Het echte verhaal: Hitler en de moefti

Netanyahu zorgde voor wereldwijde opwinding met zijn opmerkingen dat Hitler het idee voor het uitroeien van de Joden van de Palestijnse leider grootmoefti Haj Amin al-Hoesseini had. Maar hoe zit het nu werkelijk?

Auteur: Ruben Gischler

In een toespraak voor het Zionistisch Congres kwam de Israëlische premier Netanyahu met een letterlijke weergave van het gesprek tussen de grootmoefti en Hitler tijdens hun beruchte ontmoeting in november 1941 in Berlijn. Waar Netanyahu de inhoud vandaan heeft weet niemand. Natuurlijk vielen de internationale media over elkaar heen om Netanyahu van Holocaustontkenning te beschuldigen en velen vroegen zich af wat hem bezielde. Gevolg was wel dat kranten gedwongen waren een klein geschiedenislesje te geven waarbij zij er niet onderuit kwamen om ook zijdelings het naziverleden van de vader der Palestijnse natie aan te stippen.

01Angela Merkel liet snel publiekelijk weten dat de verantwoordelijkheid voor de Holocaust puur en alleen bij de Duitsers ligt. Velen waren er als de kippen bij om te verklaren dat de grootmoefti helemaal geen antisemiet was, alleen maar een antizionist en dat zijn collaboratie met de nazi’s een kwestie was van ‘de vijand van mijn vijand is mijn vriend’. Hij zou een tragisch fi guur zijn, een slachtoff er zelfs, en wat was eigenlijk het probleem als ook een aantal zionisten contact met de nazi’s hadden gezocht? Bovendien, waarom zouden wij het over iemand hebben die al geruime tijd onder de grond ligt en helemaal geen rol van betekenis speelt voor de Palestijnen van nu?

Moeilijk bespreekbaar
Deze reacties laten vooral zien dat de aantoonbare invloed van het nazisme op de huidige radicale politieke stromingen in het Midden-Oosten nog steeds moeilijk bespreekbaar zijn. Angela Merkel claimt liever het absolute alleenrecht van de Duitsers op de Holocaust dan het verband tussen nazisme en Palestijns en islamitisch radicalisme ter sprake te brengen. In de ophef rondom Netanyahu’s uitspraak wordt te makkelijk voorbijgegaan aan de historische rol die de grootmoefti hierin speelde. Het valt niet te ontkennen dat Haj Amin al-Hoesseini in belangrijke mate de emigratie naar Palestina onmogelijk heeft gemaakt, met alle rampzalige gevolgen van dien. Daarnaast is het extremistische gedachtengoed van de grootmoefti en zijn Arabische geestverwanten, waarin traditioneel islamitisch antisemitisme wordt gecombineerd met nazisme, in de gehele islamitische wereld van blijvende invloed geweest. Vandaag de dag zijn daarvan sporen te vinden in zowel de nationalistische ideologie van het Baathregime van Assad als het islamitisch extremisme van IS.

Het gedachtengoed van de grootmoefti, waarin traditioneel islamitisch antisemitisme wordt gecombineerd met nazisme, is van blijvende invloed geweest

Normbepalend 
Waarschijnlijk is er geen plek ter wereld waarin antisemitisme zo algemeen aanvaard en normbepalend is als de islamitische wereld. Dat is niet alleen de islamitische samenlevingen aan te rekenen maar ook de westerse mogendheden die Jodenhaat in de islamitische wereld als natuurverschijnsel tolereren en niet of amper weerspreken.

Nieuw Israëlitisch Weekblad >>

Comments zijn gesloten.
About Fubar (5735 Articles)
Na meer dan 10.000 kortere en langer artikelen op dit blog en 10.000 op andere blogs ga ik langzamerhand afscheid nemen. Dit blog is in goede handen. De populariteit én onbemindheid nemen in gelijke mate toe. Een mooiere bevestiging van onze onafhankelijkheid kunnen we niet wensen. Ik blijf meekijken, en af en toe wat publiceren, maar andere projecten roepen...

9 Comments on Het echte verhaal: Hitler en de moefti

 1. Zo dadelijk gaat hij ook nog beweren dat het helemaal niets met de islam te maken heeft.

  De PvdA vindt dat het kabinet niet genoeg inzet op de aanpak van het salafisme, de meest orthodoxe stroming binnen de islam. In het antiterreurbeleid gaat alle aandacht steeds uit naar de aanpak van de symptomen maar niet naar de bron van alle ellende, vindt PvdA-Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch.
  http://www.powned.tv/nieuws/politiek/2015/12/jihadisme_is_product_van_salaf.html

  Like

 2. Ik zit trouwens met spanning dat hele verhaal van ataturk af te wachten.
  Daar is toch minder over bekend bij de meeste dan je zou denken.
  Ook bij mij. Dus ik ben benieuwd.

  Like

 3. Hoe krijgt die het toch altijd weer voor elkaar die Marcouch. Hij is zelf een moslimbroeder de overkoepelende organisatie van vele moslimterreurcellen; Hamas, Al-Qaeda en noem maar op. Het veschilt ongeveer 1/10 van een millimeter met het slafisme, en dan roept die op het salfisme te verbieden. What’s next? Marcouch roept op Marcouch te verbieden?

  Ataturk ja, ik moet er een paar dagen voor gaan zitten. Of misschien moet ik het in delen doen, en dat ze samen dan …

  Like

 4. G.Deckzeijl // 09/12/2015 om 17:01 //

  Simpel, Fubar: Marcouch is de personificatie van taqiyya.
  Dat geldt voor alle moslim-infiltranten op het Haagse- gemeentelijke, en proviciale pluche!!!
  http://tinyurl.com/oxs8wfe

  Like

 5. G.Deckzeijl // 02/02/2016 om 06:12 //

  Opmerkelijke uitspraak van het Amsterdamse gerechtshof: ook onwelgevallige meningen*
  horen zoveel mogelijk in de openbaarheid thuis.
  http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/4236349/2016/02/01/Terecht-geen-straf-voor-verkoop-Mein-Kampf.dhtml
  *Ik moet hier meteen denken aan de politie(1) die burgers thuis lastigvalt over de inhoud
  van tweets en berichten op facebook inzake de instroom van infiltranten!!!
  1) https://fubar.mobi/2015/12/18/de-politie-is-niet-je-vriend-de-politie-slaat-je-dood/comment-page-1/#comment-28029

  Like

 6. G.Deckzeijl // 02/02/2016 om 06:28 //

  Aanvulling van 2-2, 06:12
  Hier is de uitspraak van afgelopen maandag 1-2-2016
  http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:GHAMS:2016:299

  Like

 7. G.Deckzeijl // 03/02/2016 om 05:46 //

  Bijna continu aanslagen op de vrije meningsuiting(niet alleen door de politie,
  maar ook door die verdomde NSB-ers van MinD*) en dan heeft(ook hier) niemand in de gaten dat een rechter vindt dat onwelgevallige meningen zoveel mogelijk in de openbaarheid thuishoren.
  *internetGESTAPO, oftewel meldpunt internet discriminatie, huidige sturmbahnführer:
  Titus Visser.

  Like

 8. Maria de quantumfisica uit België had links naar dit onderwerp, misschien heb ik wat opgeslagen, moet zoeken.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: