Obama ontketent kernwapenwedloop in Midden-Oosten

Een bijkomstigheid van zijn deal met Iran. Onze bondgenoot islamitische staat Saoedi-Arabië is als de dood dat Iran kernwapens krijgt. Nu zijn er al tijden geruchten dat Saoedi-Arabië grondig meegefinancierd heeft aan de Pakistaanse bom en dat een belletje naar islamitische staat Pakistan genoeg is om er een paar op het Arabische schiereiland te plaatsen.

01

New York Times:

Saudi Arabia Promises to Match Iran in Nuclear Capability

WASHINGTON — When President Obama began making the case for a deal with Iran that would delay its ability to assemble an atomic weapon, his first argument was that a nuclear-armed Iran would set off a “free-for-all” of proliferation in the Arab world. “It is almost certain that other players in the region would feel it necessary to get their own nuclear weapons,” he said in 2012.

Now, as he gathered Arab leaders over dinner at the White House on Wednesday  and prepared to meet with them at Camp David on Thursday, he faced a perverse consequence: Saudi Arabia and many of the smaller Arab states are now vowing to match whatever nuclear enrichment capability Iran is permitted to retain.

“We can’t sit back and be nowhere as Iran is allowed to retain much of its capability and amass its research,” one of the Arab leaders preparing to meet Mr. Obama said on Monday, declining to be named until he made his case directly to the president. Prince Turki bin Faisal, the 70-year-old former Saudi intelligence chief, has been touring the world with the same message.

“Whatever the Iranians have, we will have, too,” he said at a recent conference in Seoul, South Korea.

Nederland speelt ook een rolletje op dit wereldtoneel. A Khan heeft namelijk bij ons de nucleaire kennis opgedaan waarmee Porkistan zijn bom kon ontwikkelen. Ik roep wel vaker dat we geen mohammedanen op bepaalde functies toe moeten laten en dit voorval toont mijn gelijk wel heel duidelijk aan.

Pakistan is another story. The Saudis have a natural if unacknowledged claim on the technology: They financed much of the work done by A.Q. Khan, a Pakistani nuclear scientist who ended up peddling his nuclear wares abroad. It is widely presumed that Pakistan would provide Saudi Arabia with the technology, if not a weapon itself.

De Arabieren zijn bepaald niet zo blij meer met Obama die nog wel zo diep boog voor de koning van de Saoedi-Arabische islamitische staat. Eerst al hielp die de moslimbroeders aan de macht in Egypte, waarop SA Al-Sisi steunde om die weer te verwijderen. In Syrië deed Obomba niet wat SA wilde en bleef Assad zitten. En nu is de weg vrij voor de sjiitische aartsvijand om aan een bom te gaan bouwen.

Prince Turki, while in Seoul, went further. “He did go behind the backs of the traditional allies of the U.S. to strike the deal,” he said of Mr. Obama.

“We were America’s best friend in the Arab world for 50 years,” he said, using the past tense.

Business Insider:

Saudi Arabia doesn’t trust the emerging Iran nuke deal and everyone’s talking about them getting a nuclear bomb

As the proxy war between Saudi Arabia and Iran continues to escalate and Iran nuclear negotiations drag on, Middle East watchers are talking about Saudi Arabia wanting its own nuclear weapon as the country grows increasingly wary of Iran’s potential.

“The nuclear deal that the U.S. and other world powers hope to reach with Iran would put a 10-year curb on the Islamic republic’s nuclear program,” Yaroslav Trofimov writes in The Wall Street Journal. “For some of Iran’s regional rivals, that is also becoming a deadline for developing nuclear arms of their own.”

Trofimov writes that officials from Western and Arab nations have warned that if this happens, Egypt and Turkey might also feel compelled to follow suit. (mijn vet)
01

A retired Saudi colonel told the Journal that if Iran obtains a nuclear weapon, “we should be able to declare ours within a week.”The Journal points out that it takes about 10 years to develop the capacity for a nuclear weapons program, but also notes that Saudi Arabia’s ally Jordan has the region’s largest uranium reserves. Furthermore, Saudi Arabia is a close ally with nuclear-armed Pakistan.

Ondertussen bieden de Amerikanen een nieuw defensiesysteem aan de golfstaten om ze te beschermen tegen de dreiging van Iraanse raketten (Elsevier). Het geld van de wapenindustrie moet natuurlijk wel binnen blijven komen.

Iran >>

Updeet:
NOS komt er ook achter, die hebben tenslotte maar een paar journalisten meer dan ik om het nieuws te volgen:
Comments zijn gesloten.
About Fubar (5735 Articles)
Na meer dan 10.000 kortere en langer artikelen op dit blog en 10.000 op andere blogs ga ik langzamerhand afscheid nemen. Dit blog is in goede handen. De populariteit én onbemindheid nemen in gelijke mate toe. Een mooiere bevestiging van onze onafhankelijkheid kunnen we niet wensen. Ik blijf meekijken, en af en toe wat publiceren, maar andere projecten roepen...

2 Comments on Obama ontketent kernwapenwedloop in Midden-Oosten

  1. G.Deckzeijl // 15/05/2015 om 04:27 //

    Hou m’n hart vast…
    Moslims + atoomwapens = …….

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: