Nederland en Duitsland nemen initiatief bij Navo-flitsmacht

Oekraïne is vandaag tijdens de vergadering van de Navo-defensieministers een belangrijk agendapunt. Maar er zal hooguit groen licht komen voor wapenleveranties door individuele lidstaten, want Oekraïne is geen lid van het bondgenootschap. De Navo hoeft dus niet in actie te komen om het land tegen de Russische inval te verdedigen.

De aan Rusland grenzende Baltische Staten zijn echter een ander geval. Vooral Estland en Letland maken zich zorgen, omdat een kwart van hun bevolking Russisch is. Een nieuwe ‘flitsmacht’ moet Poetin hier van avonturisme afhouden. Als ‘groene mannetjes’ net als in Oekraïne ook in het Estse Narva opduiken, kunnen Navo-militairen binnen 48 uur in actie komen.

Nederland is dit jaar samen met Duitsland en Noorwegen verantwoordelijk voor het testen van de flitsmacht. De drie landen hadden al voor de crisis in Oekraïne toegezegd dit jaar de landcomponent van de 11.000 man sterke ‘onmiddellijke reactiemacht’ te leiden. Alle drie leveren een bataljon met ondersteuning, zo’n 1200 man. Daaruit wordt nu een multinationaal bataljon samengesteld als kern van de flitsmacht. De leiding ligt bij het Hoofdkwartier Duits-Nederlandse Legerkorps.

Trouw >>

Comments zijn gesloten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: