Pomonieuws: ZOEKTOCHT NAAR DE MODERNE ISLAM: AVERROËS DEEL I en Deel II

UPDATE: Zoals we zagen in het voorgaande log heeft Averroës het rationele wereld- en mensbeeld van Aristoteles voor het Westen bewaard. De filosofie van Aristoteles was goeddeels verloren gegaan in het christendom van de vroege middeleeuwen. Tijdens de islamitische Verlichting waarvan Averroës de belangrijkste drager was, verschenen er vertalingen uit het Grieks in het Arabisch en Syriac. Via  het Almoravidische kalifaat heeft het Aristoteliaanse denken een opmars kunnen maken in het Westen, vooral nadat een eeuw later Albertus de Grote en zijn leerling, Thomas van Aquinas de filosofie bewerkten voor het katholicisme. Dit heeft uiteindelijk de basis gelegd voor het denken in de Renaissance (letterlijke vertaling: wedergeboorte) en uiteindelijk in de Westerse Verlichting.

Lees verder Pomonieuws >>

Lees meer over:

Islam en wetenschap algebra en medische kennis >>

 

Comments zijn gesloten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: