Vredesbestand Syrië is ingegaan

Daarnet, een uurtje terug. ISIS en Al-Nusra doen niet mee. De Koerden waren niet welkom aan de onderhandelingstafel. Turkije heeft al aangekondigd om zich te blijven verdedigen tegen terroristen. Ze bedoelen dat ze de Koerden van YPG in Syrië blijven beschieten vanaf de Turkse kant van de grens om de bevoorradingslijnen met ISIS open te houden. Bovendien is Erdogan nog niet van plan zijn neo-Ottomaanse ambities op te geven om Aleppo, de grootste stad van Syrië en Mosoel de tweede stad van Irak in te lijven. Genocide zit ze nou eenmaal in het bloed. De Turken staan al eeuwen tot hun enkels in het bloed en zijn er aan verslaafd geraakt. 

Van de ongeveer 600 verschillende rebellengroepen (I kid you not), doen er iets van 90 mee (dat is nog eens een garantie op succes). Maar die getallen kunnen morgen weer anders zijn. Want de groep die zich vandaag nog JabbaJabbaJam noemt speldt morgenochtend voor de verandering een embleempje op met HubbuHubbuHum. De ene week zijn het radicale jihadisten en de volgende week, als het zo uitkomt (meestal als ze nieuwe wapens nodig hebben van de Verenigde Staten), meten ze zich een andere naam aan en zijn plotsklaps gematigd, om de week daarop weer over te lopen naar Al-Qaeda of een ander filiaal van de islam.

RT interviewt Alastair Crooke.

Zijn impressie is dat de Verenigde Staten vooral een vredesbestand willen (en hun soennitische proxies) om zich te herbewapenen en te hergroeperen. In mohammedaanse termen zou je dat een ‘hudna‘ noemen. islam kan simpelweg geen vrede sluiten met de tegenstander, er is tenslotte pas vrede als de hele wereld toebehoort aan de Dar-al-islam. Wapenstilstand, als je aan het verliezen bent, of om te hergroeperen- en bewapenen, Hudna, is wel toegestaan. Denk aan Gaza, waar ze gemiddeld eens in de vijf jaar alles wat ze verzameld hebben afschieten op Israël om daarna rustig weer een nieuwe voorraad op te bouwen om hem dan weer af te knallen, weer op te bouwen, af te knallen, enzoverder tot in de islamitische eeuwigheid. En ondertussen hebben ze daar dankzij de EU en ondanks de gepropagandeerde Israëlische genocide op de Paljastijnen de hoogste levensverwachting- en obesitascijfers van het hele Midden-Oosten.

De invloed van de Amerikanen op al die verschillende rebellengroepen schat Crooke in als beperkt, eerder zijn ze geneigd te luisteren naar de Turken en de Arabieren.

Turkije waarvan al tijden niet meer ontkent kan worden dat het actief deelneemt aan de strijd, en verbazingwekkend genoeg toch nog steeds onze NAVO-bondgenoot IS… De handel in IS-olie, de bevoorrading van IS, de laatste weken het artillerievuur op Syrië. En zeer zichtbaar voor iedereen toen Kobani vijf maanden lang aangevallen werd door IS en de Turkse tanks op de grens stonden toe te kijken en Turkije Koerden verhinderde te vluchten. Vorige week de berichten dat Turkse legereenheden de grens overtrokken en vandaag en gisteren dat Turkije, voor de zoveelste keer, doorgang verleende aan ‘rebellen’ om vanuit Syrië over Turks grondgebied ergens anders weer Syrië binnen te trekken.

01

De gele gebieden is waar Rusland zegt dat het bestand van toepassing is. De rest is tenslotte van IS, Al-Qaeda, of de niet-uitgenodigde Koerden, die trouwens ook aangegeven hebben het bestand te zullen respecteren.

Een pracht van een bestand zo op het eerste gezicht. NOT. Waarom dan toch? Omdat de soennitische kant op omvallen staat. Tijd voor een ‘hudna’ dus. Dat, of helemaal verliezen. De Amerikanen hadden het misschien niet aan zien komen, die zijn meer van de “shock&awe en dan is het gedaan”, zo betoogt Crooke, maar de Iraniërs, Syriërs en Koerden hebben het anders gespeeld. Die hebben beetje bij beetje strategische posities ingenomen en dat heeft even geduurd (sinds de Russen mee zijn gaan doen, Fub) en nu vallen allerlei stadjes in ene als dominostenen. Misschien waren ze daarom ook steeds wel zo pissig dat Assad en de Russen niet alleen IS aanvielen (het geweeklaag dat Rusland gematigde rebellen aanviel), die hebben eerst het tuig in hun rug opgeruimd en een deel van de Turkse grens afgesloten (waar Turkije dat Russische vliegtuig uit de lucht schoot). En nu, Aleppo is een kwestie van tijd voor het helemaal in handen is, zijn ze zover om de hele Turkse grens af te sluiten (en Assad en de Russen vinden het best als de Koerden dat doen) en beweegt het Syrische leger zelfs al richting Raqqa. Nu is Raqqa een stoffig woestijnstadje van drie keer niks, maar het is wel de hoofdstad van het kalifaat. De soennitische wig die Saoedi-Barbarije, Turkije (en Qatar en de golfstaten), en hun luchtmacht de VS, wilden drijven tussen Iran en de Middellandse Zee.

Dit kaartje is twee weken oud, maar het geeft mooi weer wat er gebeurt. Als je het conflict (en mijn stukkies) enigszins gevolgd hebt behoeft het weinig uitleg:

01

 

Aleppo moet terug in Syrische handen en de verbindingsweg tussen Turkije en IS, Al-Qaeda en al die andere groepen en groepjes moet worden afgesloten anders valt de oorlog niet te winnen voor Syrië en de Koerden. Terzijde, en wat nauwelijks in het nieuws is; het Syrische leger maakt ook vorderingen langs de Jordaanse grens om de bevoorrading vanaf die kant te stoppen. En in Irak is de sjiitische regering, wat zullen die Amerikanen blij zijn dat ze daar ‘democratie’ gebracht hebben, langzaam richting Mosoel aan het bewegen. Als IS én Raqqa én Mosoel -heel wat groter dan Raqqa en de tweede stad van Irak- verliest in het voorjaar dan is dat het einde van het kalifaat in de Levant. De mohammedaanse ellende zal wel aanhouden, maar Islamitische Staat is dan geen Staat meer tenzij ze in Libië de boel grandioos op stelten gaan zetten (ik wil niet zeiken, maar Amerika is er al begonnen te bombarderen van de week). Een kalifaat zonder land is geen kalifaat. Al-Qaeda kan wel zonder land, dat is een terreurorganisatie (zoals alle islamitische organisaties) en die kan nog vanuit een garagebox in Amsterdam-Noord opereren, maar sinds “Al-Qaeda in Irak en de Levant” zichzelf ISIS noemt en het kalifaat uitgeroepen heeft, zou het niet langer als zodanig geloofwaardig zijn als het geen grondgebied meer kan claimen.

ISIS zat dan wel niet aan tafel en doet niet mee met het bestand, maar is wel degene die er het grootste belang bij heeft. Je zou bijna denken dat er namens hen dan iemand aan tafel zat. But, nobody gives a fuck about Obama no more, dus helemaal niemand gaat hier naar luisteren.

In december was de YPG de Eufraat overgestoken, niet in Jarablus wat Erdogan altijd als rode lijn had aangegeven, maar veertig kilometer boven Raqqa. En na de laatste terreinwinst rond Aleppo ziet het er zo uit. Kaartje is van 16 februari, maar er maken niet zo heel veel mensen goeie en actuele kaartjes .

01

by Thomas van der Linge @arabthomness

De afstand tussen Al-Bab en Manbij is net geen 50 kilometer en kost me 36 minuten via de M4 volgens google-maps. Eeuh ja, dan kun je wel stellen dat de grens met Turkije bijna gesloten was. Iemand moet hier toch wat ongemakkelijke paniek gevoeld hebben in zijn paleisje met 1100 kamers.

Dat vredesbestand gaat niet werken. Turkije heeft al aangekondigd zich nergens aan te houden, de Koerden waren uitgesloten van de besprekingen, ISIS (al dat grijze gebied) doet niet mee.

Erdogan weet dat die niet binnen kan vallen. Want:

01

 

Het wordt alsmaar meer een oorlog tussen Turkije en – de rest. De EU moet ophouden te knuffelen met Turkije. Turkije is geen moderne Westerse staat dankzij Ataturk. Erdogan is een Ottomaan.

Comments zijn gesloten.

2 Comments on Vredesbestand Syrië is ingegaan

 1. Het bestand is vandaag niet één maar meerdere keren geschonden.
  http://www.usatoday.com/story/news/world/2016/02/27/relative-calm-syria-despite-numerous-cease-fire-breaches/81030734/
  Wat ISIS daar in het MO doet, word sinds begin deze maand door EU genocide genoemd.
  https://adfinternational.org/category/never-again/

  Like

 2. Dat Twitter is toch een knaller. Deze gaat naar de 10.000 views. En daar heb ik er meerdere van. Net als een web-site, je moet de juiste mix zoeken. En die veranderd steeds !
  .

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: