Turkije begint een oorlog tegen Armenië

Na de genocide van honderd jaar geleden waren er nog wat christelijke Armeniërs over en van alles wat niet Turks of mohammedaans is krijgt Erdogan een rood waas voor zijn ogen.

Nu de Ottomaanse expansie in zuidelijke richting bij de benedenburen vastloopt, wendt Turkije de blik naar het Oosten. Allereerst het Zuid-Oosten waar het een full-scale oorlog tegen de Koerden voert zowel in Turkije zelf als in Irak en Syrië.

Zaterdag braken er gevechten uit tussen twee andere buurlanden van Turkije; Armenië en Azarbeidjan om de enclave Nagorno-Karabach. Azarbeidjan is het zoveelste islamitische land waar de EU onze portemonnee in leeg kiepert.

De Europese Gemeenschap heeft een driejarig steunplan ontwikkeld voor Azerbeidzjan, het Nationaal Indicatief Programma (NIP), waarvoor de EU een budget van € 92 miljoen heeft verdeeld over drie jaar (2007-2010).

Het land tekende op 29 november 2013 een verdrag met de EU over visa. Door het verdrag wordt er gehoopt dat het makkelijker en goedkoper moet worden voor mensen uit Azerbeidzjan om een visum te krijgen voor de EU. Onderhandelingen met Azerbeidzjan over een associatieakkoord zijn nog aan de gang. (wiki)

De EU heeft een voorkeur om betrekkingen aan te knopen met landen in oorlog …

01

Om aan te geven hoe de immer oorlogszuchtige Turken over het conflict tussen hun mohammedaanse broeders en de overlevenden van de Armeense genocide denken:

Ook Ramazan Şahin, een Turkse Nederlander uit Den Haag, is bezorgd om de gebeurtenissen in de regio. ”Azerbeidzjan is niet anders dan Turkije. Als daar iets aan de hand is, heb ik daar even veel last van, zelfs hier in Nederland. Als ik aan Turkije en Azerbeidzjan denk, denk ik niet aan twee verschillende landen, maar aan één volk”, zegt Şahin. ”Turkije moet desnoods troepen sturen naar het gebied om de situatie onder controle te krijgen. Armenië krijgt heel veel steun van het Westen en Rusland, maar Azerbeidzjan laten ze aan zijn lot over. Er rust een grote verantwoordelijkheid op de schouders van Turkse leiders, ze moeten onze broeders en zusters daar altijd blijven steunen.” ZamanVandaag >>

01

Tussen 1988 en 1994 vochten Armenië en Azerbeidzjan een oorlog uit om Nagorno-Karabach tienduizenden kwamen om en 1 miljoen mensen sloegen op de vlucht. Sinds die oorlog heeft het olierijke Azarbeidjan grote hoeveelheden wapens gekocht, voornamelijk van de voornaamste Armeense bondgenoot Rusland. Russische troepen helpen zelfs de grens tussen Turkije en Armenië te bewaken.

Russia has sold some $4 billion worth of modern weapons to Azerbaijan in the past few years, with perhaps more to come. These include S-300 air defense missiles, Mi-35M combat helicopters, T-90 tanks, Kornet anti-tank missiles, MSTA-S 152mm self-propelled artillery, and the highly destructive Smerch Multiple Launch Rocket System.

Armenia and Russia are allies and have a mutual defense pact. Russian troops help guard Armenia’s border with Turkey. Armenia is Russia’s only ally in the Caucasus. Why then is Russia supplying sophisticated weapons to a country that is not just Armenians’ enemy but also hostile to Russian interests? Armenian Weekly >>

Als de strijd daar verder escaleert konden Turkije en Rusland na Syrië wel eens een tweede front openen. Voorlopig is er weer een nieuw bestand gesloten en lijkt het te houden. Maar de woorden van Erdogan beloven weinig goeds.

Erdogan
De Turkse president Erdogan heeft laten weten Azerbeidzjan in het conflict met de Armeniërs ‘tot het eind toe’ te zullen steunen. Turken en Azeri zijn etnisch nauw verwant. De Armeense president Serzj Sargsjan (zelf geboren in Nagorno-Karabach) beschuldigt Turkije ervan ‘een oorlog te provoceren’. De oplopende spanningen voeden de vrees voor een uitgebreider conflict in de zuidelijke Kaukasus. Trouw >>

En één van mijn favoriete Koerdische twitteraars wist nog te melden Nagorno-Karabch vroeger bevolkt werd door Koerden.

Maar gelukkig gaat Nederland het onderzoeken:

The Dutch parliament has inquired into the statement by Turkish President Recep Tayyip Erdogan, who expressed his support of Azerbaijan in the Nagorno-Karabakh conflict, a spokesperson for the Dutch Foreign Ministry told Sputnik on Wednesday. Sputnik >>

Comments zijn gesloten.

5 Comments on Turkije begint een oorlog tegen Armenië

 1. Hier geeft de EU tientallen miljoenen aan? Dus mijn EU steunt de Azerbaijaanse sjiietische premier Alyev? Die met steun van Erdogan de Armeniërs uit wil roeien? En waarvan zijn familie genoemd word in de Panama papers? https://projects.icij.org/panama-papers/power-players/?lang=en#50

  Turkey Threatens Armenia With “Another Armenian Genocide” http://yournewswire.com/turkey-threatens-armenia-with-another-armenian-genocide/

  Alyev: … the Armenian state, which was created on historical Azerbaijani lands, will in a few years have no Armenian population,” http://en.trend.az/azerbaijan/karabakh/2382409.html

  Rivaling even ISIS, the Azerbaijan regime has destroyed countless ancient Christian churches and monuments to erase the ancient history of Christian Armenians, whom despot Aliyev has declared the “enemy,” http://www.armradio.am/en/2016/03/01/rivaling-isis-azerbaijan-has-destroyed-countless-christian-armenian-churches/

  Azerbaijani politician says Azerbaijan is historical homeland of ISIS http://www.horizonweekly.ca/news/details/75556

  Like

 2. Gerrit Tienkamp // 09/04/2016 om 03:16 //

  Dit is op Gerrit Tienkamp herblogden reageerde:

  Like

 3. Angel Wynton // 09/04/2016 om 17:52 //

  Watch This testemoney

  Like

 4. Republikein // 26/04/2016 om 13:42 //

  Ik wil voetbal zien.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: