Gaat Griekenland dan toch de EU-ro opblazen?

Het lijkt me nog steeds onwaarschijnlijk. Syriza heeft herhaaldelijk aangegeven niet van het euro-infuus af te willen. En de EU wil geen grondgebied prijsgeven. Bovendien zin de risico’s niet in te schatten. Zal Griekenland dan ook uit de EU gaan, zal Griekenland aansluiting zoeken bij Poetin, zich wenden tot de BRICS en China voor financiering? Dat zou serieuze geo-politieke consequenties hebben, die het belang van de EU-ro overstijgen, dan komen rechtstreeks ook Amerikaanse belangen in het geding.

01Telegraaf >>

Eurogroep gaat zonder Griekenland verder praten

Een Grexit, het vertrek van Griekenland uit de Eurozone, lijkt dichterbij dan ooit. De ministers van Financiën van de negentien eurolanden (de eurogroep) hebben zaterdagmiddag geen gezamenlijk akkoord kunnen bereiken over de aanpak van de Griekse schuldenkwestie. De eurogroep zal nu meteen verder praten zonder Griekenland erbij.

Het zal dan vooral gaan over plan B: het beperken van de schade voor andere landen als Griekenland geen financiële steun meer krijgt.

Volkskrant >>

01Telegraaf >>

Met Grexit wint de beschaving

Alexis Tsipras werd premier van Griekenland met een kansloze belofte: stoppen met de bezuinigingen die de eurogroep dicteerde, maar doorgaan met de euro. Inmiddels heeft de Eurogroep duidelijk gemaakt dat doorgaan met de euro betekent buigen voor de wil van de politieke as Berlijn-Parijs-Brussel, gesteund door de immer politiek opererende ECB.

De Eurogroep en de ECB hebben Griekenland een gemene streek geleverd. Het ‘reddingspakket’ in 2010 lenigde de nood van Franse en Duitse banken, niet de nood van Griekenland. Daarom is het begrijpelijk dat de huidige Griekse regering eist dat een deel van de schuld uit dat pakket wordt kwijtgescholden. Terecht concludeerde een commissie van het Griekse parlement onlangs dat de leningen die vorige Griekse regeringen afsloten bij het IMF en de Europese Unie niet het belang van de natie dienden en daarom niet legitiem en niet afdwingbaar zijn. De schuld is even ongeldig als een contract dat een burger onder dwang tekent.

Dovemans oren

Toen de EU in 2010 dicteerde dat de Grieken hun schuld zouden terugbetalen door radicaal te bezuinigen kon je het resultaat voorspellen: verzwakking van het bedrijfsleven, verarming van de bevolking, vernieling van de samenleving en verergering van het schuldprobleem. Tsipras heeft een punt als hij het IMF beticht van crimineel gedrag en zijn Europese redders verwijt Griekenland te plunderen.

Volkskrant >>

Eurogroep hoont Grieks referendumplan weg

01Trouw >>

Greece’s secret weapon: Grexit would hurt Merkel most

As soon as the decision is made, the €55 billion bill comes due. That’s why it keeps not happening

01This is not a system that recommends itself to western ideas of democratic accountability as they existed a generation ago. Germans didn’t run up Greece’s debt, so they shouldn’t pay it — that would be taxation without representation. But the single currency follows a different logic. You cannot have currency union without a political union that makes transfer payments possible from surplus-running areas to deficit-running ones. Merkel has been a shrewd enough politician to understand the contradictions in her position. First, the EU has been a good deal for Germany. Second, Germans would never knowingly tolerate the system which makes that good deal possible. The Munich economist Hans-Werner Sinn has written brilliantly about how a liquidity mechanism called Target-2 creates eurozone transfers through credit. (The US housing bubble that culminated in the global financial crisis of 2008 was not altogether different. Rich Person A doesn’t just give money to Poor Person B. His money is used to guarantee a loan, on which A might earn interest. The failure of B to pay the loan back is covered by printing money, so society as a whole pays through devaluation.)

It was in Merkel’s interest to let Europe’s institutions provide breathing room for the Greek economy, while taking a draconian line rhetorically. If Tsipras’s Syriza party had not been elected last January, she could have carried on this balancing act for ever. When responsibility for Greece’s debt shifted from European banks to European taxpayers in 2010, the negotiating advantage shifted, too. Greece could have demanded debt forgiveness from Europe before 2010, and Europe would have had little choice but to pay the banks anyway — because policymakers feared a financial ‘contagion’ otherwise. But once the debts were out of the banking system, Greece’s politicians thought they had no cards in their hand.

They were wrong. Tsipras and Varoufakis showed that Greece was not as vulnerable as it looked. Greece still possessed leverage, albeit of a new kind: if it left the euro, an itemised bill would be presented to the German taxpayer, and whichever country precipitated the rupture would be blamed. This explains the bizarre tenor of the debt negotiations ever since. Germany and its EU allies — by withholding funds that Greece believed it had already been promised — act as if they are trying to provoke Greece into leaving the eurozone in a huff, so Greece can be cast as a deadbeat. Tsipras has avoided getting suckered into such a move. If Germany wants Greece out, it will have to say so. A Greek exit would not be the worst thing (economically) for Greece but would be a very bad thing (politically) for Merkel, because the moment Greece was expelled, Germans would be presented the above-mentioned bill for €55 billion in loan guarantees. Merkel would be vulnerable for the first time to broad discontent from German voters.

Spectator >>

Comments zijn gesloten.
About Fubar (5735 Articles)
https://amalek.news/Amalek.news

38 Comments on Gaat Griekenland dan toch de EU-ro opblazen?

 1. Like

 2. Like

 3. Like

 4. Like

 5. G.Deckzeijl // 27/06/2015 om 19:18 //

  Net gezien op het Duitse N24: onderhandelingen mislukt.
  Grexit kan ieder moment een feit zijn.

  Like

 6. Like

 7. Dat zou serieuze geo-politieke consequenties hebben, die het belang van de EU-ro overstijgen, dan komen rechtstreeks ook Amerikaanse belangen in het geding.

  Like

 8. G.Deckzeijl // 27/06/2015 om 22:46 //

  Stevenen we met z’n allen af op een situatie van: zoek ’t maar uit?

  Like

 9. G.Deckzeijl // 27/06/2015 om 22:50 //

  Weten jullie nog wel…???

  Like

 10. Hij waarschuwde de hele tijd al.

  Like

 11. G.Deckzeijl // 28/06/2015 om 07:24 //

  Dat treedt zeker dat verdomde ESM in werking….

  Like

 12. Ik las ergens een vraag van iemand over papier geld wat daar vandaan komt en is verspreid.
  Aan een begin letter op het biljet schijn je dat te kunnen zien.
  Is zo’n biljet dan niet in 1x compleet waardeloos geworden, kan je dat nog gebruiken om iets te betalen hier of wordt dat geweigerd.
  Worden deze uit de roulatie gehaald of blijven die gewoon geldig.

  Like

 13. G.Deckzeijl // 28/06/2015 om 09:35 //

  … wat daar vandaan komt…
  WAT bedoel je?

  Like

 14. Elk land schijnt ze eigen code te hebben in letters/cijfers om de herkomst van een biljet te achterhalen. (serienummer)
  Zo kan je dus aan een biljet zien/aflezen dat deze uit Griekenland komt.
  Die letter/cijfer code zal vast wel ergens te vinden zijn. Ik zal eens zoeken.
  Maar als ze failliet zijn, dan is alles wat daar vandaan komt als een euro dus waardeloos geworden. Het is illegaal geld geworden dan.

  Like

 15. De landcodes in de serienummers van bankbiljetten zijn:
  D Estland
  E Slowakije
  F Malta
  G Cyprus
  H Slovenië
  I Niet in gebruik
  J Gereserveerd voor Groot-Brittannië
  K Gereserveerd voor Zweden
  L Finland
  M Portugal
  N Oostenrijk
  O Niet in gebruik
  P Nederland
  Q Niet in gebruik
  R Luxemburg (biljetten uitgegeven door Luxemburg dragen tot nu toe nog de codeletter van de nationale bank van de landen waar de biljetten zijn geproduceerd)
  S Italië
  T Ierland
  U Frankrijk
  V Spanje
  W Gereserveerd voor Denemarken
  X Duitsland
  Y Griekenland
  Z België

  Like

 16. G.Deckzeijl // 30/06/2015 om 09:51 //

  Like

 17. G.Deckzeijl // 01/07/2015 om 00:41 //

  Hoorde gistermiddag dat Griekenland niet uit de euro gezet kan worden.
  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/24215234/__LIVEBLOG_Griekenland__.html

  Like

 18. G.Deckzeijl // 01/07/2015 om 00:48 //

  Compleet van de pot gerukt, ze kregen reeds 250 miljard…
  Hoezo, bodemloze put..???
  http://www.telegraaf.nl/buitenland/24217242/__Crowdfunding_voor_Griekenland__.html

  Like

 19. G.Deckzeijl // 02/07/2015 om 15:02 //

  Donald Tusk: Dijsselbloem’s pikkie is niet groter dan zo.

  Like

 20. G.Deckzeijl // 02/07/2015 om 21:18 //

  Ja hoor, toch weer belastinggeld ernaartoe.
  Totaal gespendeerd: 300 miljard.
  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/24226608/__IMF__50_miljard_nodig_voor_Grieken__.html

  Like

 21. G.Deckzeijl // 06/07/2015 om 22:33 //

  Rutte en flutverhalen: dat noem ik een contradictio in terminis.
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/24239187/__Rutte__nu_geen_flutverhaal__.html

  Like

 22. G.Deckzeijl // 06/07/2015 om 22:57 //

  Nog zo’n FLUTVERHAAL, vandaag op de kop af drie jaar geleden voor het jeugdjournaal.
  Laatste comment.
  http://www.vrijspreker.nl/wp/2015/07/aartsleugenaar-jan-kees-de-jager-aan-het-woord/#comment-390679

  Like

 23. G.Deckzeijl // 07/07/2015 om 16:39 //

  Update…
  Net gehoord op Radio 10:
  Rutte had gezegd dat de Grieken niet met een flutverhaal moesten aankomen,
  maar ze hebben helemaal geen verhaal…!

  Like

 24. G.Deckzeijl // 07/07/2015 om 16:53 //

  Laatste nieuws: opvolger Varoufakis ook opgestapt.
  Nieuwe min.v.financiën (kuch) in de startblokken:
  Mikos Alsimarakis

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: