Turkije sluit laatste kritische krant

Zaman. Zaman was in handen van Fethullah Gülen, ook geen frisse jongen. Net zo’n doortrapte islamist als Erdogan. Vroeger waren ze dan ook vriendjes, maar de twee kwamen in elkaars vaarwater en sindsdien is het hommeles. Gülens imperium bestaat vooral uit scholen. Er was enige tijd geleden zelfs sprake van dat die in Nederland een school zou beginnen.

En omdat ik dat laatste even op wilde zoeken stuitte ik op een stukje bij De Post Online. Die laat twee ‘auteurs’ aan het woord die beiden in dienst zijn van Zaman, dus van Gülen, die daar ongegeneerde propaganda voor Gülen mogen maken. Wat heeft dat met journalistiek te maken TPO? Helemaal niks toch. Holy Fuck, ik vind het echt onbestaanbaar dat een dergelijk propaganda goedpraat stuk geplaatst wordt zonder enige kanttekening. Is dikbuikzwijntje Bas -er bestaat niet zoiets als islamisering- Paternotte daar voor verantwoordelijk of Bert -zonder pillen ben ik een plant-  Brussen?

Betsy Udink heeft in De Groene er wel een goed stuk over geschreven, helaas moet je er tegenwoordig inloggen om verder te kunnen lezen. Vanuit Gülens opleidingsinstituten werd de Turkse legertop van personeel voorzien, de rechterlijke macht, politie en de media. de route die je volgt als je de macht wil grijpen, zeg maar. Dat ging allemaal ‘goed’ totdat Erdogan en Gülen onenigheid kregen.

Gülen woont al tijden in Amerika zodat die uit handen kan blijven van zijn voormalige kompaan. De arrestatiegolven die de laatste jaren door de legertop en de rechterlijke macht gingen troffen veelal aanhangers van Gülen. Erdogan schakelde zijn tegenstanders uit.

Vorig jaar (onder andere) werd Zaman ook al eens aangepakt:

01

https://fubar.mobi/2014/12/14/erdogan-sluit-weer-journalisten-op/

De EU had voor de vorm weer wat kritiek, maar vind het in wezen wel best. Waarom onderhandel je anders door met het land dat de meeste journalisten ter wereld in het gevang heeft zitten. Als je het echt zo erg vindt dan zet je alle Turkse ambassadeurs het land uit, schort alle visa-regelingen op en roept een totaalboycot uit. Niks van dat alles.

Nu lijkt het doek dan definitief gevallen voor Zaman:

Trustee panel appointed to Gülen-linked Zaman group

A trustee panel was appointed to the Gülen-linked Zaman group on March 4 upon the request of the Istanbul Chief Public Prosecutor’s Office. Hurriyet Daily >>

Vorig jaar november was er al sprake van dat het stond te gebeuren:

Klokkenluider kondigt overname Turkse kritische media aan

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft opdracht gegeven tot de overname van kritische media die weigeren pro-Erdoğan-propaganda te verkondigen.

Dat heeft de anonieme klokkenluider Fuat Avni donderdagavond aangekondigd opTwitter.

Eerst worden de media die gelieerd zijn aan de Gülen-beweging overgenomen, waarna de pijlen gericht worden op andere kritische media, claimt Fuat Avni. De eerste doelwitten zijn volgens de klokkenluider Zaman en Samanyolu. Wanneer de media precies worden overgenomen liet de klokkenluider niet weten.

Zaman, de moederkrant van Zaman Vandaag, is met een oplage van ruim 700.000 het grootste dagblad van Turkije. Zaman Vandaag >>

Dat nieuws komt dan een dag nadat Tusk in Turkije was om namens de EU zo diep mogelijk te bukken voor Erdogan. En nadat Samsom gister met een plan voor een luchtbrug kwam en dat na een paar uur al weer introk. Hondsbrutaal die Erdogan. Dat kan die alleen maar flikken omdat die van de EU de ruimte krijgt.

Dat is niet de manier om met een mohammedaan te onderhandelen. Je moet hem zijn geld afpakken, een pistool op zijn kop zetten, hem eventueel ondersteboven in een boom hangen en hem dan dwingend je eisen mededelen terwijl je zijn megalomane paleis in stukken bombardeert. Eerder zal die niet luisteren.

Turkse regering neemt grootste krant over: ‘Einde van rechtstaat’

door Emile Kossen 4 mrt 2016

Het management van de Turkse krant Zaman wordt binnenkort overgenomen door een bewindvoerder van de overheid. Zaman zou teveel kritiek uiten op het regime van president Recep Tayyip Erdogan.

Dat bepaalde een rechtbank in Istanbul vrijdag. Zaman is met bijna 650.000 abonnees de grootste krant van Turkije en staat bekend als een van de laatste media die nog kritisch bericht over Erdogan en zijn AK-partij. Ook de Engelstalige editie Today’s Zaman wordt onder curatele gesteld. Elsevier >>

Na de vervalste verkiezingen van vorig jaar, onderhandelt de EU nu dus met een officiële dictatuur over toekomstig lidmaatschap. Soort zoekt soort.

 

Comments zijn gesloten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: