Dus toch: Facebook houdt ons overál op internet in de gaten

Het kan vast niet lang meer duren voordat het boetes vanuit heel Europa regent bij Facebook, nu uit een Belgisch wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het Amerikaanse bedrijf (met een vestiging in Nederland) al zijn gebruikers en zelfs een groot aantal niet-gebruikers op grote schaal bespioneert, wat aantoonbaar in flagrante strijd is met privacy-wetgeving in de meeste Europese landen.

Het onderzoek is uitgevoerd door de universiteiten in Leuven en die in Brussel, en bevestigt weer eens wat we al vermoedden: wie een account heeft op Facebook wordt bij al zijn activiteiten op het internet gevolgd, ook al ben je niet ingelogd. Dat doet Facebook door ‘cookies’ te plaatsen op de computers, smartphones en tablets van bezoekers, zonder hier expliciet toestemming voor te vragen – hetgeen wel zou moeten volgens de Europese wet.

Maar het rapport – opgesteld op verzoek van Belgische en ook Nederlandse privacybeschermers – toont aan dat Facebook nog een stapje verder gaat. Er zijn inmiddels ongeveer 13 miljoen websites wereldwijd voorzien van het Facebook-logo en wie als niet-gebruiker zo’n pagina bezoekt is ook aan de beurt. Alles wordt in de gaten gehouden. Met andere woorden: het lijkt erop dat het de min of meer geheime ambitie van Facebook is om zo’n beetje alle internetverkeer te registeren, met als mogelijk doel nog meer en beter gerichte advertenties te kunnen verkopen. Wie geïnteresseerd is in de technische details van het onderzoek kan het hier in pdf lezen.

HP de Tijd >>

Comments zijn gesloten.
About Fubar (5735 Articles)
Na meer dan 10.000 kortere en langer artikelen op dit blog en 10.000 op andere blogs ga ik langzamerhand afscheid nemen. Dit blog is in goede handen. De populariteit én onbemindheid nemen in gelijke mate toe. Een mooiere bevestiging van onze onafhankelijkheid kunnen we niet wensen. Ik blijf meekijken, en af en toe wat publiceren, maar andere projecten roepen...

3 Comments on Dus toch: Facebook houdt ons overál op internet in de gaten

 1. Dit is op eunmask herblogden reageerde:
  Dat wisten wij toch al lang!

  Like

 2. G.Deckzeijl // 11/12/2015 om 20:42 //

  Ik heb niks tegen joden(sta 100% achter Israël) maar dat hebberige jodenmannetje
  M.Zuckerberg zou ik wel eens een paar hartige woorden mee willen wisselen.
  Benieuwd of er al Amerikanen zijn die hem 24/7 in de gaten houden…
  https://fubar.mobi/2015/09/29/facebook-ik-hou-er-niet-van/

  Like

 3. Horatius // 13/12/2015 om 11:40 //

  Volgens mij worden wij al sinds het internet bestaat in de gaten gehouden, o.a. door het MDI (Meldpunt Discriminatie Internet) die zwaar wordt gesubsidieerd.

  Ik heb echter als PVVer niets te verbergen, ben bijna altijd politiek-correct en voorstander van de Mensenrechten, mits de nationale veiligheid geen gevaar loopt.

  Like

2 Trackbacks / Pingbacks

 1. Pegida Nederland gaat op zondag 11 oktober de straat op tegen de islamisering van Nederland | De Vrije Chroniqueurs
 2. Dus toch: Facebook houdt ons overál op internet in de gaten | Rechtsaf doorzee

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: