Obama belt Poetin: stop bombardementen op gematigd Al-Qaeda

En Kerry dreigt de Koerden dat ze niet moeten profiteren van de situatie

Obama belt Poetin: ‘Stop bombardementen op gematigde rebellen’

Eén telefoongesprek, twee visies. Tijdens de vredesonderhandelingen voor Syrië lijkt geen van beide leiders water bij de wijn te doen. Het Witte Huis stuurde na het laatste telefonische contact tussen Obama en Poetin – dat op initiatief van Washington plaatsvond – een persmededeling die de eisen van de VS op een rijtje zet:

 • ‘Poetin moet binnen afzienbare tijd humanitaire hulp voorzien voor de bezette gebieden in Syrië.’
 • ‘Rusland moet onmiddellijk en intensief meewerken aan een oplossing voor het Syrische conflict.’
 • ‘De Russische bombardementen op gematigde Syrische rebellen en de oppositie moeten worden gestaakt.’

De Standaard >>

Poetin bombardeert momenteel Ahrar-al-Sham, een bondgenoot van Al-Nusra/Al-Qaeda, die al tijden door de VS bewapend worden. Vervolgens heeft een bondgenoot van de Koerdische YPG, Jaysh al-Thuwwar de luchtmachtbasis ten Noorden van Aleppo ingenomen en dat vindt de VS blijkbaar ook niet leuk:

VS vragen Koerden én Turken om aanvallen te stoppen

De Verenigde Staten tonen zich ‘bezorgd over de situatie ten noorden van Aleppo’. ‘We hebben aan de Syrische Koerden gevraagd om niet te profiteren van de verwarring in de regio om nieuwe gebieden in te nemen’

Pas later zaterdagavond bevestigde de Turkse regering de bombardementen. ‘De aanvallen zijn een reactie op aanvallen op Turkije en vallen onder de regels van oorlogsvoering’, zei premier Ahmet Davutoglu. ‘De Koerdische militie in Syrië moet zich terugtrekken uit het gebied rond Azaz in Noord-Syrië.’

De Standaard >>

Er zijn geen aanvallen geweest op Turkije, maar blijkbaar beschouwt Turkije gebieden in Syrië die bezet zijn door Al-Qaeda ook als Turks en vindt de VS dat de Koerden geen gebied van Al-Qaeda in mogen nemen.

Als u zich nog afvroeg aan welke kant Obama staat dan kunt u die vraag vanaf nu als beantwoord beschouwen.

 

Comments zijn gesloten.

3 Comments on Obama belt Poetin: stop bombardementen op gematigd Al-Qaeda

 1. jungleelephant // 14/02/2016 om 23:20 //

  Wat een godvergeten smeerlap is die Obama!Hij laat steeds duidelijker zien waar hij voor staat!

  Like

 2. Wiki over Ahrar-al-Sham.
  The group aims to create an Islamic state under Sharia law. Syria, the United Arab Emirates and Russia have designated Ahrar ash-Sham as a terrorist organization. Some U.S. officials have reportedly considered designating it as a terrorist organization because of its alleged links to al-Qaeda. https://en.wikipedia.org/wiki/Ahrar_ash-Sham

  Like

 3. Die moet zijn bek houden en oprotten

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: