It’s Time to Kick Erdogan’s Turkey Out of NATO

It has always been a matter of historical curiosity that one of the American diplomats who was deeply involved in the creation of the North Atlantic Treaty Organization was named Achilles. As the head of the State Department’s Office of Western European Affairs after World War II and the eventual U.S. Vice Deputy of the North Atlantic Council, Theodore Achilles played a lead role in drafting the treaty that was designed to deter an expansionist Soviet Union from engaging in an armed attack on Western Europe. With 11 European nations joining the U.S. as founding members in 1949, the alliance quickly grew to include two other countries – Greece and Turkey – by 1952 and today encompasses 28 members.

It’s a reflection of how difficult it was to imagine that any member of the organization would betray the rest of the alliance that to this day, NATO has no formal mechanism to remove a member in bad standing or to even define what would constitute “bad standing.” Yet, nearly three decades after the collapse of the Soviet Union, NATO members still make the same solemn vow to one another, known as Article 5, that they made in 1949: that an attack against any member state will be considered an attack against all member states, and will draw an immediate and mutual response. For nearly seven decades, this combination of factors has been the potential Achilles heel of NATO: that one day, its members would be called to defend the actions of a rogue member who no longer shares the values of the alliance but whose behavior puts its “allies” in danger while creating a nightmare scenario for the global order.

Huffington Post >>

Comments zijn gesloten.

2 Comments on It’s Time to Kick Erdogan’s Turkey Out of NATO

 1. BertG. // 25/02/2016 om 11:46 //

  ‘Laat Syrische Koerden, net als IS, weg uit bestand Syrië’

  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil niet dat de Syrische Koerden deel uitmaken van het afgesproken staakt-het-vuren in Syrië. ‘Laat ze eruit weg, net als IS en Jabhat al-Nusra.’

  ‘Iedereen moet accepteren dat deze milities verlengstukken zijn van de PKK. Moet deze organisatie ook ergens anders dan in Ankara een bom laten afgaan om te worden beschouwd als een tak van de PKK?’ vraagt de Turkse president zich af in een speech in Ankara woensdag.

  De Turken zijn boos op NAVO-bondgenoot Amerika, omdat die dit feit maar niet willen onderkennen. Eerder stelde Erdogan Washington al voor een dilemma: kies voor ons, of voor de Syrische Koerden. Allebei kan volgens hem niet.
  http://www.elsevier.nl/Buitenland/achtergrond/2016/2/Laat-Syrische-Koerden-net-als-IS-weg-uit-bestand-Syrie-2766473W/?masterpageid=158493

  Like

 2. Ja, geweldig idee. Een bestand zonder dat de strijdende partijen er iets over te zeggen hebben.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: