kortere en langer artikelen op dit blog en 10.000 op andere blogs ga ik langzamerhand afscheid nemen. Dit blog is in goede handen. De populariteit én onbemindheid nemen in gelijke mate toe. Een mooiere bevestiging van onze onafhankelijkheid kunnen we niet wensen. Ik blijf meekijken, en af en toe wat publiceren, maar andere projecten roepen...

1 Comment on Update Oekraïne

  1. G.Deckzeijl // 28/02/2014 om 07:30 //

    … had dat overlevende lid van de SS Galicia Divisie nu vast wel in bezit willen hebben…
    http://www.telegraaf.nl/buitenland/22340634/__47.500_euro_voor_Mein_Kampf__.html

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: