Turkse staatsislam slaat slag in strijd om Westermoskee

De van buiten bijna voltooide Westermoskee staat centraal in een machtsstrijd tussen twee Turkse religieuze organisaties, die wegens gebrek aan transparantie onder verscherpt toezicht staan van de Nederlandse overheid.

Het Turkse overheidsorgaan Diyanet heeft sinds vorige week een voet tussen de deur bij de Westermoskee. Dat valt slecht bij Milli Görüs, de conservatief islamitische organisatie die de initiatief­nemer van het moskeeproject was.

In 2010 zette Milli Görüs de plannenmakers van de moskee in Amsterdam-West uit de organisatie. Vanaf toen gingen ze hun eigen weg, hoewel alle Turkse moskeeën in Nederland onderdeel zijn van koepelorganisaties als Diyanet en Milli Görüs, die bij financiële problemen kunnen bijspringen. Voor de Westermoskee dreigde een liquiditeitsprobleem. De aannemer krijgt nog 320.000 euro.

Dat geld is alleen voorhanden doordat Diyanet donderdag enkele winkelpanden en appartementen in de Witte de Withstraat in Amsterdam-West heeft gekocht van een stichting die via bestuurders en geldstromen verknoopt is met de Westermoskee. Opvallend is dat niet is onderhandeld over de prijs. Diyanet betaalde de gevraagde 530.000 euro voor de panden, die al acht maanden te koop stonden.

Bom
Een ingewijde spreekt van ‘een bom’ onder de verhoudingen binnen de Turks-Nederlandse gemeenschap. Een woordvoerder van de moskee ontkent dat deze nu onderdeel is van Diyanet, het Turkse directoraat voor Godsdienstzaken. ‘Het is puur toeval dat Diyanet de panden in de Witte de Withstraat heeft gekocht. Het had even goed een ander kunnen zijn,’ zegt Selami Yüksel.

Parool >>

De Westermoskee is af, maar geld voor de inrichting is er niet

De buitenkant van de Westermoskee in Amsterdam-West is af en dat is, na alle perikelen rond het project, een prestatie op zich. Maar is er geld voor de binnenkant? Vooralsnog niet of nauwelijks, maar de moskeebestuurders maken zich geen zorgen.

‘Het idee dat al het benodigde geld er op voorhand moet zijn, is een Nederlandse manier van denken, boekhoudkundig,’ zegt een woordvoerder vandaag in Het Parool.

Parool >>

“Nederlandse manier van denken” ?   Ja? Het is Nederland hier klojo. Wat doe je hier? Mieter op.

De westermoskee is een crimineel project >>

zie ook:

De westermoskee >>

Comments zijn gesloten.

1 Comment on Turkse staatsislam slaat slag in strijd om Westermoskee

  1. G.Deckzeijl // 31/01/2015 om 14:56 //

    Theo van Gogh zei het ook al:Job cohen kun je om een boodschap sturen.

    Klik om toegang te krijgen tot Bijdrage%20Evelien%20Gans%20eindboek%20NWO%20Conflict%20Security.pdf

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: