TTIP: ‘Dit verdrag kortwiekt de invloed van parlementen ten voordele van private bedrijven’

‘Als we streven naar meer Vlaamse soevereiniteit, dan moeten we dringend op de barricades staan om het TTIP-verdrag te kelderen’, schrijft Erik D’Hamers van Vlinks. Hij heeft geen goed oog in het vrijhandelsakkoord tussen Europa en de VS.

“Vlaams zelfbestuur, maar manneke toch, dat is toch niet meer van deze tijd? De wereld is een dorp geworden. Alles wordt toch al in Europa beslist.” Hoeveel keer heb ik het argument niet voor de voeten gegooid gekregen? Maar ik vind het vooral een vreemd argument. Het laat vooral zien dat we waakzaam moeten zijn over wat er bedisseld wordt op Europees niveau. Want het zou wel eens kunnen dat er langs die kant beslissingen genomen die het Vlaamse zelfbestuur dat we stapje voor stapje opgebouwd hebben, danig uithollen en inhoudsloos maken.

Neem bijvoorbeeld het vrijhandelsverdrag genaamd Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) ofwel Trans-Atlantisch Vrijhandels- en Investeringsverdrag. Dit verdrag wordt vandaag onderhandeld tussen de Europese Commissie en de Verenigde Staten en zou de handel tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten moeten vergemakkelijken. Het verdrag zou voor enorme economische groei moeten leiden, aldus de Europese Commissie. Maar dit wordt tegengesproken door een studie daarnaar in opdracht van diezelfde Europese Commissie.

Delen

TTIP: ‘Dit verdrag kortwiekt de invloed van parlementen ten voordele van private bedrijven’

De Europese Unie en de Verenigde Staten kennen vandaag elk hun eigen voorschriften qua veiligheid, gezondheid,.. waaraan producten moeten voldoen. Soms zijn die voorschriften quasi gelijklopend en dan kan je inderdaad zeggen dat het onzinnig is om alle veiligheidstests tweemaal te doorlopen. De Europese Commissie stelt dan ook dat TTIP nodig is om een hoop bureaucratische onzin te vermijden. Maar veelal zijn die voorschriften fundamenteel verschillend omdat er in beide een ander politiek draagvlak is. Zo is er in de parlementen van de VS een groot draagvlak voor genetisch gemanipuleerde organismen (ggo’s), voor het gebruik van hormonen in de vleesindustrie, voor het wassen van kippenvlees met chloor, voor het toevoegen van allerhande chemische toevoegingen in ons voedsel,…

In de Europese Unie bestaat daar veel minder politiek draagvlak voor. Er zijn in de Europese Unie bijvoorbeeld maar twee ggo’s toegestaan voor commercieel gebruik: een maissoort van Monsanto die bestand is tegen de mottensoort genaamd de Europese maisboorder en een aardappelsoort die gekweekt wordt om papier te produceren (of zou kunnen worden, want intussen bleek de aardappelsoort niet rendabel te zijn). In de Verenigde Staten daarentegen zijn ggo’s helemaal ingeburgerd.

Knack >>

Dossier TTIP >>

Comments zijn gesloten.
About Fubar (5735 Articles)
Na meer dan 10.000 kortere en langer artikelen op dit blog en 10.000 op andere blogs ga ik langzamerhand afscheid nemen. Dit blog is in goede handen. De populariteit én onbemindheid nemen in gelijke mate toe. Een mooiere bevestiging van onze onafhankelijkheid kunnen we niet wensen. Ik blijf meekijken, en af en toe wat publiceren, maar andere projecten roepen...

3 Comments on TTIP: ‘Dit verdrag kortwiekt de invloed van parlementen ten voordele van private bedrijven’

  1. TTIP: Privatiseer het drinkwater!
    Als straks het TTIP-verdrag in werking treedt kunnen we er zeker van zijn dat onze drinkwatervoorziening wordt verkocht met een duurdere factuur als gevolg. Multinationals als Nestlé, Coca Cola en Suez staan namelijk te trappelen om het drinkwater van ons over te nemen.

    Maar zover is het nog niet. De onderhandelingen over het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP), het vrijhandelsverdrag tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie, zijn nog in volle gang. Een ander verdrag dat wel kant en klaar op tafel ligt is het Comprehensive Economic and Trade Agreement(CETA). Deze overeenkomst regelt een vrije markt-zone tussen de EU en Canada en wordt komende zomer voorgelegd aan de parlementen in Europa.
    http://stopdebankiers.eu/ttip-privatiseer-het-drinkwater/

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: