Wat waren we goed in Uruzgan he

Chaos in Uruzgan is terug: is Timo voor niets gestorven?

Vier jaar lang probeerde Nederland orde te scheppen in Uruzgan. Maar vijf jaar later is de Afghaanse provincie vervallen in chaos. Waren alle inspanningen en offers voor niets?

Hij gaf een halfjaar van zijn leven, overleefde ternauwernood een hinderlaag. En nu moet hij concluderen: misschien was het allemaal wel voor niks.

,,Het is ontzettend wrang”, zegt militair Niels Roelen. ,,Toen we in Uruzgan waren, voelde ik me goed: we beréikten iets. We zagen het gebied vooruitgaan. Nu zien we alles instorten. Het geeft me een machteloos gevoel.”

Chaos is terug
16.000 Nederlandse militairen dienden in Uruzgan. 24 van hen overleden, 41 raakten invalide. Maar vijf jaar nadat Nederland vertrok, is de chaos terug. Radicale groeperingen, deels aan IS gelieerd, strijden met lokale stammen om de macht. Volgens diverse berichten wordt zwaar gevochten rond Deh Rawod en bij de provinciehoofdstad Tarin Kowt.

De situatie is ‘zorgelijk’, erkent het ministerie van Buitenlandse Zaken. ,,Sinds vorig jaar is de Afghaanse regering weer geheel verantwoordelijk voor de veiligheid”, zegt een woordvoerder. ,,Dat gaat gepaard met tegenslagen.”

Ellende
De ellende begon met de dood van krijgsheer Matiullah Khan, de leider van Uruzgan, die in maart bij een aanslag om het leven kwam. De dominante Popolzai-stam wilde dat Matiullah’s broer de macht overnam, maar de centrale regering weigerde dat. Sindsdien weigert de stam de vrede in Uruzgan nog te bewaken, met chaos tot gevolg.

Maar de ware problemen zijn al langer zichtbaar. De centrale regering is zwak, corrupt en heeft nauwelijks krediet bij de bevolking. Radicale groeperingen profiteren van het machtsvacuüm. De opiumteelt is massaler dan ooit, de door Nederland gebouwde snelweg ligt vol kraters van bermbommen en de honderden scholen die zijn gebouwd, worden geteisterd door aanslagen.

Positief
Er zijn ook positieve ontwikkelingen, zegt Buitenlandse Zaken: het Afghaanse leger boekt wel degelijk resultaten tegen de Taliban. Maar volgens Willem van de Put, directeur van hulporganisatie HealthNetTPO, is de situatie hopeloos. ,,Het wordt in Nederland ook veel te simpel gemaakt. Alsof er één talibanbeweging is en dat de enige bad guy is. Er is een strijd tussen allerlei radicale bewegingen, deels aan IS gelieerd, en lokale stammen. Door het politieke vacuüm ruiken zij hun kans.”

De militaire missie heeft de problemen volgens Van de Put alleen maar vergroot. ,,Dat mag je hier niet zeggen, want dan zijn die 24 militairen voor niets gestorven. Maar er is nooit een plan geweest om de toekomst van het land veilig te stellen. Het militair ingrijpen heeft de balans in het land verder verstoord en een leegte gecreëerd waardoor bad guys de macht kunnen grijpen. Afghanistan is werkelijk niets opgeschoten met de missie.”

AD >>

Comments zijn gesloten.

2 Comments on Wat waren we goed in Uruzgan he

  1. G.Deckzeijl // 30/05/2015 om 03:52 //

    Dat te pas en onpas gebruik van de aanduiding “zorgelijk” door allerlei hotemetoten
    doet m’n bloed iedere keer in karnemelk veranderen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: