‘7.000 arbeiders zullen sterven bij bouw stadions Qatar’

Nog voor er één bal getrapt is op het WK 2022 in Qatar, zullen 7.000 arbeiders het leven gelaten hebben bij de bouwwerkzaamheden aan de stadions. Tot die onthutsende voorspelling komt de International Trade Union Confederation (ITUC), ’s Werelds grootste vereniging van vakbonden, met zijn hoofdzetel in Brussel. ,,De arbeiders werken er in een systeem dat we kunnen omschrijven als een vorm van moderne slaverij”, luidt het bij de ITUC. ,,Qatar belooft steevast beterschap, maar doet juist niks.”

Al in 2014 waarschuwde de ITUC in een rapport voor de schrijnende arbeidsomstandigheden in Qatar. Arbeiders werden er massaal uitgebuit. Van veiligheid op de werven was nauwelijks sprake. Velen werkten tot ze van uitputting het loodje legden. Volgens internationale waarnemers was dat de schuld van het in Qatar heersende ‘kafala-systeem’, dat de werkgever een exorbitante macht geeft over zijn werknemers. Lees: de arbeider wordt praktisch het eigendom van zijn werkgever omdat die laatste ondermeer zeggenschap heeft over zijn uitreisvisum.

AD >>

Comments zijn gesloten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: