“Het lot van Griekenland ligt in de handen van de niet-verkozen bureaucraten van de ECB”

Dat zegt hoogleraar economie Paul De Grauwe. “Dat zou een enorm precedent zijn.”

Paul De Grauwe: ‘Niet Griekenland is onredelijk, de schuldeisers zijn onredelijk’

Paul De Grauwe © Emy Elleboog

Paul De Grauwe © Emy Elleboog

Zonder akkoord met haar schuldeisers krijgt de Griekse overheid geen financiële steun meer en wenkt het faillissement. Het genadeschot kan komen van de Europese Centrale Bank, als ze stopt met haar noodfinanciering voor de Griekse banken. “Dat zou een enorm precedent zijn”, zegt hoogleraar economie Paul De Grauwe.

Na de mislukte vergadering van zondag lijkt Griekenland af te stevenen op een totale breuk met zijn schuldeisers. De gesprekken draaien om een laatste schijf noodhulp van 7,2 miljard euro. Krijgt het land dat geld niet, dan kan het zijn schulden niet aflossen en is het virtueel failliet. Donderdag komt de kwestie aan bod op de vergadering van de ministers van Financiën van de eurozone, en krijgen we allicht meer zicht op de afloop van deze saga.

Allicht zullen kapitaalcontroles nodig zijn, om te vermijden dat het land financieel leegloopt. Alle ogen zijn daarbij gericht op de Europese Centrale Bank (ECB), die op dit ogenblik de Griekse banken met noodliquiditeiten staande houdt. “Als de ECB haar steun stopzet, zit het Griekse bankensysteem de facto zonder geld en implodeert de economie”, zegt Paul De Grauwe, hoogleraar aan de Londen School of Economics. “Dan moet Griekenland wel uit de euro stappen. Of beter, zal het eruit worden geduwd.”

“Dat zou een enorm precedent zijn”, zegt De Grauwe. “Niet verkozen bureaucraten beslissen dan over het lot van een land. Dan kunnen we niet aanvaarden. Als de ECB de macht heeft om landen uit de euro te schoppen, is dat het begin van het einde van de muntunie.”

Knack >>

01

Merkel: ‘Ik doe alles om Griekenland in euro te houden’

Ja, logisch. De belabberde Griekse situatie zorgt voor een goedkope euro en dat is goed voor de Duitse export. Duitsland heeft er een rechtstreeks eigenbelang bij dat Griekenland gesloopt wordt.

Het economische model van Griekenland is dat van een derde wereldland:

 

Keiser Report: Grexit already happened? (E768)

Greece: Watching the Wheels Come Off

Greece is experiencing the perfect financial, political and social storm: all at the same time, state structures have to deal corruption and serious internal and foreign security problems. It is the ultimate nightmare for every state. Greek banks function not because they can, but because they have to. The Greek state has stopped honoring its financial obligations toward private individuals and enterprises. The state’s revenue is enough only for civil servant salaries and pensions.

Add to this socially explosive cocktail the 1,500,000 unemployed, and the 2,000,000 illegal immigrants and refugees from Africa and the Middle East, and violence — as a pattern of everyone against everyone — seems as if could soon become “normal.”

To help them, there are, according to unofficial sources from Greek Intelligence Service, 500,000 to 1,000,000 illegal AK-47 assault rifles in Greece, as well as thousands of grenades and RPG rocket launchers.

If just 1% of 2,000,000 illegal immigrants — from Afghanistan, Iraq, Pakistan, Syria and Africa — now living in Greece are recruited to jihad, the number of armed jihadists who could make trouble is 20,000. The security forces do not have the manpower, suitable training, or the right equipment to deal with that.

Greece’s collapse, sadly, is set to affect the whole Balkan area and the southeast Mediterranean. No one can tell for sure where and when the last domino will fall. Political and financial analysts, as well as policymakers worldwide who closely monitor Greece, are in total denial. It does not really matter whether or not Greece signs a new agreement with the European Commission, the European Central Bank and the IMF. It is too late. Greece is now a ghost country, a political terminal of chaos.

Gatestone Institute >>

Griekenland is onze grens met het Midden-Oosten. Als Griekenland vernietigd is, kunnen de mohammedaanse horden ongehinderd Europa binnenstormen en zich via de mohammedaanse roverstaten op de Balkan vrijelijk verder verspreiden.

lees ook:

Ou Ou Ouzo zijn we beroofd?

Dossier Griekenland >>

Comments zijn gesloten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: