Het bloedspoor van de profeet

Screenshot 1

(Door: Prof. Gilles Kepel – Vertaling: E.J. Bron)

Van de Moslimbroeders tot ISIS: De islamitische terreur verloopt langs de scheidslijn tussen soennieten en sjiieten. De geschiedenis van een splitsing, die de wereld van de 21e eeuw voor zijn tot nu toe grootste uitdaging plaatst.

De “Islamitische Staat” marcheert: De soennitische Jihadisten van IS, die zich tot nu toe ISIS noemden, hebben de aanval geopend op de voorsteden van Bagdad. Hun weg is bezaaid met lijken. De vele moorden op sjiietische “afvalligen” zijn een verbazingwekkend en afschuwelijk gevolg van die grote beweging van de Arabische revoluties, die in het voorjaar van 2011 voor zoveel enthousiasme bij de democraten in de hele wereld gezorgd hebben. Laten we echter niet vergeten: De IS-gruweldaden vinden in een tijd plaats van op aardbevingen gelijkende veranderingen van het geopolitieke evenwicht in het Midden-Oosten, waarvan de omtrekken teruggaan tot de beide grote wereldoorlogen in de 20e eeuw. Tot de tektonische verschuivingen behoort de oprichting van een Koerdische staat in hu7ni van dit jaar. Zijn troepen hebben de controle over de Irakese stad Kirkuk overgenomen, van waaruit olie naar Turkije geëxporteerd kan worden. Nu ontbreekt er alleen nog een zetel bij de Verenigde Naties. De Koerdenstaat is echter slechts een van de vele verschuivingen. Je zou ze allemaal bij elkaar moeten bekijken.

Via E.J. Bron >>

Comments zijn gesloten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: