Kabinet heeft geen idee: MH17, jihad, EU-naheffing

Schimmigheid krijgt trekjes van patroon

Het is een van de raadsels rond dit kabinet: hoe heeft het kunnen gebeuren dat Den Haag vorig jaar werd verrast door de Brusselse naheffing van 642 miljoen? Volgens premier Mark Rutte riep het geclaimde bedrag „heel veel vragen op”. Daarna werd het stil. Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën), die eerder nog had gezegd geen naheffing te verwachten, beperkte zich tot de mededeling dat het bedrag klopte en maakte het geld als een speer over.

Pogingen van De Telegraaf om sindsdien meer duidelijkheid te krijgen over de gang van zaken stuiten op een muur van verzet. Het ministerie van Financiën weigert al maanden informatie te geven, die deze krant met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) heeft opgevraagd. E-mailverkeer met de Europese Commissie, dat inzicht kan geven in wat Den Haag wel of niet wist en wat Dijsselbloem heeft gedaan om aan de naheffing te ontkomen, blijft onder de pet. Openbaarmaking zou schadelijk zijn voor de betrekkingen met Brussel.

Bezwaar Den Haag

Uit een gelijktijdige procedure, die deze krant bij de Europese Commissie voert, blijkt evenwel dat het probleem helemaal niet bij Brusselse gevoeligheden ligt. De stukken kunnen niet worden vrijgegeven omdat Nederland dat zelf blokkeert. De commissie schrijft dat Den Haag „na consultaties” bezwaar maakte, waarbij een waslijst aan wetsartikelen en jurisprudentie is opgevoerd. Het kabinet verschuilt zich zodoende op valse gronden achter een ander.

Waar hebben we dat eerder gehoord? Juist: in het dossier van vlucht MH17. Daar ging het om een briefing voor diplomaten, die Kiev drie dagen voor de aanslag hield en waar werd gewaarschuwd voor de escalerende luchtoorlog in Oost-Oekraïne. Buitenlandse Zaken weigert een verslag vrij te geven van die bijeenkomst, zoals opgetekend door een Nederlandse diplomate, die overigens afgelopen week als ambassadeur naar Kosovo is weggepromoveerd. Vrijgave zou Oekraïne tegen de borst stuiten, was aanvankelijk het argument. Bij navraag bleek evenwel dat Kiev niets was gevraagd. Het kabinet had zelf bezwaren.

Waarom die terugkerende geheimzinnigheid? Waarom de deur angstvallig dichthouden? Een antwoord ligt mogelijk bij een ander gevoelig dossier: de jihadaanpak. Ook hier hult het kabinet zich bij voorkeur in stilzwijgen, om veiligheidsredenen ditmaal. Toch zijn een paar voorvallen op straat komen te liggen. En die schetsen een onthutsend beeld.

Zo timmerde het kabinet de voorbije zomer een actieprogramma in elkaar ter bestrijding van moslimextremisme. „Haatimams zullen we het werken moeilijk en waar het kan onmogelijk maken”, riep Lodewijk Asscher, de minister die is belast met integratie. De verbijstering was dan ook groot toen onlangs duidelijk werd dat drie radicale moslimpredikers geen strobreed in de weg was gelegd bij hun komst naar een manifestatie in Rijswijk. Pas toen daar tumult over ontstond, werden de visa alsnog ingetrokken. Vanwege de ophef, aldus de officiële reden.

Het echte verhaal was natuurlijk dat er, ondanks alle stoere taal van Asscher, niet eens een database met te weren haatimams bleek te zijn opgezet. Betrokken departementen probeerden elkaar vervolgens de zwartepiet toe te spelen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat de visa had verstrekt, benadrukte te handelen op basis van informatie van Veiligheid en Justitie. Dat departement zei op zijn beurt ’slechts coördinerend’ te zijn geweest. De informatie had moeten komen van de AIVD, klonk het. Die dienst valt onder Binnenlandse Zaken.

Telegraaf >>

 

Het is een puinzooi bij De Diensten:
Factcheck! Nederland veiliger met VVD? Spoiler: nee
http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2015/03/vvd_aivd_veiligheidsclaims.html#more

Comments zijn gesloten.

1 Comment on Kabinet heeft geen idee: MH17, jihad, EU-naheffing

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: