islam 2015 Eritrea: 2425 kerken beschadigd of vernietigd

Noord-Korea staat voor de veertiende keer op de eerste plaats van de Ranglijst Christenvervolging 2016, gevolgd door Irak. Op de derde plek staat Eritrea, dat vorig jaar nog op de negende plaats stond. De lijst van Open Doors is woensdag gepresenteerd.

De stijging van Eritrea op de lijst komt volgens Open Doors door de toename van islamitisch extremisme in de grensregio’s. Daarnaast accepteert de Eritrees-Orthodoxe Kerk –zelf ook slachtoffer– christenen van andere denominaties niet. Dat leidt tot onderdrukking. En in Eritrea lijden christenen onder de dictatuur van president Afewerki. Volgens een functionaris van de UNHCR in Italië is 22 procent van de vluchtelingen die daar aankomt Eritreeër.

Open Doors registreerde vorig jaar 7100 doden, 3000 meer dan in 2014. Ook zijn er in 2015 meer dan 2425 kerken beschadigd of vernietigd; twee keer zoveel als het jaar daarvoor.

De onderzoekers signaleerden drie trends. De eerste is een toename van vervolging in landen waar een centrale overheid ontbreekt of ernstig verzwakt is. Zo komt Libië (nummer 10) voor het eerst voor in de top-10 van de ranglijst. In het land strijden twee politieke groeperingen om de macht. Terwijl zij vredesbesprekingen voeren, wint Islamitische Staat (IS) terrein. Hetzelfde geldt voor het volledig ontwrichte Syrië, waar de burgeroorlog al bijna vijf jaar voortduurt. Ook daar oefenen IS en andere radicale groepen grote druk uit op de christenen.

RD >>

Comments zijn gesloten.

1 Comment on islam 2015 Eritrea: 2425 kerken beschadigd of vernietigd

  1. De christenen zullen nu toch echt in actie moeten komen, laat de kruistocht maar hervatten.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: