De BV Zorreguieta

Argentijns parlement spreekt zich uit

Het Argentijnse parlement wees onlangs Jorge Zorreguieta aan als medeplichtige in het grootste witwasschandaal aller tijden, met vertakkingen in de internationale drugs- en wapenhandel. Collega-bankier Onno Ruding zit in hetzelfde schuitje. Máxima vervulde een onderbelicht gebleven bijrol.

door René Zwaap

Voor velen kwam de plotselinge verschijning van Onno Ruding, eind vorig jaar, op het toneel van de affaire-Zorreguieta als een duvel uit een doosje. De voormalige rentmeester van het kabinet-Lubbers was sinds zijn nieuwe leven als bankier te New York in Nederland enigszins uit het zicht geraakt. Ruding, voorzitter van de Citigroup, ’s werelds grootste financiële instelling, wierp zich op als speciale bemiddelaar tussen Jorge Zorreguieta en Nederland. De aanstaande schoonvader van de kroonprins kampte sinds de verschijning van het rapport-Baud met een bordesverbod, en hunkerde naar rehabilitatie. Ruding werd de man die dat zou organiseren. Daartoe huurde hij het even buiten Brussel gelegen Château La Hulpe af, waar begin december een geheim ontmoeting plaatsvond tussen de familie Zorreguieta en een afvaardiging van het koninklijk huis, onder wie de kroonprins, zijn broers Constantijn en Johan Friso, en prins Filip en prinses Mathilde van België.
«Het diner vond plaats in een ontspannen sfeer», meldde De Telegraaf ruim een week na de conferentie van La Hulpe. «Zo was duidelijk te zien dat Willem-Alexander zeer op zijn schoonfamilie is gesteld. Daarnaast maakte Jorge Zorreguieta grote indruk op de aanwezigen. De vader van Máxima voldeed volledig aan het beeld dat al eerder van hem is geschapen: dat van een innemende, vriendelijke man.» Maar ook de krant van wakker Nederland wist niet te verklaren waar toch die hartverwarmende solidariteit van Ruding met Jorge Zorreguieta vandaan kwam. Wat hadden hij en de voormalige landbouwbaas toch met elkaar uitstaande?
Aan dat mysterie is een einde gemaakt met de verschijning van het rapport van de Comisión Especial Investigadora sobre Hechos Ilícitos Vinculados con el Lavado de Dinero, onder leiding van het Argentijnse parlementslid Elisa Carrió. Jorge Zorreguieta en Onno Ruding blijken zij aan zij te staan in het grootste witwasschandaal van de internationale monetaire geschiedenis: Ruding als topman van de Citigroup, Zorreguieta in zijn functie van directielid van de in 1999 geëxplodeerde Banco República, waaraan hij van 1992 tot 1994 verbonden was, en als privé-rekeninghouder.
Zowel de Banco República als de Citibank (een onderdeel van de Citigroup) wordt door de Argentijnse onderzoekscommissie aangewezen als vitaal station van een mondiaal opererende zwart-geldlijn die zich gedurende het presidentschap van Carlos Ménem (1989-1998) bezighield met uiteenlopende zaken als het witwassen van de winsten van het beruchte Juárez-drugskartel uit Mexico, omkopingen in het bedrijfsleven en illegale wapenleveranties aan onder meer Kroatië en Ecuador.

De Groene >>

Comments zijn gesloten.

5 Comments on De BV Zorreguieta

 1. Dit is op eunmask herblogden reageerde:
  O JEE! WORDT HET DEKSEL VAN DE KONINKLIJKE DOOFPOT OP EEN KIER GEZET?

  Like

 2. Dat deksel stond al veel langer op een kier.
  Ik geloof dat ik dit in 2004 bij elkaar gescharreld heb (maar dat kan ik niet meer checken, wegens weg):
  http://fubarfubar.blogspot.nl/2012/01/opium-corruptie-afghanistan.html

  En dat ging over opium. ik had een heel wat uitgebreider hoofdstukje over pijpleidingen, waar de broer van Jan-Peter-Balkenende de baas over was oa. Tenaris heet die toko.

  Well, thats gone. Maar zou ook tig jaar na dato alsnog de moeite waard zijn voor iemand om eens in te duiken. Balkenende had een persoonlijk belang. Iets van 160 miljoen omzet voor zijn broertje.

  Like

 3. Wim Peters // 18/04/2015 om 12:45 //

  Hoe je het wedt of keert.en hoeveel vlaggen je uihangt,het is en blijft tuig !

  Like

 4. Yvonne // 18/04/2015 om 18:02 //

  Noem mij eens een iemand uit die kringen die wel deugt!Ik kan er geen een bedenken!Niet een!!!

  Like

 5. En dan praat Wimpie over REspect
  Moet je voor die mensen nog respect hebben
  Ee stelletje dieven zijn het die niet vervolgt kunnen worden

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: