We hebben weer een Karel Doorman

Zaterdag werd de Karel Doorman gedoopt in Vlissingen.

Doorman wikipedia:

Hr. Ms. De Ruyter

Hr. Ms. De Ruyter

Doorman kwam om het leven toen zijn schip De Ruyter tijdens de Slag in de Javazee tot zinken werd gebracht. Een deel van de bemanning kon worden gered, maar Doorman verkoos, volgens oude marinetraditie, met het schip ten onder te gaan. De brandende De Ruyter bleef ongeveer anderhalf uur drijven. Op de Java had men in het geheel geen tijd om de gewonden in veiligheid te brengen, op de De Ruyter lukte dat met de lichtgewonden – de zwaargewonden moest men achterlaten. Omtrent Doormans lot bestaat geen volstrekte zekerheid maar het waarschijnlijkste is dat hij aan boord van zijn vlaggenschip gebleven is en verkozen heeft daarmee ten onder te gaan; dat deden ook zijn chef-staf De Gelder en de commandant van de De Ruyter, Lacomblé. Om ongeveer één uur ’s nachts ging het schip plotseling hoog op en neer om vervolgens snel onder het wateroppervlak te verdwijnen.[2]

Ter nagedachtenis heeft de Koninklijke Marine tot vier keer toe een schip naar hem genoemd, te weten in 1946, 1948, 1991 en 2014.

De oom van mijn moeder was erbij, mijn mammie schreef er zelf dit over op mijn blogje:

Mijn vader heeft via het zoontje van een broer van mijn moeder gehoord, dat hij een dochter had. Dat jongetje, 10 jaar oud, was bij zijn moeder, mijn tante, weggehaald uit het Jappenkamp en moest op die leeftijd naar het mannenkamp, waar hij heel toevallig bij mijn vader terecht kwam. Zijn vader, mijn oom, broer van mijn moeder, marineman, was omgekomen met de slag in de Javazee. Zij woonden vroeger in Soerabaya.

Leuk bootje. Het ziet er niet uit vind ik. Maar dat zal vast aan mij liggen. Het schijnt helemaal high-end-tech te wezen. En het blijft ook vast wel drijven mits het niet beschoten wordt. De mogelijkheid tot terugschieten heeft het niet echt als ik de foto bekijk. Helemaal in lijn met het Nederlandse pacifisme wat tegenwoordig de krijgsmacht bezielt.

De oom van mijn moeder verzoop, of werd kapotgeschoten, dat zullen we nooit weten, in de Javazee. Mijn neefje is kolonel in het leger, bevelhebber in Afghanistan zo af en toe. En die heeft een tattoo op zijn linkerarm staan. Ja, komptie: Um-Mani-Padme-Hum. Ofzoiets. Uweetwel. Als ik em spreek, heel soms, dan beweert ie nog steeds dat er vooruitgang geboekt wordt en er nu meer meisjes naar school gaan dan tien jaar geleden.

Het heeft geen zin je tanks te verkopen en een bootje aan te schaffen waar je gewonde Somalische piraten op kunt verzorgen als je niet eerst begrijpt waar je het voor doet. Een krijgsmacht is precies wat het zegt; een KRIJGSMACHT.  Dat zijn dus geen bouwvakkers die scholen bouwen of de leraren die daar in les geven of Florence Nightingales of ontwikkelingswerkers. Nee het zijn militairen. Militairen moeten (soms) met geweld daar de mogelijkheid voor scheppen. Maar bovenal moeten ze óns eigenbelang verdedigen, het zijn tenslotte ónze soldaten. Zolang er VVD verkiezingsposters in ons land verschijnen met “in Rotterdam spreken we allemaal Nederlands” hecht ik een ietsiepietsie minder belang aan een Afghaanse meisjesschool, die gegarandeerd in de fik staat zodra de eerste westerse soldaat zijn hielen licht, dan aan wat er mis is in ons eigen land.

Zoem-Zoem-Zoem-Zoem, fucking bromvlieg.

Neemt natuurlijk niet weg dat een communicatie- en coördinatieschip het hart(hersens) is van een moderne vloot. Het is dan ook maar goed dat dit schip behouden gebleven is, want het stond tot voor een paar maanden op de nominatie om wegbezuinigd/verkocht te worden nog voor het af was. Hoe gek wil je het hebben? Maar waarom een gecombineerd communicatie/coördinatie-bevoorradingsschip. Als timmerman heb ik liever een hamer én een zaag, een zaaghamer of een hamerzaag kan ik niet zoveel mee. Maar ik zal wel te simpel denken.

Nogmaals. Bepaal eens wat je doel is, en dan wat daarvoor nodig is. En als je dat niet weet, then don’t freaking move till you do.

Filmpje van de doop bij de NOS

Filmpje over het schip bij SBS

Tech gegevens en tech-gegevens met plaatjes

klik voor groter

klik voor groter

Ik las ergens in de comments op een of ander blog dat het schip duurbetaald zou zijn -was het in de dagelijkse moraalbode, ik weet het niet ik word daar altijd wat weeïg- , maar daar denkt (het Canadese?) Defense Watch anders over (Canada was één van de potentiële kopers):

But another Defence Watch reader pointed out to me that such a purchase will never happen. The reason? Because the Dutch ship, brand new, costs $480 million. Purchasing that vessel would prompt questions about why Canada will be paying more than $2 billion for only two such similar ships, while the Dutch got one such vessel for $480 million.

Schip lijkt me perfect geschikt om in Rotterdam troepen uit te laden en het eindelijk eens  terug te veroveren, ook Amsterdam is uitstekend via water bereikbaar. Kortom het lijkt mij een verstandige aanschaf, mits het schip juist wordt ingezet. En dan lijkt het me wijs dat ik het bevel voer en niet mijn neefje. Mocht mijn lieve neefje met tattoo niet precies begrijpen wat de islam (in Afghanistan) met het Budhisme voorheeft dan moet ie even 40 seconden van zijn leven besteden aan het bekijken van dit filmpje.

Ow nog één dingetje. Als wij dergelijke schepen blijkbaar voor de helft van de prijs van de Canadezen bouwen. Dan zou dat toch big-bizniz moeten zijn. Bouw er tien, of twintig, zolang je ze maar niet aan je vijanden verkoopt. Doe dat voorlopig dus maar niet.

Comments zijn gesloten.
About Fubar (5735 Articles)
Is van mening dat de Collaborateurs terechtgesteld moeten worden.

4 Comments on We hebben weer een Karel Doorman

 1. G.Deckzeijl // 09/03/2014 om 09:19 //

  Amen!

  Like

 2. Republikein // 10/03/2014 om 01:01 //

  ik val aan, volg mij, ik mag niet schieten van de baas!

  Like

 3. Republikein // 10/03/2014 om 01:36 //

  Lijkt me een mooi bootje om een dagje op zee te vissen, als het mooi weer is tenminste, anders sla ik over.

  Like

 4. Nog even een reactie van mij op Tijl Uilenspiegel, Als de krijgsmacht goed is getraind en dat was bij de MLD en de Marine en ook nu de mobile luchtbrigade en de krijgsmacht krijgt de juiste middelen om gedegen hun actie en inzetbaarheid te kunnen uitvoeren is er niets aan de hand. Echter wat is er wel aan de hand de hele periode na de WWll ? De regeringen durven geen doordacht besluit te nemen, is het niet in samenwerking dan is het wel op zichzelf aangewezen besluitvormingen. En waarom niet? Omdat regeringen van samengestelde politieke kleur bang zijn voor de gevolgen, bang zijn voor internationale commentaren, bang zijn voor individuele imagobeschadiging. Het duidelijkst zagen we dit nog niet zo lang geleden bij Voorhoeven, bij andere binnen het kabinet. Kortom om een standvastig besluit te kunnen nemen moet je een man zijn met ballen en deze ballen hebben nog nooit een regering gehad. Daardoor waren de mannen met ballen die zich wel wilden inzetten telkens terug gefloten, ik noem dit lafheid van de regering. Nog een voorbeeld. Soekarno speelde pokerspel, de Karel Doorman werd op wereldreis gestuurd om te gaan lobiën en dit was al een mislukte missie en gezichtverlies voor de krijgsmacht , dit was een opdracht vanuit Den Haag in plaats gewapend de tanden te tonen, want toen hadden we nog alles en goed inzetbaar. Misschien zat toen al de druk van de NWO hierachter bedenk ik me nu (rijke grondstoffen en Shell). Maar goed het drama voltrok zich ten nadele van mensen in Indonesië en ten nadele van Papua Nieuwguinea.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: