In Oekraïne werkt Europa samen met oligarchen en fascisten

Chris de Ploeg

Oekraïne wordt gekenmerkt door repressie, corruptie en chauvinisme. De huidige machthebbers flirten met antisemitisme, terwijl extreem-rechtse fracties hun politieke vijanden belagen. Tijd om moeilijke vragen te stellen over de Europese samenwerking met Oekraïne.

Een nieuwe vijfpartijencoalitie, bestaande uit een mengelmoes van pro-Europese neoliberalen, conservatieven, oligarchen en nationalisten, heeft in Oekraïne onlangs het roer overgenomen. De voorafgaande verkiezingen werden door eurocommissarissen Herman Van Rompuy en Jose Manuel Barroso ‘een overwinning van het volk van Oekraïne en de democratie’ genoemd. Dat was niet verwonderlijk. Het pro-Russische oppositieblok, aangevuld door zo’n veertien procent pro-Russische onafhankelijken, kreeg namelijk maar zes procent van de zetels.

De EU heeft al een associatieverdrag getekend en een hechtere samenwerking ligt met deze coalitie voor de hand. Ondertussen ondersteunt de Navo Oekraïne zowel politiek als militair. De Oekraïense minister van Defensie gaf aan ook wapens te ontvangen van individuele Navo-landen. Recent onderzoek wijst uit dat de kans groter is dat een Amerikaan een interventie steunt als hij het betrokken land niet kan aanwijzen op een kaart. Dus nu verdere samenwerking met het Westen in steen lijkt gebeiteld, wordt het toch de hoogste tijd om een paar moeilijke vragen te stellen.

Ik wil hierin een paar stappen verder gaan dan de gangbare verslaggeving, en aantonen dat de regering in Kiev in geen enkele zin het bastion is van de vrije democratie zoals ze vaak wordt beschreven. Integendeel, het huidige bewind is met geweld in het zadel geholpen en wordt gekarakteriseerd door repressie, corruptie en chauvinisme. De helft van de bevolking, die de huidige pro-Europese en anti-Russische koers niet ziet zitten, wordt resoluut aan de kant geschoven. Ten slotte is een verontrustende band ontstaan tussen fascistische bewegingen en het centrum van de macht in Oekraïne.

De mythe van de universele Europese droom

De Wereld Morgen >>

Comments zijn gesloten.

2 Comments on In Oekraïne werkt Europa samen met oligarchen en fascisten

  1. pejoar // 30/12/2014 om 15:55 //

    Deze is ook belangrijk
    Kolomoysky, een van de rijkste oligarchen in Oekraine, met een van zijn handlangers, waarin hij, half bezopen, toegeeft de MH17 per “vergissing” te hebben laten neerschieten. “Lullig voor die mensen, maar zoiets kan nu eenmaal gebeuren” zegt hij breed lachend. Foutje bedankt. Hier het filmpje nog eens in zijn geheel.

    Like

  2. Die had ik nog niet eerder gezien.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: