Gemeenten gebruiken eigen bijdrage als melkkoe

Sandra Olsthoorn

Veel gemeenten hebben de eigen bijdrages die burgers moeten betalen voor zorg flink verhoogd. Vooral voor mensen met een gemiddeld inkomen of hoger, zijn de kosten voor zaken als begeleiding en dagbesteding fors gestegen. In enkele gevallen komt de eigen bijdrage voor deze groep per uur zelfs hoger uit dan wat de gemeente aan de zorgaanbieder betaalt.

Dat stellen verschillende zorgaanbieders. Zij zien dat bestaande cliënten afhaken en nieuwe cliënten afzien van de zorg, omdat ze de kosten te hoog vinden.

Eigen bijdrage

Sinds dit jaar hebben de gemeenten de verantwoordelijkheid voor een groot deel van de zorg voor chronisch zieken en gehandicapten overgenomen van het Rijk. Tot 2015 was voor deze zorg sprake van een standaard eigen bijdrage van een kleine € 10. Maar gemeenten mogen zelf bepalen welk deel van de kosten van de zorg ze bij de burger in rekening brengen. Daarbij geldt alleen een maximum, dat wettelijk is vastgelegd en dat afhankelijk is van het inkomen.

‘Er zijn gemeenten die nu bedragen doorgeven van € 60 tot € 70 per uur’, ziet Jan Voortman, directeur van Professionals in NAH (niet-aangeboren hersenletsel). Vooral bij cliënten die net iets meer inkomen hebben dan het minimum en die weinig zorg afnemen, knelt dat, zegt hij. ‘Iemand die veel zorg afneemt, kan ervan uitgaan dat hij of zij aan de maximale eigen bijdrage per vier weken komt. Maar als je maar één of twee uur per week gebruikmaakt van zorg, word je gestraft met een heel hoge eigen bijdrage.’

FD >>

Comments zijn gesloten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: