Marcouch wekt de indruk niet goed te zijn ingeburgerd

Theodor Holman

Deed ik echt mee met de bezetting van het Maagdenhuis? Het was mei 1969. Ik was vijftien. Nee dus: ik was te jong. Maar ik stond wel met mijn klasgenootjes op het Spui te schreeuwen om de studenten die binnen waren, aan te moedigen. Het ging ons om ‘medezeggenschap’ – ik kon het nauwelijks uitspreken.

De politie heeft de studenten destijds uit het Maagdenhuis geslagen en gesleept. Dat gaf nog veel gedonder.

Ik las toen wel al de kranten, en uit die tijd stamt het begrip ‘selectieve verontwaardiging’.

Nederlands grootste socioloog, Joop Goudsblom, zei een keer tegen ons dat selectieve verontwaardiging eigenlijk een pleonasme is: verontwaardiging is per definitie selectief.

Dit weekeind zag ik daarvan weer een mooie bevestiging, toen me opviel hoe PvdA-Kamerlid Marcouch de mannen noemde die op het dak van een moskee in Leiden enige spandoeken lieten zien. Op Twitter had hij het over een stel ‘extreem rechtse idioten’ en riep hij op tot een aanpak van dit soort acties: lik op stuk. Het ligt voor de hand een vergelijking te maken met de reactie in Rusland op de meisjes van Pussy Riot, die vorige week nog op het filmfestival in Rotterdam waren uitgenodigd, nadat ze in Rusland lik op stuk hadden gekregen.

Parool >>

Marcouch: ‘meer islam, minder democratie’

moskee
(Opklikken om goed te kunnen lezen.)

Door Joost Niemöller

Gisteren klommen een paar jonge mannen in een gebouw in aanbouw. Tegen de wil van veel buurtbewoners in Leiden gaat dit een moskee worden. Bij de buurtbewoners worden de ramen ingegooid. Door wie? Afzender onbekend. Zij voelen zich bedreigd. Die buurtbewoners weten bovendien dat de prijs van hun huizen zal dalen door de komst van deze moskee. Want we zijn in Nederland allemaal heel ruimdenkend en zo maar biddende moslims in de eigen achtertuin, dat wil niemand. Geen moslim die het ernstig vindt dat bij buurtbewoners ramen worden ingegooid.

Goed, er werd dus een actie uitgevoerd. In de jaren zestig noemden we dit een ‘ludieke actie’.  Niemand werd enig kwaad gedaan. Er zat niemand in dat gebouw, sterker nog, het was nog in aanbouw, zoals gezegd. Het was een bouwterrein. De jonge mannen klommen op het dak, en ontvouwden een spandoek, staken een paar lichtjes aan en lieten een Nederlandse vlag zien. Dat was het.

Joost Niemöller >>

Comments zijn gesloten.

1 Comment on Marcouch wekt de indruk niet goed te zijn ingeburgerd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: