De Zuidgrens van Turkije. Of, de Noordgrens van voormalig Syrië

 

Eerst maar een recente kaart, November 16, 2015 by @arabthomness

01

De gele gebieden zijn Koerdisch. En het doel is vanzelfsprekend om deze twee gebieden aanéén te sluiten. Makkelijker te bevoorraden, verdediging coördineren. En dan begint het ook als staat vorm te nemen. Plus, minstens zo belangrijk; de aanvoerlijnen naar IS worden afgesneden. Dat die aanvoerlijnen vanuit Turkije lopen leidt geen twijfel. Dat de ‘coalitie’ die aanvoerlijnen het afgelopen jaar intact gelaten heeft, geeft aan dat het nooit serieus de bedoeling geweest is om IS te bestrijden. Obama gaf aan de bevolking niet tegen zich te willen krijgen door oliewagens te bombarderen en; komtie – het milieu niet te willen schaden door olie-installaties/bronnen te bombarderen. De wapens mogen tegenwoordig dan anders zijn dan honderd jaar geleden, het is van alle tijden dat je de vijand niet de kans moet geven zich te bevoorraden en te herbewapenen.

“Turkey Provides Military Equipment to ISIS (ISIL Daesh), Turkey Provided Transport and Logistical Assistance to ISIS Fighters, Turkey Provided Training to ISIS Fighters, Turkey Offers Medical Care to ISIS Fighters, Turkey Supports ISIS Financially Through Purchase of Oil, Turkish Forces Are Fighting Alongside ISIS.” (Sputnik)

Dat de Russen niet onmiddellijk begonnen met IS te bombarderen is ook logisch. Je kan niet een eindje verderop gaan lopen vechten als er nog een vijand (of meer) in je rug zit die je vanachter neerschiet zodra jij je omdraait. Vandaar dat er voornamelijk gebombardeerd werd in de groene gebieden. Al-Qaeda (nusra), Vrije Syrische leger (jihadi’s), Turkmenen, Oeigoeren, Tsjetsjenen, Sham, Shar en wat er allemaal nog tussen door loopt.

Dat Russische vliegtuig werd neergehaald in het meest westelijke puntje van het groene gebied. Volgens Poetin was dat een reactie op acties als deze:

01

Turkije heeft steeds gepleit voor een safe-zone aan de Syrische kant van de grens om daar de ‘vluchtelingen‘ op te vangen. In dat door IS gecontroleerde stuk aan de grens met Turkije (grijs op de kaart hierboven). Dat zou dan door gematigde rebellen, al-Qaeda, schoongeveegd moeten worden. De werkelijke reden is natuurlijk een andere en die wordt duidelijk als we er een kaart van vorig jaar bij pakken:

01

Vorig jaar stond IS op het punt Kobane te veroveren. Op geen moment heeft IS zoveel ingezet om iets te veroveren. Naar schatting heeft IS daar 4-5000 jihadi’s verloren. Turkije liet geen Koerdische hulptroepen door naar Kobane en hield de vluchtende bevolking tegen bij de grens (en met dat land wil de EU een vluchtelingendeal sluiten ..). Het belang dat IS en Turkije hechtten aan de controle over de grensplaats werd duidelijk. Ook toen de Koerdische YPG daarna Tal Abyad, gelegen tussen Kobane en het Koerdische Oostkanton, aanviel kwam Turkije IS weer te hulp:

01

Inmiddels hebben de Koerden een heel stuk van de Syrische noordgrens onder controle gebracht (bovenste kaart) en worden de aanvoerlijnen naar IS meer en meer afgeknepen. Zelfs Obama heeft zijn goede vriend Erdogan van de week gemaand dat stuk grens nou eens hermetisch af te sluiten, voor wat dat waard mag zijn. Naast een safe-zone heeft Erdogan ook steeds gepleit voor een no-fly-zone, voor de Syrische luchtmacht. Die zone lijkt die nu te gaan krijgen, maar dan niet zoals die zich dat voorgesteld had:

01

Ook verschenen er de afgelopen dagen berichten dat Rusland mobiele luchtafweer, manpads, aan de Koerden levert. Er komt een de facto no-fly-zone voor Erdogan boven Syrië. Van de 300 Turkse luchtaanvallen in Syrië zouden er vier tegen IS gericht zijn geweest en de rest tegen de Koerden. Overigens zijn àlle vluchten van NAVO vliegtuigen boven Syrië illegaal volgens internationaal recht wegens het ontbreken van een VN-mandaat of een uitnodiging van het wettige regime. De enige luchtmacht, anders dan de Syrische, die daar legaal vliegt is de Russische. Los van de F-22, F-35 en B-2-stealth kan het S-400 luchtafweersysteem elk Westers vliegtuig neerhalen. En voor de kust ligt ook nog het vlaggeschip van de Russische Zwarte Zee vloot, dat in feite één groot luchtafweersysteem is met S-300’s, het kleinere broertje van de S-400.

Even inzoomen op de recente kaart (helemaal boven):

01

De Koerden, YPG, zijn nog niet de Eufraat overgestoken (die rivier die u daar ziet), maar daar was in de zomer van dit jaar wel sprake van:

Control there would allow the YPG to link predominantly Kurdish villages in the north, like Afrin, to areas under its administration from the town of Kobane to the Iraqi border.

To do this, the YPG must first take control of Jarablous, an ISIL-controlled town along Turkey’s border.

There was talk of a US-backed Syrian Kurd offensive in Jarablous in the summer. That never happened, as Turkey threatened a cross-border operation.

Ankara apparently got the guarantees it wanted from the US. (Al-Jazeera)

Jarablus is de belangrijkste overgebleven grensovergang tussen IS-Turkije. Op het moment dat de Koerden dat aan zouden vallen, dreigde Erdogan Syrië binnen te vallen – in dat gebied waar die ook steeds die safe-zone wil – en gaf Obama blijkbaar toe aan zijn wensen. Vandaar dat ik eerder mij afvroeg wat het waard is dat Obama Erdogan nu vraagt de grens daar te sluiten.

Poetin ziet duidelijk dat Turkije = IS. Rusland zet Erdogan serieus de voet dwars en dringt aan op het afsluiten van de gehele grens met Turkije:

The YPG has still not pushed west of the Euphrates, but along with its allies, and with the help of Russian strikes, the SDF are threatening Turkey-backed opposition groups in another key border crossing, Kilis, west of Jarablous.

Losing control of the northern countryside of Aleppo would be a setback for the opposition. Turkey, too, would lose influence.

But Russian President Vladimir Putin seems to be eyeing an even bigger victory. He called on the Assad government and the political wing of the YPG to unite. This has still not happened – at least not officially.

But Syrian Kurdish officials have said they are ready to work with anyone fighting ISIL, and anyone who works for a united, secular and democratic Syria.

Such an alliance would change the battlefield and the balance of power on the ground. (Russia Insider)

Het Obama-Erdogan-plan begint ernstige slijtplekken te vertonen. We moeten niet vergeten dat het Russische Rijk en het ottomaanse eeuwenoude vijanden zijn. Turkije mag dan dankzij Amerikaanse geopolitieke behoeftes NAVO-lid, en weer opnieuw, EU kandidaat zijn. De NAVO en de EU, zijn al een tijdje beter af zonder de agressieve kleuter Erdogan die alle fatsoensregels schendt.

Als Rusland de Syrische grens met Turkije werkelijk sluit, en Poetin is strateeg genoeg om te zien dat dat hét middel is, dan zal Erdogan en IS het afleggen. Turkije mag dan NAVO’s bondgenoot zijn, het gaat de publieke opinie (we hebben dan wel geen democratie meer, maar daar moeten ze nog rekening mee houden) drie stappen te ver als de NAVO openlijk IS zou steunen. En dat dat exact is wat de NAVO de afgelopen jaren gedaan heeft, dat maakt Poetin pijnlijk duidelijk.

Erdogan zit in het nauw in Syrië. Hij mag dan een stap gewonnen hebben wat betreft de ottomanisering van Europa. In Syrië is die aan de verliezende hand (en Obama, en de NAVO, en de EU -Timmermans/Rutte-, en Qatar, en Islamitische Staat Saoedie-Arabië). Curieus detail is de timing van het neerhalen van die SU-24; op het moment dat Frankrijk (NAVO-lid, en altijd al opstandig tegen de VS) gesprekken begon met Rusland na de aanslagen in Parijs (Erdo wilde een wig drijven en NAVO-artikel-5 aanroepen, verder laat ik maar of het neerschieten met voorbedachte rade was).

In Rusland (net als in de rest van Oost-Europa) is de aloude vijandschap met de barbaarse ottomanen in elk geval nog niet vergeten. De EU die na de val van het ijzeren gordijn zo graag de Oost-Europese lidstaten binnenhaalde, zou om precies die reden wel weer eens langs die breuklijn kunnen splitsen. Imperial overstretch is niks nieuws.

Hardliner en rechts-extremist en ultra-nationalist (dixit Westerse media) Vladimir Zhirinovsky riep op de Russische vloot-overwinning op de Turken in 1853 als Nationale Herdenkingsdag in te stellen:

The annihilation of the Turkish navy squadron in the Sinop Harbor is the day of our military glory… It was Admiral Nakhimov’s greatest battle. Let’s show the film about this, let’s raise the spirits of our citizens. Let’s recall all 12 wars in which we have beaten the Turks,” (RT)

En hij ging nog een stapje verder. Nou roep ik al tijden op tot het heroveren van Constantinopel (we zijn in oorlog en dat is ons belangrijkste verlies) dus ik klapper er niet van met mijn oren:

I would like to remind Turkey that when they announced their intention to close the straits in times of the USSR, Soviet Foreign Minister Andrey Gromyko declared that all that the Russian ships would need to get through the straits were a few salvos of missiles that would make two additional exits into the Mediterranean,” Zhirinovsky told MPs.

He noted that after these words, Istanbul had never attempted to threaten Russia with a blockade again. Zhirinovsky proposed that Russia’s Foreign Ministry make a similar statement now.

‘Straits’ slaat op de Bosporus, en er is een verdrag dat de Russen vrije doorgang hebben. Rusland heeft maar twee warme zeehavens; Sebastopol op de Krim en Tartus in Syrië. En net die twee zijn het afgelopen jaar aangevallen door de VS. De VS speelt nog steeds spelletjes uit de tijd van de Koude Oorlog, terwijl wij op dit blog allemaal weten wie onze werkelijke vijand is.

Dat is niet het land dat het ‘Zwanenmeer’ voortbracht of Dostojevski, of Tolstoi. Dat is Europese literatuur/cultuur. De mohammedaanse wereld heeft geen (Europese) cultuur voortgebracht. Nul.

Persoonlijk is de Russische Oblomov mijn favoriet. Ik ben ook nog al lui (als ik de kans krijg).

 

 

 

 

 

 

Comments zijn gesloten.

13 Comments on De Zuidgrens van Turkije. Of, de Noordgrens van voormalig Syrië

 1. G.Deckzeijl // 02/12/2015 om 07:51 //

  Ik heb de eerste kaart “opgeblazen” om de situatie, die zo goed als zeker dagelijks verandert,
  goed te kunnen bekijken.
  Als ze daar grondtroepen naartoe willen sturen krijgen die een hele kluif voor de kiezen.
  Ik durf te voorspellen dat als dat echt wordt doorgezet, de Vietnamese oorlog erbij zal verbleken.
  Als mij gevraagd zou worden: hoe zou je het aanpakken?
  Dan zou ik beginnen om dat broeinest Raqqa volledig van de kaart te vegen.
  Ik zie IS als een gifslang. Kop eraf. Probleem opgelost.
  Iemand die er anders over denkt? Be my guest.

  Like

 2. IS = Turkije. Snij de aanvoerroutes door. Precies de conclusie die Poetin ook getrokken lijkt te hebben.

  Vraag is hoe de NAVO gaat reageren.

  Like

 3. G.Deckzeijl // 02/12/2015 om 07:51
  Ik heb de eerste kaart “opgeblazen”
  ————-

  Het was de bedoeling dat dat hier kon door er op te klikken, soms gaat er wel eens iets mis ….

  Like

 4. G.Deckzeijl // 02/12/2015 om 09:00 //

  @Fubar, ik heb ctrl + scrollwieltje gebruikt.
  Is ook goed, toch?

  Like

 5. Straks om 7 uur op mijn pagina jouw artikel even retweeten.

  Like

 6. Goed dat je dat even laat weten, we vroegen ons al af wanneer wauso de artikelen zou retweeten en hoe laat.
  Je wilt er natuurlijk niks van missen.

  En ik denk dat ik om een of 11 even langs de supermarkt loop.
  Ik laat later wel weten wat ik mee genomen heb.
  Mocht iemand dit willen weten.

  Like

 7. Groot Koerdische safe zone met behulp van Rusland. Mijn strategie >
  1 Luchtaanvallen Putin op Raqqa-Manbij-Kobane-Albak, het hele gebied insluiten naar de Turkse grens en de zone tussen Efrin en Larrin samenvoegen.
  2 Luchtaanvallen Alleppo en de zone naar Raqqa samenvoegen
  3 Luchtaanvallen Noord/Oost Libanon en Damascus-Beirut aanpakken

  Like

 8. Bertje dit gaat over Twitter.
  En een artikel dat ik goed vind onder de aandacht brengen doe je met Tweeten !
  Zou iets voor jouw zijn !

  Like

 9. Wausotje, ik ben al bekend genoeg zonder al die sociale media dingetjes.
  Dat heb ik helemaal niet nodig om in the picture te blijven.

  Like

 10. Ik stel voor om op deze site een ingezonden brieven rubriek te maken voor Gerrit.
  Daar kan je nog een hoop van leren wausotje en dan snap je ook meteen waarom je nooit een reactie krijgt. Taal gebruik onder andere.
  Die krijgt hij namelijk wel regelmatig retour, maar dan moet je wel wat te vertellen hebben natuurlijk. Feiten, weet je wel.
  En dat is het verschil met de ene en de andere ingezonden brief.
  De komiek uithangen kunnen we allemaal.

  Like

 11. Nee Bert de komiek uithangen, dat kun je niet. Die kennis mis je volledig !
  Ik heb al vele malen mijn bedoeling uitgelegd, dat begrijp je ook niet, dus bemoei je niet met mij !

  Like

 12. G.Deckzeijl // 02/12/2015 om 09:00

  @Fubar, ik heb ctrl + scrollwieltje gebruikt.
  Is ook goed, toch?
  —————–

  Werkt ook 😉
  Maar het had wel wat luxer gemogen. Meestal willen grote plaatjes wel groter worden door er op te klikken, maar deze is wat weerbarstig.

  Like

 13. Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: