Internetgebruikers hebben heel groot probleem

‘Bom onder cloud VS’

AMSTERDAM – Europese internetgebruikers hebben sinds dinsdag een heel groot probleem. Hun persoonlijke gegevens mogen niet zomaar meer naar Amerikaanse servers. Maar daar draait vrijwel het hele internet op. Denk aan de clouds van Facebook, Amazon, Microsoft, Apple en Google.

“Het Europees Hof van Justitie heeft een bom gelegd onder het gebruik van de Amerikaanse cloud. Straks is het misschien einde oefening. En dat zou een behoorlijke economische klap geven”, zegt internetjurist Arnoud Engelfriet.

De zaak was aangespannen door de Oostenrijkse Facebook-gebruiker Max Schrems. Facebook is gevestigd in Ierland, maar de gegevens van gebruikers staan in Amerika. Daar zijn ze niet veilig, vond de Oostenrijker. De Ierse waakhond zei dat Amerika wel veilig was, omdat de Europese Commissie dat in 2000 zo had besloten.

Engelfriet: “De rechters zeggen nu dat het nooit had mogen worden besloten. Persoonsgegevens mogen alleen naar een land buiten de Europese Unie als de privacywet daar net zo sterk is als hier. De VS hebben zo’n wet helemaal niet. Technisch gezien zijn ze vergelijkbaar met Noord-Korea.”

Doordat Amerika geen privacywet heeft, “mag justitie binnenkomen, met zijn schoenen door de servers lopen en gegevens meenemen. Ze gaan niet aan Nederland vragen om informatie te geven en het kan ze niet schelen wat de Nederlandse rechter daarvan vindt.” Dat is in strijd met Europese regels en daarom zijn gegevens helemaal niet veilig in Amerika, ook al vindt de Europese Commissie van wel.

Telegraaf >>

Europese Commissie vertrouwt op nieuw EU-verdrag data-uitwisseling

De Europese Commissie blijft samenwerken met de Amerikaanse autoriteiten aan een nieuw verdrag voor de uitwisseling van data tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten.

Vandaag veegde het Europese Hof de Safe Harbor-overeenkomst van tafel. Op basis van die overeenkomst konden Amerikaanse bedrijven data van Europeanen in de Verenigde Staten opslaan.  De EU en de VS werkten al langer aan een opvolger van het verdrag, en die onderhandelingen gaan door, zei vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Unie tijdens een persconferentie.

Timmermans reageerde positief op de uitspraak van het Europese Hof; hij zei een “robuuste bescherming van gegevens” belangrijk te vinden. De uitspraak kan de onderhandelingspositie van de EU over het nieuwe verdrag bovendien versterken, denkt Timmermans.

NOS >>

Comments zijn gesloten.
About Fubar (5735 Articles)
Na meer dan 10.000 kortere en langer artikelen op dit blog en 10.000 op andere blogs ga ik langzamerhand afscheid nemen. Dit blog is in goede handen. De populariteit én onbemindheid nemen in gelijke mate toe. Een mooiere bevestiging van onze onafhankelijkheid kunnen we niet wensen. Ik blijf meekijken, en af en toe wat publiceren, maar andere projecten roepen...

8 Comments on Internetgebruikers hebben heel groot probleem

 1. Timmermans is voor geen rooie cent te vertrouwen! Die draait met alle winden mee als het hem kan vrijpleiten!

  Like

 2. Dit is op eunmask herblogden reageerde:
  En intussen staan de reeds verzamelde gegevens overal al geregistreerd; dit is mosterd na de maaltijd!!

  Like

 3. Ik heb n forse externe harde schijf, je weet maar nooit en nu dit als het serieus is

  Like

 4. G.Deckzeijl // 06/10/2015 om 20:41 //

  Don, ik raad je aan NIKS meer op je HD te zetten.
  Neem een externe HD of SD-cards.
  (geldt voor iedereen met een PC)

  Like

 5. Ik heb het ergens hier of elders al gezegd dat ik alles op externe HD zet die kan ik zo aansluiten en laden maar. Ik heb speciaal een zware versie (grote opslag) gekocht

  Like

1 Trackback / Pingback

 1. Internetgebruikers hebben heel groot probleem |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: