Ruim helft moslims in België fundamentalist

Ruim helft moslims in België moet geen homo’s en joden

Onderzoeker vindt het geen toeval dat uit België zoveel jihadi’s naar Syrië zijn vertrokken

Ruim de helft van de Belgische moslims is fundamentalist en wantrouwt joden en homo’s. Dat houdt gevaar in, zegt onderzoeker Ruud Koopmans, die de moslimgemeenschap bevroeg in zes Europese landen.

Koopmans, het Nederlandse hoofd van de cel migratie bij het Berlijnse Centrum voor Sociale Wetenschap (WZB), bevroeg 9.000 moslims en christenen in België, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Zweden en Oostenrijk. De resultaten zijn nu gepubliceerd in vakblad Journal of Ethnic and Migration Studies. Uit zijn onderzoek blijkt dat Belgische moslims bij de meest fundamentalistische en xenofobe van de zes Europese landen horen. Enkel Oostenrijk scoort hoger.

Koopmans werkte met 600 Franstalige en 600 Nederlandstalige Belgen die zichzelf moslim noemen, voornamelijk van Turkse en Marokkaanse origine. Ook 600 Belgen met Nederlands- of Frans- klinkende namen die zich identificeerden als christen, kregen dezelfde vragen. Het resultaat is een stevig staal van 1.200 proefpersonen.

Om fundamentalisten te identificeren, legde hij moslims drie stellingen voor: ‘Moslims zouden moeten terugkeren naar de wortels van het geloof’, ‘Er is maar één interpretatie van de Koran en elke moslim zou zich daar aan moeten houden’ en ‘De regels van de Koran zijn belangrijker dan de regels van het land waar ik woon.’ Ruim de helft van de bevraagde islamitische Belgen stemde in met alle stellingen. Zo wordt op het eerste gezicht een beeld geschetst van boze mannen met baarden en vrouwen in lange gewaden die dromen van de sharia en een leven zoals in de tijd van de profeet in het zevende-eeuwse Mekka.

De Morgen >>

Comments zijn gesloten.

1 Comment on Ruim helft moslims in België fundamentalist

 1. G.Deckzeijl // 11/11/2015 om 12:39 //

  Wat Timmermans beweert is gewoon BULLSHIT.
  Maw: ik heb Turkije niet nodig om in leven te blijven.
  Helaas: betaalmuur.
  http://www.volkskrant.nl/buitenland/zet-europa-deur-op-een-kier-voor-turkije~a4183422/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: