Gemeente Schiedam randt 14-jarig meisje aan

Ingezonden en in zijn geheel overgenomen.

‘Aangerand in Oost, ik smeek jullie, opvang niet voor mijn deur’

Zoals vele anderen volgt ook ondergetekende het nieuws over asielzoekerscentra. De manier waarop gemeentebesturen bij onderwerpen over asielzoekers reageren op burgers schokt ook mij vaak. Bijvoorbeeld toen op dinsdagavond 26 januari 2015 een 14-jarig meisje emotioneel vertelde over een eerdere aanranding en de Gemeenteraad  van Schiedam smeekte geen asielzoekerscentrum tegenover haar huis te plaatsen.  http://schiedams.blogspot.nl/2016/01/13-jarig-meisje-nicolic-spreekt-raad.html

Dit meisje woont in Schiedam Nieuwland. Een wijk waarover raadsleden eerder zeiden dat het ‘aanvankelijk de bedoeling was om bepaalde wijken te ontzien’, zoals ‘een wijk waarvan de naam met een N begint’. De enige wijk in Schiedam die met de letter ‘N’ begint is de wijk Schiedam Nieuwland.   http://schiedams.blogspot.nl/2016/01/omwonenden-vluchtelingen-opvang.html  enhttps://www.schiedam.nl/Wijken

Hieronder transcript van de toespraak van dit moedig meisje. http://schiedam.notubiz.nl/vergadering/210688/Gemeenteraad%2026-01-2016  (vanaf 41:34 – 45:30)

 

“Geachte dames en heren,

Voor jullie staat een meisje van 14 jaar. Nog geen drie jaar geleden maakte ik met een aantal van mijn leeftijdsgenoten onderdeel van de eerste kindergemeenteraad in Schiedam. Onder andere heeft Jack Odijk vanuit stichting Kikker samen met Julie ons veel geleerd over de regels en democratie.  Wij hebben een aantal projecten bezocht en er werd naar ons geluisterd, onze ideeën waren belangrijk. Wij zijn toen ook naar de Tweede Kamer in Den Haag en het Europees Parlement in Brussel geweest. Onder het mom van democratie. Er wordt vaak naar burgers geluisterd. Zij hebben inspraak en kunnen hun mening geven. Openbaarheid en verlichting zijn van groot belang, heb ik in de kindergemeenteraad van anderen geleerd. Helaas zie ik drie jaar later dat het niet waar is.

In die tijd woonde ik in Schiedam Oost, volgens onderzoeken een van de onveiligste wijken in het land. Helaas heb ik zelf een traumatische gebeurtenis aan mijn lijf ondervonden.  Ik ben aangerand door een ‘idioot’.  Een vreselijke nachtmerrie voor mij en mijn gezin. [zucht even diep] De dader is nooit opgepakt [doet hand voor haar gezicht, barst bijna in huilen uit, krijgt een aai over haar arm en glaasje water van gemeentebestuurslid naast haar aangeboden, neemt slokje water, krijgt applaus vanuit zaal en vervolgt haar toespraak]

De dader is nooit opgepakt. Ik leef er nog steeds mee en kijk altijd angstig om me heen wanneer ik buiten een man zie. Een verschrikkelijk gevoel, angst. Die prachtige nieuwe huizen, in de Willem Pastoorsstraat, zagen we drie jaar later als een mooie kans om die nare gebeurtenis achter ons te laten.  Gevlucht naar Nieuwland, dacht ik zeer blij.  Tot twee weken geleden. Toen stortte mijn nieuwe, veilige wereld in. ‘Weg’ je dromen, ‘weg’ je vrijheid.

Wat kan een brief doen met je leven? Een vluchteling in eigen land, in eigen stad, dat wordt keihard bestraft. De angst zal weer mijn leven beheersen. ‘Het kan niet waar zijn’, dacht ik. Onze burgervader heeft toegezegd om op 16 januari bij ons thuis te komen om persoonlijk voor mijn veiligheid te zorgen. Hij is niet geweest. Waarom weet ik niet.

Hoe moet ik verder? Heeft een van jullie daar een zinnig antwoord op? Komen jullie mij begeleiden wanneer ik ’s avonds naar mijn training moet? Of wanneer ik uit school kom? Avond in, avond uit?

Duizend-vijf-en-negentig dagen huisarrest. Gevangen vanwege mijn nieuwe veilige wereld die jullie voor mij creëren . Weet u hoe het aanvoelt wanneer je niet meer naar buiten durft te lopen in het donker? Ik geef u een kans, voor tien seconden, om uw ogen dicht te doen, zich in mij te verplaatsen en dat te ervaren. [stopt voor 10 seconden, vervolgt daarna haar toesprak]

Hoe voelt dat? Moet ik hiermee verder door mijn leven? Jullie hebben misschien ook een dochter. Wat zouden jullie tegen jullie dochter zeggen? Hoe zouden jullie dat uitleggen? Ik zie angst. Ik hoor angst. Ik voel angst. En dat neemt alleen maar toe sinds die brief van 12 januari. Duizend-vijf-en-negentig dagen angst gaan het worden. Of langer zelfs. Dag in dag uit.

 Ik smeek jullie allemaal om het opvangcentrum niet voor mijn deur te plaatsen. Anders hebben jullie op mijn  geweten mijn leven kapot te hebben gemaakt. Dank u wel. “

Met luid applaus toonde de zaal bewondering voor de openheid waarmee dit meisje haar verhaal vertelde. Het mocht niet baten. Ruim drie uur later  (vanaf 4:06:00) werd haar smeekbede afgewezen. Met overgrote meerderheid werd het voorstel aangenomen. http://schiedams.blogspot.nl/2016/01/raadsvoorstel-opvang-vluchtelingen.html

Dit meisje is niet de enige die zich verzette tegen het voorstel. Met een ludieke actie, een dag eerder, hadden bewoners van de Willem Pastoorsstraat hun huis symbolisch te koop gezet.http://www.rijnmond.nl/nieuws/137589/Bewoners-Passtoorsstraat-Schiedam-protesteren-tegen-vluchtelingen Er is gesproken over meer beveiligingsmaatregelenhttp://www.schiedamsnieuws.nl/schiedammers-tegen-vluchtelingenopvang/ maar welke maatregelen er precies zullen worden getroffen is op dit moment nog onduidelijk. De locatie zal opvang bieden aan 50 vluchtelingen. Volgens berichten gaat het om een ‘eerste groep’.  http://www.schiedamsnieuws.nl/31218-2/

 

(naam bekend bij mij, maar op verzoek niet gepubliceerd)

Comments zijn gesloten.

4 Comments on Gemeente Schiedam randt 14-jarig meisje aan

 1. Mijn vorige ‘comment’ had ook hier kunnen staan. De Burgemeester dient partijpolitiek en niet zijn Eigen Volk. Men noemt hem in dit verhaal (zoals ik eerder al zei) ‘Burgervader’ ! Dat is hij dus niet. Hij is de hoer van de Partij……en dan met ketting om ! De lafheid van het Nederlandse Volk om de werkelijke daders van momenteel veel ongerief heden ten dage en de dood voor ‘de toekomst’ kent geen grenzen. Net als Europa geen grenzen kent.
  We exporteren democratie (!) en importeren anarchie ! En de protesten zijn marginaal en plaatselijk.

  Like

 2. N.E. Derlander // 30/01/2016 om 11:56 //

  Waarom stemmen gemeenteraadsleden altijd in met situering van een AZC in wijken, waar niet zijzelf, niet de elite en niet de gegoede burgerij woont?

  Denk daar aan bij de eerstvolgende (landelijke , provinciale of gemeentelijke) verkiezingen!

  Like

 3. Tan Kard // 30/01/2016 om 14:03 //

  @N.E. Derlander: Precies! Net zoals van der Steur de komst van een AZC in de Julianakazerne in “zijn” wijk Benoordenhout in Den Haag met succes tegenhoudt.

  Like

 4. Ach is een incidentje ,waar hebben we het over

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: