CLASH OF CIVILIZATIONS

Een paper uit 1993 van Samuel Huntington waarin hij beschrijft tussen wie de komende conflicten op de wereld zullen gaan na de verdwijning van het ijzeren gordijn en de relevantie daarvan in het huidige conflict met Oekraïne.

World politics is entering a new phase, and intellectuals have not hesitated to proliferate visions of what it will be–the end of history, the return of traditional rivalries between nation states, and the decline of the nation state from the conflicting pulls of tribalism and globalism, among others. Each of these visions catches aspects of the emerging reality. Yet they all miss a crucial, indeed a central, aspect of what global politics is likely to be in the coming years.

It is my hypothesis that the fundamental source of conflict in this new world will not be primarily ideological or primarily economic. The great divisions among humankind and the dominating source of conflict will be cultural. Nation states will remain the most powerful actors in world affairs, but the principal conflicts of global politics will occur between nations and groups of different civilizations. The clash of civilizations will dominate global politics. The fault lines between civilizations will be the battle lines of the future.

Een behoorlijk deel van zijn schrijven gaat over de positie van Rusland. Zal het toenadering zoeken tot het westen of verder gaan als een aparte civilisatie. Onder Gorbatsjov (88-91) en Jeltsin (91-99), de tijd waar in dit geschreven werd, leek Rusland aansluiting te zoeken bij het westen betoogt Huntington. Zal Rusland deze lijn voortzetten of kiezen voor zijn Slavische roots, zijn Russisch-orthodoxe en traditionele autocratische achtergrond? In het laatste geval hebben we een probleem meent hij, want dan zal er niet makkelijk te onderhandelen zijn op basis van wederzijds begrip. Merkel zei van de week dat het leek alsof Poetin leefde in een andere realiteit.

Huntington ziet Rusland als een ‘torn country’ – verscheurd –  een land dat twee kanten uit kan. Hij noemt vier van dit soort landen op de wereld; Rusland, Turkije, Mexico en Japan. De enige van die vier die met behoud van de eigenheid, cultuur civilisatie, aansluiting met het westen heeft gerealiseerd is Japan (aansluiting met de rest van Azië wil, ondanks vele opgebouwde economische verbanden, niet echt lukken vanwege diezelfde culturele verschillen, Huntington). Hij onderscheidt drie voorwaarden waaronder dat mogelijk is: 1 de elite moet het willen 2 het brede publiek moet het willen 3 de ontvangende beschaving-cultuur moet het willen. De enige van de genoemde landen, naast Japan, die aan alle drie van die voorwaarden voldoet is volgens hem Mexico en voor Turkije gaan alleen de eerste twee op. Dat is sinds de publicatie van dit essay snel aan het veranderen, al moet gezegd dat Huntington zich zeker bewust was van de islam in Turkije. Rusland is hij het minst uitgesproken over.

Even een kort tussendoortje:

Even more than ethnicity, religion discriminates sharply and exclusively among people. A person can be half-French and half-Arab and simultaneously even a citizen of two countries. It is more difficult to be half-Catholic and half-Muslim.

Nou kan ik als atheïstische Amsterdammer prima leven in het katholieke Limburg en ook in Brazilië, terwijl hij Zuid-Amerika toch als een aparte beschaving ziet. Dat dat met moslims niet lukt kunnen we elke dag zelf waarnemen. Tot zover de zijstap.

The Cold War ended with the end of the Iron Curtain. As the ideological division of Europe has disappeared, the cultural division of Europe between Western Christianity, on the one hand, and Orthodox Christianity and Islam, on the other, has reemerged. The most significant dividing line in Europe, as William Wallace has suggested, may well be the eastern boundary of Western Christianity in the year 1500. This line runs along what are now the boundaries between Finland and Russia and between the Baltic states and Russia, cuts through Belarus and Ukraine separating the more Catholic western Ukraine from Orthodox eastern Ukraine, swings westward separating Transylvania from the rest of Romania, and then goes through Yugoslavia almost exactly along the line now separating Croatia and Slovenia from the rest of Yugoslavia. In the Balkans this line, of course, coincides with the historic boundary between the Hapsburg and Ottoman empires.

Transsylvanië-Moldavië is inderdaad los van Roemenië en is Russisch georiënteerd momenteel. De Joegoslavië oorlogen zijn voorbij en waren in het Gorbatsjov Jeltsin tijdperk. Rusland zond wel wat wapens naar Servië, maar koos zeker niet keihard partij voor het Slavische broedervolk. Was Poetin toen aan de macht geweest dan had de uitkomst er misschien heel wat anders uitgezien. In bovenstaande citaat is het interessant te zien dat Huntington aangeeft dat de scheidslijn dwars door Oekraïne loopt. Precies dat wat we nu zien. Als het overigens de bedoeling is van het westen om Rusland te destabiliseren, wat sommigen beweren, dan zou het niet onlogisch zijn dat de volgende ellende uitbreekt in Wit-Rusland wat Huntington ook op de scheidslijn plaatst. Wit-Rusland is Ruslands meest trouwe bondgenoot, zijn enige zou je kunnen beweren. Als de VS-EU daar gaat lopen stoken kon de beer nog wel eens veel gevaarlijker reageren.

In the Balkans this line, of course, coincides with the historic boundary between the Hapsburg and Ottoman empires.

Als u wel eens op een wereldkaart kijkt dan weet u dat Europa na Australië het kleinste continent is. Tenminste, dat wat wij als Europa beschouwen. Grofweg de EU zeg maar. En nee ik ben geen voorstander van een supranationaal ongekozen bureaucratisch orgaan, maar we zijn wel degelijk verwant in al onze verscheidenheid. En op dit kleine continentje hebben we met twee majeure breuklijnen te maken. Dan liggen die Zuid-Amerikanen toch een stuk rustiger in hun hangmat onder een palmboom met een caipirinha. Verwijzend naar deze breuklijn:

The peoples to the east and south of this line are Orthodox or Muslim; they historically belonged to the Ottoman or Tsarist empires and were only lightly touched by the shaping events in the rest of Europe; they are generally less advanced economically; they seem much less likely to develop stable democratic political systems.

Rusland en West-Europa hebben een historie van elkaar aantrekken en weer afstoten. Een bekend voorbeeld is Tsaar Peter de Grote die in Zaandam kwam leren hoe een bootje te bouwen. Een ex van mij deed haar afstudeer-scriptie over de financiële belangen van Russen in Amsterdam in de 16e en 17e eeuw. Daar is heel veel over terug te vinden in het gemeente-archief van Amsterdam. U zou verbaasd staan over de geldstromen. Ja, ik las natuurlijk wel eens mee ongeïnteresseerd als ik was in het archief-werk maar wel belangstelling had voor de uitkomsten. De Russische spoorwegen voor de revolutie en WWI waren door de Fransen gefinancierd. De voorbeelden zijn overvloedig.

Leeft ons continent op de breuklijn van drie beschavingen; westers, orthodox en islam, daar heeft Rusland ook nog te maken met de Chinezen. Nog een stukje lastiger. In de kwestie Oekraïne steunt China Rusland. Die willen met alle graagte ingrijpen in het etnisch Chinese Taiwan (Formosa) namelijk.

The question of whether Russia is part of the West or the leader of a distinct Slavic-Orthodox civilization has been a recurring one in Russian history. That issue was obscured by the communist victory in Russia, which imported a Western ideology, adapted it to Russian conditions and then challenged the West in the name of that ideology. The dominance of communism shut off the historic debate over Westernization versus Russification. With communism discredited Russians once again face that question.

En daar heeft meneer Huntington wellicht zijn grootste punt. De rest van het artikel gaat er over hoe het westen zijn hegemonie kan behouden. En in mijn optiek heeft het westen er zo goed als alles aan gedaan om Rusland van zich te vervreemden. Terwijl het bondgenoten hadden kunnen zijn. Rusland heeft genoeg vervelende buren dat het wel wat vrienden kan gebruiken. Maar vrienden moet je wel kunnen vertrouwen. En het westen is compleet onbetrouwbaar gebleken zoals ik in wat eerder stukken illustreerde.

In 1991 and 1992 many people were alarmed by the possibility of violent conflict between Russia and Ukraine over territory, particularly Crimea, the Black Sea fleet, nuclear weapons and economic issues. If civilization is what counts, however, the likelihood of violence between Ukrainians and Russians should be low. They are two Slavic, primarily Orthodox peoples who have had close relationships with each other for centuries. As of early 1993, despite all the reasons for conflict, the leaders of the two countries were effectively negotiating and defusing the issues between the two countries. While there has been serious fighting between Muslims and Christians elsewhere in the former Soviet Union and much tension and some fighting between Western and Orthodox Christians in the Baltic states, there has been virtually no violence between Russians and Ukrainians.

In 1994 werd het conflict tussen Oekraïne en Rusland en het westen opgelost door een afspraak -verdrag van Boedapest-  waarbij Oekraïne niet langer een nucleaire staat zou zijn en af zou zien van kernwapens. Met de territoriale integriteit/veiligheid gegarandeerd door Rusland, UK en USA. So much for that. Een meer dan substantieel deel van de Sovjet kernwapens stond in Oekraïne en Oekraïne had en heeft de mogelijkheid om die ook zelfstandig te produceren. Sterker nog; de doorgeslagen gekken die nu de macht gegrepen hebben, hebben er zelfs al mee gedreigd er binnen 6 maanden weer een paar te bouwen.

there has been virtually no violence between Russians and Ukrainians.

En dat kon dan nu wel eens veranderen.

Het westen heeft in mijn optiek uitermate stom gehandeld. Rusland heeft meer problemen met de islam aan zijn grenzen dan wij. 15% in Rusland is moslim en als we naar de voormalige Sovjetrepublieken kijken ligt dat percentage nog een stuk hoger. En als Poetin die gebieden graag weer onder Sovjet-controle wil brengen dan heeft ie mijn zegen. De eerste oorlog in de recente geschiedenis waar een ‘westerse’ grootmacht aan ten onder ging was de Sovjet-Afghanistan oorlog (nee, Vietnam heeft de VS niet geruïneerd). De SU kon het niet meer betalen en stortte in, om even kort door de historische bocht te gaan. En nu lopen de States , en dus het hele westen, ook als geslagen honden naar huis. En dat was tegen bermbommen, zelfmoordenaars en kalasjnikov’s. Afgelopen jaar sloten de States een wapendeal (met het modernste tuig) ter waarde van 72 miljard dollar met Saoedi-Arabië.  Denkend in de trant van Huntington werd hier de verkeerde ‘civilization’ gesponsord.

Van Poetin is bekend dat ie zei dat de ineenstorting van de Sovjet-Unie de grootste catastrofe van de 20e eeuw was. Hij gaat voor het imperium en niet voor de democratie. Maar dat doet het westen toch ook. Eén voor één zijn Ruslands bondgenoten weggevaagd. En de Navo-EU rukte bijna dagelijks een stukje verder op naar Moskou. Geleid door de Fransen en de Duitsers (no historie intended). Dit soort operaties gingen in het verleden ook op een groteske wijze geweldig. Om het een beetje te visualiseren de uitbreiding van de EU en de Navo sinds de val van de muur.

navo-lidstaten-kaar_174697aeumapVerhaal gebaseerd op:

Samuel Huntington, The Clash of Civilizations

Er valt heel veel te zeggen over de huidige situatie in Oekraïne, maar dat valt buiten dit artikel. Hier mijn archiefje.  Binnenkort hoop ik een timeline in elkaar te flansen van de gebeurtenissen en de aanleidingen van de laatste tijd.

Comments zijn gesloten.

4 Comments on CLASH OF CIVILIZATIONS

 1. beste Fubar
  ik wil met normale mensen kunnen praten en reageren ,
  zal ik jouw site van de laatste leugens, onwaarheden
  en de echte waarheid komen voorzien !!
  jij lijkt me een positief gestoorde malloot ,
  en daar voel in me al vele jaren goed bij

  dus geef een brul , of hoe zoek ik contact

  gr. bob

  Like

 2. Pleur je meuk maar ergens neer beste bob.

  Tenzij ik het echt achterlijk druk heb, lees ik alle comments elke dag.

  En als ik denk dat het op de voorpagina moet, dan zet ik het daar neer.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: