De EU duwt de Grieken in derde wereld toestanden

De EU vernietigt landen, onderwerpt bevolkingen aan eeuwigdurende schuldslavernij, en hongert de mensen uit.

01

Derdewereldtoestanden in Griekse ziekenhuizen

binnenkort ook hier?

binnenkort ook hier?


Grieks ziekenhuispersoneel heeft vandaag weer een werkonderbreking gehouden, en dat was bepaald niet voor het eerst. In het ernstig in geldnood zittende Griekenland zijn de werkomstandigheden in de staatsgezondheidszorg slecht en de salarissen laag. Als er al wordt uitbetaald. Ook correspondent Thijs Kettenis in Athene maakte kennis met de staatszorg en het dure alternatief: de privékliniek.

De gewone Griek komt terecht bij een van de staatsziekenhuizen. Dat wil zeggen – als hij via zijn werkgever of pensioen bij een van de ziekenfondsen verzekerd is. Naar schatting hebben ruim 2 miljoen Grieken (van de 10 miljoen) helemaal geen recht op medische zorg. Als gevolg van bezuinigingsmaatregelen verliezen werklozen meestal een halfjaar nadat ze hun baan kwijtraken ook hun verzekering.

Toen ik in het begin van mijn correspondentschap een keer flink ziek werd, bood een vriendin aan me naar de dokterspost in een privékliniek te rijden. Ze keek me verschrikt aan toen ik zei dat ik, net als iedereen hier, per se naar een staatsziekenhuis wilde. “Weet je het zeker?” vroeg ze. “Ja”, antwoordde ik onverschrokken. “Ik doe net net als de Grieken.”

Dat heb ik geweten. Ik kwam terecht in een bloedhete ontvangsthal die wel wat weg had van een menselijke mierenhoop. Het krioelde er van de mensen. Voor het loket stond een ellenlange rij, waarin bij gebrek aan voortgang de gemoederen om de haverklap verhit raakten. Kriskras door de hal lagen patiënten op verrijdbare bedden te wachten. Op een bankje zat een man over te geven in een zakje. Omdat ik vermoedde dat ik hier zieker uit zou komen dan ik erin ging, besloot ik buiten te wachten terwijl mijn vriendin in de rij stond.

Na vier uur tevergeefs suffen op een muurtje, waarbij ik af en toe in slaap viel, vond ik dat ik wel genoeg had gedaan om me met de Griekse zieke te vereenzelvigen. Ik smeekte mijn vriendin me alsnog naar de privékliniek te rijden. Daar werd ik meteen in alle rust geholpen in een ziekenhuis dat net zo goed in Nederland had kunnen staan. “Tja, als je maar betaalt kan alles hier”, zei mijn vriendin. Het consult kostte 25 euro.

Trouw >>

01

2011: Kinderen uit armoede in een zorginstelling plaatsen is in Griekenland in korte tijd de nieuwe trend geworden. SOS Kinderdorpen in Athene kreeg dit najaar al meer dan vijfhonderd kinderen aangeboden, vertelt Dimitris Tzouras, die er al bijna twintig jaar werkt. Er was zelfs een zuigeling op de stoep, met een briefje. ‘Ik kom niet terug om Anna op te halen. Ik kan niet voor haar zorgen. Doen jullie het. De moeder.’

Welingelichte Kringen >>

B6mH63wIMAAPQyp

2011: Armoede in Griekenland fors gestegen

http://www.nu.nl/economie/2696080/armoede-in-griekenland-fors-gestegen.html

B9_tx-wIMAAw-2R

2012: Veel armoede onder Griekse bevolking

Een op de vijf Grieken leeft op of onder de armoedegrens. In totaal gaat het om ruim 2,2 miljoen burgers.

http://www.nu.nl/economie/2707252/veel-armoede-griekse-bevolking.html

B3xs8kWCIAEunAX

2013: Griekse middenklasse brengt de kerstdagen in bittere armoede door

Door de crisis en de bezuinigingen zit 60 procent van de Griekse beroepsbevolking zonder baan. Het aantal daklozen is sinds 2009 met 30 procent toegenomen. Onder de nieuwe armen bevinden zich veel mensen die eerst tot de welvarende middenklasse behoren. Zonder baan, inkomen en onderdak proberen ze te overleven in opvanghuizen en gaarkeukens. The Daily Beast schetst een grimmig beeld van de armoede in Griekenland.

Trouw >>

B9rH3SqIEAEdwPn

2014: ‘Het gaat helemaal niet beter met Griekenland’

Van de beroepsbevolking is 28 procent werkloos. Tweederde van de jonge mensen zit zonder werk. Ongeveer een miljoen werkenden ontvangt zijn salaris met een tot twaalf maanden vertraging. Salarissen zijn gekort met ruim 50 procent. Het bruto minimumsalaris bedraagt 586 euro (510 euro voor jongeren). De WW is 360 euro en er is geen bijstand. Bijna drie miljoen mensen in Griekenland hebben geen toegang tot de gezondheidszorg want ze zijn onverzekerd. Zelfs zwangere vrouwen die zich melden bij publieke ziekenhuizen om te bevallen, kunnen worden geweigerd omdat ze niet verzekerd zijn. Enkele drukbezochte ziekenhuizen zijn als gevolg van de bezuinigingen gesloten en het medisch personeel is ontslagen.

Volkskrant >>

2015: Grieken verarmen snel

01

ik heb nog sinaasappels geplukt in Griekenland, twee maanden als dagloner, vertel ik nog wel eens …

Dat 1 of 3 Grieken onder de armoedegrens leeft, na vijf jaar besparingsbeleid, weten we ondertussen. De schulden stapelen zich ondertussen ook verder op en zorgen er voor dat veel mensen in een compleet uitzichtloze situatie terecht komen.

Cijfers >>

2015: Belastingdruk lage inkomens steeg met 337 procent

De kloof tussen arm en rijk in Griekenland is sinds de crisis dramatisch gegroeid. De armste huishoudens raakten door werkloosheid en loonsverlagingen bijna 86 procent van hun inkomen kwijt, bij de rijkste huishoudens was dat 17 tot 20 procent.

Parakalo >>

http://www.z24.nl/geld/belastingverhoging-337-procent-voor-arme-grieken-9-procent-voor-rijke-547939

B_xYF8TUIAAS_Fg

2015: Eurogroep twijfelt openlijk over lidmaatschap Grieken

De eurolanden betwijfelen of een Grieks faillissement nog voorkomen kan worden. Voor het eerst werd vandaag in de Eurogroep de optie van een ‘Plan B’ voor Griekenland genoemd: kapitaalrestricties, de mogelijke opmaat naar een vertrek uit de eurozone.

Volkskrant >>

B-X7QvuIUAA-EQw

2015: Hans van Baalen: Laat Griekenland maar failliet gaan

01BNR >>

Dossier Griekenland >>

Eerdere artikelen over Griekenland:

Ou Ou Ouzo zijn we beroofd?

Van Akropolis tot Apocalyps, een Griekse tragedie

B8i0mcwCUAAK48R

Comments zijn gesloten.
About Fubar (5735 Articles)
https://amalek.news/Amalek.news

1 Comment on De EU duwt de Grieken in derde wereld toestanden

  1. Dit is op eunmask herblogden reageerde:
    En dit scenario gaan ook wij hier krijgen!
    https://fubar.mobi/2015/06/07/inkomen-kwart-van-de-nederlanders-fors-lager/

    Like

1 Trackback / Pingback

  1. De EU duwt de Grieken in derde wereld toestanden |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: