De gevangenis als snelkookpan voor extremisten

© Censuur.

De daders van de aanslagen in Parijs op Charlie Hebdo en de Joodse supermarkt, kregen hun ‘opleiding’ tot extremist in de cel. Ook in Irak en Syrië blijken gevangenissen kweekplaatsen van gewelddadige jihadisten.

De gevangenis als broedplaats van criminaliteit, het is een cliché maar ook een feit. Dat gevangenissen ook dienen als broedplaats van terrorisme, is minder bekend maar daarom niet minder onjuist. De meeste mensen willen niets liever dan iedere terrorist achter de tralies zetten. Maar de gevangenis betekent zelden het einde van diens loopbaan – veel vaker is de cel juist de plek waar zijn carrière begint. Zo ook bij de aanslagplegers van Parijs.

In België wordt overwogen om terreurverdachten van elkaar af te zonderen. Minister van justitie Koen Geens zei deze week dat hij bezorgd is over ‘de radicalisering in de gevangenissen’. Hij wil de controle aanscherpen “bijvoorbeeld door bepaalde gevangenen niet bij elkaar te zetten of ze met anti-propaganda te bewerken.”

Ook in Nederland zijn terrorisme-experts kritisch over het gevangenisbeleid voor radicale gedetineerden. Zo wees veiligheidsdeskundige Daan Weggemans deze week op de risico’s van het bij elkaar zetten van terrorismeverdachten op een afdeling. Volgens hem bevestigen de extremisten elkaars denkwijze. Dit wordt nog eens versterkt door het strenge gevangenisregime voor terrorisme-verdachten in Vught en Rotterdam.

Trouw >>

Zie ook : Prisons are breeding grounds for jihadists

Comments zijn gesloten.

1 Trackback / Pingback

  1. De gevangenis als snelkookpan voor extremisten | Freedom Bytes Onafhankelijk Nieuws

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: