IS maakt angstaanjagende sprong voorwaarts op drempel van Europa

Muziek weerklinkt er niet langer en de eerste publieke onthoofdingen hebben er al plaatsgevonden. Maar we spreken hier niet over Irak of Syrië maar wel over een havenstad in Libië die nu volledig wordt gecontroleerd door IS. En dat allemaal op de drempel van Europa.

Lokale radiostations bezingen enkel nog de lof van de zelfbenoemde kalief al-Baghdadi, islamitische politiekantoren zijn operatief en bevelhebbers uit Syrië en Irak voeren er het commando. In Sirte worden vrouwen verplicht zich volledig te bedekken, sigaretten en muziek zijn taboe en winkels moeten dicht tijdens het gebed. Het ziet er steeds meer naar uit dat de Libische stad met 150.000 inwoners het nieuwe bolwerk wordt van IS nu de terreurorganisatie steeds meer onder druk komt te staan in Irak en Syrië.

Machtsvacuüm
Sinds een groepje militanten er in februari de zwarte vlag van IS hees, is het uitgegroeid tot een belangrijke uitvalsbasis voor moslimextremisten en dat vlak onder onze neus. Steeds opnieuw gebruikt IS dezelfde methodiek. Of het nu gaat om Syrië, Irak of Libië: de jihadi’s springen in het machtsvacuüm om nieuwe gebieden te claimen.

Alarmbellen
Het aantal IS-strijders in Libië is op een jaar tijd omhooggeschoten van een tweehonderdtal naar 5.000 nu. De spectaculaire expansie van de terreurorganisatie op Libische bodem heeft de alarmbellen doen afgaan in het naburige Tunesië, dat haar grenzen met Libië heeft gesloten na de aanslag van een zelfmoordterrorist vorige week. Volgens de Tunesische staatssecretaris van nationale veiligheid, Rafik Chelly, werden alle recente bloedbaden in zijn land gepland in Libië.

Focus
En zo is het land op extreem korte tijd uitgegroeid tot een belangrijke uitvalsbasis van IS op een steenworp van Europa. Hier stromen de oliedollars vlotjes binnen en worden aanslagen beraamd. De verontrustende situatie in Libië toont ook aan dat de terreurorganisatie erin slaagt elders te groeien ondanks de bombardementen door de coalitie in Irak en Syrië. Zowel de Franse president Hollande als zijn Italiaanse ambtsgenoot Renzi waarschuwden na de aanslagen in Parijs dat Europa dringend haar focus moet richten op Libië.

HLN >>

 

Comments zijn gesloten.

3 Comments on IS maakt angstaanjagende sprong voorwaarts op drempel van Europa

  1. G.Deckzeijl // 30/11/2015 om 16:55 //

    Zouden ze in Den Haag de thee al klaargezet hebben?

    Like

  2. Heer Poetin heeft nog veel te doen, ik hoop ergens dat hij hulp van China krijgt om deze termieten uit te roeien

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: