Mustafa Kemal Atatürk (1881-1938), einduitvoerder van de Griekse Genocide

(Vertaling: Fubar)

Mustafa Kemal ‘Atatürk’ was de volbrenger van de Griekse Genocide. Hij werd geboren in Salonica, Griekenland (toen deel van het Ottomaanse Rijk). Hij volgde de Ottomaanse Militaire School in Constantinopel en studeerde in 1905 af. Rond 1908 werd hij lid van het Comité voor Eenheid en Vooruitgang (CUP). Kemal was officier in het Turkse leger en richtte de Turkse Nationalistische Beweging (de Kemalisten) op door het Ottomaanse leger, Turkse irreguliere troepen en overblijfselen van het CUP samen te voegen.  Hij vervolgde de genocidale politiek zoals die in gang was gezet door het Comité voor Eenheid en Vooruitgang. 

Ottomaanse Grieken werden vervolgd in heel Klein-Azië en Oostelijk Thracië door de Kemalisten. Tussen de periode van 1919-1923 beschrijven verslagen van de media, rapporten van missionarissen, buitenlandse diplomaten en getuigenissen van overlevenden  allemaal een georganiseerd plan om de Grieken uit te roeien.

Op 6 augustus 1921  publiceerde de Maryborough Chronicle of Queensland een artikel getiteld “Reign of Terror by Kemalists–Massacre of Greek Subjects” verwijzend naar de razzia’s door de Kemalisten om Grieken in Trebizond op te pakken en ter dood te brengen.(1)

Op 23 maart 1921, deed The Examiner of Launceston verslag: “Concentration of Kemalists–Terrible Massacres of Christians”, verwijzend naar een verschrikkelijke 3-daagse slachtpartij van christenen in Caesarea in het binnenland van Turkije.(2)

Op 14 juni 1922, rapporteerde een New York Times artikel met de subtitel: “Kemalist Troops Employed in Systematic Campaign of Murder and Starvation” over de massaslachting van 15.000 Griekse mannen, vrouwen en kinderen in het district Rhodopolis. Het verslag beschrijft ook hoe de Griekse stad Geronta (Didyma tegenwoordig) gedeporteerd werd naar het binnenland richting Mugla, een afstand van 132 kilometer. Dr Dalalio, een Italiaanse arts van het Rode Kruis, was persoonlijk getuige van de gruwelijkheden door de Kemalisten in de stad Macri (tegenwoordig Fethiye) en de deportatie van alle mannen in de leeftijd tussen 12-85 naar Funjah and Malatia.(3)

01

De Armeens-Griekse ‘sectie’ was een serie van 87 vergaderingen belegd door de Britse High Commission in Constantinopel in de periode van februari 1919 tot november 1922. Op de vergadering van 29 september 1920 werd er gerapporteerd dat een grote groep van nationalisten onder leiding van ene Djemal, de Griekse wijk van Iznik (Nicaea) omsingeld hadden en de complete bevolking van 600 zielen gevangen genomen hadden en hen daarna vermoord. Er werden geen overlevenden gevonden. (4)

Op 5 juli 1920, omsingelden en plunderden 120 Kemalisten en 600 Turken de vier dorpen op Foundouklia bij Ada Bazar. Zij verzamelden 7800 schapen en al het vee dat aan christenen toebehoorde. De mannen werden opgesloten in een kerk en de vrouwen verbannen. Dan werd de mannen bevolen om in groepjes van vijf naar buiten te komen, waar ze afgeknald werden. Op een bevolking van 3400 werden 400 mannen vermoord en 30 vrouwen verbannen. De rest van de bevolking vluchtte de bergen in.(5)

Naast het massaal vernietigen van Grieken in dorpen en steden, richtte Mustafa Kemal ook speciale tribunalen op, ‘rechtbanken van onafhankelijkheid’, om invloedrijke Grieken ter dood te veroordelen -meestal door middel van ophanging- waaronder publicisten, burgemeesters van steden en dorpen en voormalige leden van de Ottomaanse regering. Door deze rechtbanken werd de gehele Griekse intellectuele en politieke elite in een tijdsbestek van enige maanden ter dood gebracht. In de Pontus regio alleen al werden per dag 60 mensen opgehangen in de maand september in 1921.(6)

Historicus Dr. Mark Levene stelde in zijn geschrift getiteld “Creating a modern zone of genocide” dat: “… de CUP pleegde genocide met als doel het overblijfsel van het (Ottomaanse) Rijk om te vormen tot een gestroomlijnde homogene natie-staat naar Europees model. Eens de CUP dat proces gestart had, gingen de Kemalisten, bevrijd van enige directe Europese druk door het verlies en de capitulatie van Duitsland, door om het af te maken en bereikten wat niemand voor mogelijk had gehouden; de herbevestiging van onafhankelijkheid en soevereiniteit door middel van een uitroeiingsoorlog voor nationale bevrijding.(7)

Mark Hopkins Ward, was een Amerikaanse arts die werkte in het Amerikaanse ziekenhuis in Harpoot tijdens de deportatie van de Grieken in Klein-Azië. Hij werd verbannen door de Turken omdat hij aantekeningen bijhield over de deportaties. Ward beschreef de deportaties als volgt: “De Kemalisten streefden met kracht hun weloverwogen en systematische campagne voor de uitroeiing van de Griekse minderheid in Klein-Azië na,  die uitgevoerd werd met dezelfde ongelooflijke brutaliteit die de Turkse massamoord op 1.000.000 Armeniërs gekenmerkt had in het eerste deel van de Grote Oorlog.”(8)

Eén van de laatste daden tijdens de Griekse genocide was het platbranden van Smyrna (het huidige Izmir) door Kemalistische troepen in september 1922. Aan het einde van de Grieks-Turkse oorlog trok de zegevierende Kemal Smyrna binnen op 10 september. De volgende dag begonnen de Turkse soldaten aan een systematische orgie van verkrachting, plundering en moord van de Armeniërs en Grieken in de stad. Op 13 september werd er door de Turkse troepen een vuur ontstoken dat uiteindelijk de Armeense, Griekse en Europese wijken van de stad tot de grond toe afbrandde; de Turkse wijk bleef gespaard. Kemal vaardigde toen een ultimatum uit dat alle Armeniërs en Grieken sommeerde te vertrekken anders zouden ze naar het binnenland gedeporteerd worden. Alle mannen tussen 18 en 45 werden beschouwd als krijgsgevangenen en werden onmiddellijk richting binnenland gestuurd, de meeste van hen werd nooit meer iets van vernomen. In zijn memoires schreef Winston Churchill (1874-1965): “… Mustapha Kemal’s leger vierde hun triomf met het in de as leggen van Smyrna en een enorme massamoord op de christelijke bevolking…”(9)

01

Eén van ‘s werelds meest verachtelijke dictators en dader van de meest beruchte genocide van de 20ste eeuw, Adolf Hitler, verwees vaak naar Turkije als een rolmodel voor hem en naar Ataturk als zijnde zijn ‘ster in de duisternis’. Hitler drukte zijn bewondering voor Ataturk uit en benadrukte herhaaldelijk dat hij Ataturk’s leerling was. Tijdens een interview in 1938 met Turkse politici, zei Adolf Hitler: “.. Ataturk was een leraar, Mussolini was zijn eerste leerling en ik zijn tweede…”.(10) Hitler beschouwde ook Ataturk’s Turkse Nationalistische beweging als een ‘stralende ster’ voor hem.

In een interview met de Zwitserse journalist Emile Hilderbrand, gepubliceerd op zondag 1 augustus 1926 in de Los Angeles Examiner onder de titel “Kemal Promises More Hangings of Political Antagonists in Turkey“, erkende Mustafa Kemal de Turkse massamoord op de christenen maar legde de verantwoordelijkheid daarvoor bij het Comité voor Eenheid en Voortuitgang:

“Deze overblijfselen van de voormalige partij der Jong-Turken, die verantwoordelijk gehouden zouden moeten worden voor de levens van miljoenen van onze christelijke onderdanen die meedogenloos en massaal verdreven werden van hun huizen en geslacht werden, zijn onhandelbaar/opstandig geweest onder republikeinse heerschappij.”(11)

01

Vandaag de dag, heeft Kemal de titel ‘Ataturk’ (die die overigens zichzelf toegeëigend heeft, Fub), wat zoveel betekent als ‘Vader van de Turken’ en wordt in Turkije beschouwd als een nationale held en is het illegaal om zijn nagedachtenis te beledigen. Echter, Westerse academici hebben zich alom vragen gesteld bij de Turkse weergave van Kemal’s rol in het late Ottomaanse Rijk. Bijvoorbeeld, bij een toespraak in het Europese Parlement op 13 november 2008, wees Dr. Ronald Münch van de universiteit van Bremen er op dat als Ataturk heden ten dage zou leven, hij terecht zou moeten staan voor oorlogsmisdaden.(12) (dat laatste heeft trouwens niet eens zo veel gescheeld, maar daar kom ik in een later stuk nog wel eens op terug, Fub)

Hij stierf in Istanboel in 1938.

References:

1.  1921 ‘GRAECO-TURKISH HOSTILITIES.’, Maryborough Chronicle, Wide Bay and Burnett Advertiser (Qld. : 1860 – 1947), 6 August, p. 7, viewed 5 May, 2015,http://nla.gov.au/nla.news-article151143251
2.  1921 ‘Concentration of Kemalists.’, Examiner (Launceston, Tas. : 1900 – 1954), 23 March, p. 5 Edition: DAILY, viewed 5 May, 2015, http://nla.gov.au/nla.news-article51116687
3.   Turks Massacre 15,000 More Greeks, The New York Times, 14 June 1922. Viewed 5 May 2015, http://query.nytimes.com/gst/abstract.html?res=9D0DE4DE1539EF3ABC4C52DFB0668389639EDE
4.   British Reports on Ethnic Cleansing in Anatolia 1919-1922: The Armenian-Greek Section, Vartkes Yeghiayan. Centre of Armenian Remembrance, page 172.
5.   ibid page 157.
6.   The Genocide of the Ottoman Greeks, Tessa Hofmann. Caratzas Publishers, pp74-75.
7.   Creating a modern ‘zone of genocide’: The impact of nation- and state-formation on Eastern Anatolia, 1878-1923, Mark, Levene.  Holocaust and Genocide Studies, Volume 12, Issue 3, Winter 1998, p. 415.
8.   Nations of War Urged to Declare Turkey an Outlaw, Christian Science Monitor, 21 June 1922.
9.   Churchill, Winston, The Aftermath, New York: Charles Scribner’s Sons, 1929, p. 444.
10.  Atatürk in the Nazi Imagination, Stefan Ihrig.  Belknap Press, 2014. Page 116.
11.  Los Angeles Examiner, Kemal Promises More Hangings of Political Antagonists in Turkey. 1 August 1926.
12.  German faces probe for insult, Huriyert Daily News,viewed 5May 2015,http://www.hurriyet.com.tr/english/domestic/10484629.asp

originele artikel: http://www.greek-genocide.net/index.php/overview/perpetrators/261-mustafa-kemal-ataturk

Dossier Ataturk >>

Comments zijn gesloten.

9 Comments on Mustafa Kemal Atatürk (1881-1938), einduitvoerder van de Griekse Genocide

 1. @BertG.

  Je hebt er een paar keer om gevraagd, maar het lijkt er op dat ik begonnen ben met mijn Ataturk-serie.

  Voorlopig wordt het geen essay, het is er teveel voor. Ik begin maar eens met een aantal losse hoofdstukken.

  Misschien dat ik dat dan later enigszins logisch (kuch) kan samenvoegen.

  Like

 2. BertG. // 25/04/2016 om 05:17 //

  Ik heb ‘m dan ook direct gelezen want nou wil ik het wel weten wie en wat ataturk nou eigenlijk was.
  De man wordt er altijd bijgesleept als bevrijder, democraat en weet ik veel wat nog meer.
  En volgens mij heeft er niemand echt een idee wie en wat ataturk nou eigenlijk was.
  Ze herhalen mekaar enkel.
  Maar zo een gezellige kerel was het helemaal niet, blijkt wel weer.
  Ik kijk al naar het volgende artikel uit.

  Like

 3. BertG. // 25/04/2016 om 11:59 //

  Hier weer zo’n voorbeeld dat ataturk erbij gesleept wordt als de vader van alle turken.
  Vrij bedenkelijk allemaal als ik hier lees wat dat mannetje allemaal uitgevreten heeft.
  Daarom was ik er ook wel benieuwd naar wie ataturk nou eigenlijk was.
  En waar dat nou eigenlijk vandaan komt, zal wel net zo iets zijn als dat de Turken nog nooit genociden hebben gepleegd.

  Recep Tayyip Erdogan is geen Kemal Atatürk. Hij is niet de vader van alle Turken. Erdogan representeert alles waartegen Atatürk zich verzette, maar desondanks lukte het hem om als een sluwe islamist de volledige macht in handen te krijgen.
  http://www.elsevier.nl/opinie/opinie/2016/04/298185-298185/

  Like

 4. De meeste Nederlanders weten niks van Ataturk, ze babbelen allemaal hetzelfde stukje propaganda na dat ze ooit eens gehoord hebben:

  -democraat (was die niet)
  -modern (was die alleen maar omdat die bij de landen wilde horen die er toe deden in de wereld)
  -seculier (hij had alleen maar een probleem met islam in hoever het een concurrent van hem was. Hij stelde dan ook de staatsislam in zoals we die nu ook nnog kennen van Turkijue, Turkije dat via Diyanet bijvoorbeeld controle over Turkse moskeeën in Nederland heeft. Als die er controle over had vond die islam namelijk helemaal niet zo’n probleem)

  En Erdogan? Die gaat gewoon verder waar Ataturk gestopt was (omdat zijn leven ten einde was) de genocide op de Koerden afmaken.

  En het is helemaal niet zo moeilijk om wat meer informatie over Ataturk te vinden, wat betekent dat bijna ALLE journalisten gewoon ONTZETTEND LUI zijn. Waardeloze journalisten dus. Helaas.

  Like

 5. BertG. // 25/04/2016 om 05:17 //
  Ik heb ‘m dan ook direct gelezen want nou wil ik het wel weten wie en wat ataturk nou eigenlijk was.
  De man wordt er altijd bijgesleept als bevrijder, democraat
  ———

  Dat laatste was ie dus niet:
  https://fubar.mobi/2016/04/26/ataturk-de-weg-naar-het-dictatorschap/

  “Mustafa Kemal werd gekozen als het hoofd van het representatieve comité, de enige democratische verkiezing waar die ooit aan deelnam.”

  Like

 6. @BertG. // 25/04/2016 om 11:59 /

  ja had ze al via twitter op hun flikker gegeven. (ik weet dat je er niet van houdt, maar ik weet ook dat dat wel bij ze binnenkomt en wat ik hier uitkraam niet):

  En als service van mij naar jou, dat je niet op dat twitter-linkje hoeft te klikken …

  het hele plaatje:

  01

  Like

 7. BertG. // 26/04/2016 om 07:54 //

  Ik heb helemaal niks tegen twitter hoor, alleen tegen facebook.
  Ik heb allang op deze site, en nog een paar, adblock uit gezet omdat er hier toch geen rommel (troep) aanwezig is waardoor ik alle twitter berichten nu gewoon kan lezen.
  Ik had ’t er wel vaak over omdat ik niks zag, nog steeds geen idee waarom ik bij mij nou adblock uit moet zetten.
  En mijn opmerking bij Fenixx over twitter berichten (buurman), ik vroeg het me enkel even af.
  Maar iets er tegen heb ik niet. Het is best wel grappig/handig.
  Dat is iets anders dan hoe ik tegen faceboek aankijk, twitter volgt niemand zoals faceboek.

  Like

 8. BertG. // 26/04/2016 om 07:57 //

  En je ziet het hè, de 1ste reactie op je twitter is, maar ataturk heeft zich nooit met genociden bezig gehouden.
  Dat zit er wel zo diep ingebakken, het lijken wel Turken soms.
  Geen kwaad woord over ataturk of je hebt het gedaan.

  Like

 9. Precies dat hoop ik een beetje te kunnen veranderen. Niet ik, ik heb te weinig invloed, maar als ik een aantal mensen kan overtuigen die wat meer invloed hebben. Bijvoorbeeld door een kant en klaar stukkie over Ataturk.

  Met stukkie bedoel ik; een aantal vertaalde hoofdstukken. Ik weet nog niet precies hoe ik het uiteindelijk in ga delen, maar als ik daar op wacht schiet het niet op. Dus ik begin vast met de onderdelen te vertalen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: