Assad wil ‘heel Syrië heroveren’

De Syrische president Bashar al-Assad is vastberaden heel Syrië (op de rebellen) te heroveren, maar weet dat dit een werk van lange duur is. Dat heeft hij gezegd in een ‘exclusief interview’ met het Franse agentschap AFP.

De Standaard >>

Dat lijkt me niet heel verstandig en ook onlogisch. Sykes-Picot is een historische fout gebleken. Het gevolg er van was dat twee landen; Syrië en Irak werden opgescheept met zowel soennieten als sjiieten, die elkaar niet konden luchten of zien. Na de eerste wereldoorlog werd het oude Ottomaanse rijk herverdeeld. In eerste instantie bij het verdrag van Sèvres(1920) als op de kaart hieronder:

01

Maar al in 1916 werd in het geheim het verdrag van Sykes-Picot opgesteld

01

en in 1917 de Balfour declaration

01

Koerdistan is al die tijd vergeten

01

Dat het nu weer hommeles is langs die oude breuklijnen lijkt me het beste argument om Syrië en Irak niet intact te laten.Het was een historische fout om aan Ataturk toe te geven toen hij Sèvres ongedaan maakte en Turkije in 1923 bij het verdrag van Lausanne de huidige grenzen toe te staan. Nota bene net nadat het na WW-I bij de verliezers was en toch nog daarna (ook na 1915) door kon gaan met een genocide op de Armenen, Grieken en Assyriërs. En als beloning daarvoor kregen ze een grotere staat toebedeeld dan afgesproken was in Sèvres.

Dit lijkt een mooi moment voor de wereldgemeenschap om een onafhankelijk Koerdistan te erkennen. In Noord-Irak; Zuid-Koerdistan. In Syrië; West-Koerdistan. En om het onafhankelijkheidsstreven van de Koerden in Turkije; Noord-Koerdistan te ondersteunen. De Ottomaanse genocidale stoker Erdogan is het grootste gevaar voor de regio met zijn ambities om het kalifaat te herstellen. Turkije zou opnieuw gesplitst moeten worden om het definitief onschadelijk te maken.

01

 

Maar zo onwaarschijnlijk als dat is, zo onwaarschijnlijk is het ook dat soennieten en sjiieten in Irak en Syrië nog vreedzaam samen zullen kunnen leven. Als je op de huidige kaart kijkt bestaan Irak en Syrië al een tijdje niet meer. Deze kaart is van net na de herovering van Sinjar door de Koerden:

01

De realiteit is dat er een Koerdisch gebied is, een sjiitisch gebied in voormalig Irak, een gemengd sjiitisch, christelijk, alavitisch, druze gebied in voormalig Syrië en een soennitisch gebied er midden in; Islamitische Staat, en veel bruter dan onze bondgenoten Saoedi-Barbarije of Turkije zijn die niet.

01

Misschien moeten we de realiteit eens erkennen en niet een wensdroom van een 100 jaar geleden foutief getrokken streep in het zand najagen. En misschien moeten we ook eens ophouden om vriend en vijand te verwarren.

ByjzQPlCAAA-Qkj

 

Comments zijn gesloten.

1 Comment on Assad wil ‘heel Syrië heroveren’

  1. L. Frans // 20/10/2016 om 22:22 //

    Zolang als onze Amerikaanse vrienden zich ermee bemoeien kan het alleen maar erger worden.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: