Ataturk. Over zijn moeder, zijn vrouw, en meer

Ataturk met zijn vrouw Latifa, en op zijn hoofd een door hem zelf verboden ‘fez’.

Vooraf:

De titel heb ik verzonnen en is niet vertaald. De originele titel luidt: “Turkey and Turkish politics – part three”. In mijn andere vertalingen over Ataturk probeer ik zo letterlijk mogelijk te blijven, maar voor deze titel maak ik een uitzondering, omdat het stuk toch echt alleen over Ataturk gaat en daarmee ook past in mijn serie over Ataturk. Als ik voor de rest mijn twijfels of toevoegingen heb, dan zet ik die in de voetnoten, maar bij zoiets belangrijks als het aanpassen van de titel vind ik dat ik dat vooraf moet melden. Vandaar, Fubar.

(Door: Daniel Mihai Popescu. Vertaling: Fubar.)

Ik ben erg laat met deel drie van dit korte overzicht van de Turkse geschiedenis, omdat ik vooral bezig was met meer hippe dingen, zoals geld inzamelen voor goede doelen en ouwehoeren op twitter, en … omdat ik niet goed wist hoe objectief dit hoofdstuk te schrijven, wat voornamelijk gaat over de stichter van de moderne Turkse staat, Mustafa Kemal Ataturk. Ik ga niet herhalen wanneer die geboren is, ik vertel je dat die geboren was in Saloniki, Ottomaanse Rijk, meer precies Thessaloniki, Griekenland. Eén ding dat de Turken nooit zullen erkennen, is dat die een Dönmeh was (Turks: dönme) lid van een groep crypto-Joden in het Ottomaanse Rijk, het huidige Turkije, die, openlijk verbonden met de islam in het geheim een vorm van Judaïsme uitoefenden die Sabbateanism genoemd wordt (Volgens de Encyclopaedia Judaica).

Nog een vooraf;

want ook dit ga ik niet pas in een voetnoot vermelden. Normaal gesproken zou ik hier stoppen met verder lezen en al helemaal met vertalen. Wetende hoe vergiftigd het mohammedaanse denkraam is met overal een Joodse samenzwering in te zien of achter te zoeken, klik ik vanaf dit punt een artikel weg. En ik heb al veel theorieën voorbij zien komen dat Kemal een Jood geweest zou zijn. In de ogen van veel Turken heeft die tenslotte de islam van ze afgepakt, en wie anders dan de Joden kunnen daar de schuld voor krijgen in de islamitische belevingswereld. Ik vertaal dit stuk voornamelijk om hoe die zijn vrouw behandeld heeft, en om aan te geven dat die al zeker eerder politiek actief was dan pas in 1919 toen die zich aan het hoofd stelde van de Turkse Nationalistische Beweging. In de komende alinea komt nog wat onzin voorbij als de kleur van zijn huid en zijn ogen. Het zal wel. Het gaat me om wat daar op volgt, Fubar.

Volgens Time Magazine was Mustafa Kemal’s vader van Albanese komaf en zijn moeder van Macedonische origine, en Patrick Kinross schreef dat hij “zo blond als elke Slaviër van achter de Bulgaarse grens” was “delicate blanke huid” en “ogen van een diep maar helder blauw licht”. Laten we het er op houden dat het, net als zijn geloof, van weinig belang was, hij was een machtshongerige man, verpest en verwend door zijn moeder tot op het punt dat hij weigerde nog langer naar school te gaan, hij verzette zich tegen elke vorm van autoriteit en was openlijk onbeschaamd, lomp, grof en beledigend tegenover zijn leraren. Een oom suggereerde om hem dan maar naar de militaire school voor kadetten in Saloniki te sturen en een soldaat van hem te maken. Omdat het gesubsidieerd werd door de regering zou het niks kosten en als de jongen vaardigheid zou tonen kon die officier worden. Hij was briljant. Hij studeerde af in 1905 met de rang van kapitein. Een leraar gaf hem de naam “Kemal” wat ‘perfectie’ betekent, ‘volwassen’.

01

Hij werd lid van een subversieve organisatie, genaamd Vatan – het vaderland – wiens doel het was om de legitieme sultan af te zetten en hem te vervangen door een regering Westerse-stijl met een grondwet en een parlement, de autoriteit van de ulema de religieuze geleerden te vernietigen en de purdah (sekse-apartheid, vrouw in het verborgene) en de sluier af te schaffen, en de absolute gelijkheid tussen man en vrouw te verklaren.

Al snel werd Mustafa Kemal de chef (van deze organisatie). De mogelijkheid om zijn invloed eindelijk uit te breiden diende zich aan toen, net voor het afzetten van  Sultan Abdul Hamid in 1908 door de Jong-Turken, diens heersende partij, het Comité voor Eenheid en Progressie hem uitnodigde zich bij hen aan te sluiten. De volgende tien jaar onderscheidde hij zich in het beroep van militair daar hij een geboren soldaat en leider was. Geleidelijk, verkreeg hij meer en meer politieke invloed.

01

 

Hij bracht zijn avonden door op geheime vergaderingen achter gesloten deuren met het plannen van een staatsgreep die hem absolute dictatoriale macht zou geven. Zijn kans kwam toen aan het einde van de Eerste Wereldoorlog, hij de leiding nam in de verdediging van de territoriale integriteit van Turkije tegen de gezamenlijke Europese machten die van plan waren “de Zieke Man” van Europa in stukjes op te delen. Door deze plannen te dwarsbomen en het enthousiasme van de bevolking op te kloppen om te vechten voor hun land tot de dood, werd Mustafa Kemal Pasha een nationale held. Toen de Grieken verslagen waren en de Turkse overwinning verzekerd, werden de Turken dol van vreugde. Ze haalden hem binnen en eerden hem met de titel Ghazi of “Verdediger van het Geloof”.(1)

“Voor bijna vijfhonderd jaar, hebben deze regels en theorieën van een Arabische sjeik en de interpretaties van generaties luie en nergens-goed-voor-klerken de burgerlijke en strafrechtelijke wetten van Turkije bepaald. Ze hebben de grondwet beslist, de details van het leven van elke Turk, zijn eten, de uren waar op die slaapt en opstaat en de vorm van zijn kleding, de routine van de verloskundige die zijn kinderen verzorgt, wat hij op school leert, zijn gebruiken, zijn gedachten – zelfs zijn meest intieme gewoonten. Islam -deze theologie van een immorele Arabier – is een dood ding. Misschien dat het geschikt is voor stammen in de woestijn. Het is niet goed voor een moderne, vooruitstrevende staat. God’s revelatie! Er is geen God! Dit zijn de kettingen waarmee de klerken en de slechte heersers hun onderdanen geketend houden. Een heerser die religie nodig heeft, is een zwakkeling. Zwakkelingen zouden niet moeten heersen!” (niet onderwezen in Turkse scholen, uittreksel uit de kilometers(3) aan speeches van Ataturk)

De inleiding van de nieuwe Turkse grondwet spreekt over de volledige toewijding aan de hervormingen van Ataturk. Artikel 153 verbiedt de verandering van enige van deze hervormingen. (enigszins ingekort, Fub): De wet op seculier onderwijs, het dragen van een hoed, het sluiten van Dervishe instituten, het verbod op zekere titels, de wet op het burgerlijk huwelijk (en dat is de eigenlijke reden dat ik dit stuk vertaal, zo meteen komt de omgang met zijn eigen vrouw ter sprake …, Fub), de wet op -Latijnse- letters en cijfers voor het Turkse alfabet. De wet op het verbieden van zekere titels zoals Efendi, Bey of Pasha (islamitische titels, soms met religieuze connotatie. In die zin te begrijpen dat hij ze wilde verbieden, maar wel hypocriet dat die zelf wel de titel Pasha voerde en ‘Ghazi’ een zéér religieuze titel opeiste. Fub) En de wet betreffende het verbod op inheemse (islamitische) kledij.

01

 

In de periode dat deze hervormingen afgedwongen werden, trouwde Mustafa Kemal Pasha met een Europees-opgeleide vrouw genaamd Latifa, die, tijdens Turkije’s strijd voor onafhankelijkheid, door hem werd aangemoedigd om zich te kleden als een man en te ijveren voor absolute gelijkheid van de vrouw. Maar op het moment dat zij zelf assertief werd en er op aandrong om als een gerespecteerde vrouw behandeld te worden, scheidde hij van haar in woede, en stuurde haar weg. De ironie wil dat eerder, Kemal verantwoordelijk geweest was voor het afschaffen van de islamitische manier om te scheiden, en toch sprak hij de talaaq (2) uit toen hij scheidde van zijn vrouw. Een paar maanden na zijn scheiding, werd het verbod op ‘islamitisch scheiden’ opgeheven. Gelijk na zijn scheiding van Latifa begon hij zo zwaar te drinken dat hij een bevestigde alcoholicus werd. Seksueel overdraagbare aandoeningen ruïneerden zijn gezondheid. Knappe jonge jongens werden zijn lustobjecten en zijn gedrag tegenover de vrouwen en dochters van zijn politieke aanhangers werd zó agressief dat die hen zo ver mogelijk bij hem uit de buurt hielden. En omdat dictators geen concurrentie dulden, liet Mustafa Kemal Pasha geen gelegenheid onbenut om elke vorm van oppositie de kop in te drukken.

 

De geheime politie deed zijn werk. Door marteling, elke methode die ze maar konden bedenken, moest de politie genoeg bewijs verkrijgen om alle oppositieleiders die gearresteerd waren  te beschuldigen. Een ‘Tribunaal van Onafhankelijkheid’ werd aangesteld om ze te berechten. Zonder zich te bekommeren om procedure of bewijs, werden ze allemaal veroordeeld tot de dood door ophanging. De doodvonnissen werden naar Kemal zijn huis gestuurd in Çankaya. Tussen de doodvonnissen zat er één voor Arif, die, na een ruzie met Mustafa Kemal, bij de oppositie gegaan was. Arif, zijn enige vriend, die loyaal aan hem gebleven was gedurende alle zwarte dagen tijdens de onafhankelijkheidsoorlog – de enige man aan wie die zijn hart geopend had en intieme gedachten mee gedeeld had. Iemand die aanwezig rapporteerde dat toen hij bij dit vonnis aankwam (van Arif) het grijze masker van de Ghazi’s gezicht geen spier vertrok; hij geen opmerking maakte; niet aarzelde. Hij rookte. Hij legde de sigaret over de rand van de asbak, tekende het doodvonnis van Arif alsof het een routinematig papier was en ging door naar het volgende vonnis … Hij deed het zoals het hoort. En gaf die avond ook een ‘ball’ in Çankaya.

Mustafa Kemal was nu de absolute dictator. Het Turkse volk accepteerde zulke anti-islamitische hervormingen als de verbanning van de fez en de turban, het verplicht dragen van westerse kleding, het Latijnse alfabet, de christelijke kalender, en de zondag als vrije dag, alleen met de punt van het zwaard (op hen gericht). Niets is verder van de waarheid dan het idee dat het Turkse volk dit zelf gewild zou hebben.

In 1932 vaardigde Mustafa Kemal het decreet uit dat elke Turkse familie een achternaam aan moest nemen zoals de gewoonte is in Europa en Amerika. Voor zichzelf koos hij Atatürk, dat “Vader der Turken” betekent. Zes jaar later was zijn gezondheid helemaal compleet vernaggeld en stierf die aan levercirrose (daar moet je behoorlijk voor drinken).

Wat De Vader der Turken bereikt heeft, is een onafhankelijk Turkije in de Europese arena. Controversieel, ondertekende die een hoop papierwerk, wat de Turken niet echt in ‘het witte licht van Europa’ gebracht heeft, en ze achterliet zonder olie na de “Controverse over Mosul”, vocht die tegen de Britten met Bolsjewitisch geld (5 miljoen lira), zette die iedereen tegen iedereen op, en nu, hebben de arme zielen het idee dat ze Ombelico del Mundo een ras zijn dat afstamt van de zon. Maar het is okay, ze vochten en ze vochten, en ze hebben dat fatalistische idee van het geloof zonder dat ze nog een geloof hebben. Ze hebben de geclaimde nationale territoria zoals Servië en Griekenland verlaten, maar hebben nog steeds een zeer strategisch gelegen land, grenzend aan vier zeeën met de controle over de Bosporus en de Straat van de Dardanellen, met een prachtige stad op twee continenten (misschien vertel ik nog wel eens van die dag dat ik zeven keer van Europa naar Azië heen en weer wandelde en sliep op een dak naast de Hagia Sofia, Fub). Ze zijn moslims maar ze zijn het niet, ze zijn de controle verloren maar hebben het nog, ze weten niet echt wat ze willen. Hun parlement heeft de ogen gericht op de VS. Ze hebben machtige elite-leden daar, ze weten hoe te manipuleren. Ze zijn goed.

01

Originele artikel: http://rodolfogrimaldi.com/2011/07/turkish-politics-3/

 

1 – Die titel schijnt die zelf afgedwongen te hebben bij de nationale assemblee:

Na de slag, eiste Kemal de titels van ‘Ghazi'(1) en ‘Marshall’  van de Grote Nationale Assemblee in Ankara. De assemblee werd woedend. Misschien wilde die ook nog padishah(2) worden, en wilde die de letters “al-Ghazi” in zijn tughra(3) schijven? De assemblee weigerde. Kemal werd woest. Hij dreigde zijn soldaten tegen de assemblee in te zetten en kreeg uiteindelijk de titel “Ghazi”. Later, in zijn “Nutuk” speech, zou hij er over opscheppen dat hij de titel gekregen had. https://fenixx.org/2016/04/26/ataturk-de-weg-naar-het-dictatorschap/

En voor de als zo seculier bekend staande Ataturk is het toch ook ietwat bevreemdend dat hij de titel “Verdediger van het Geloof” opeiste.

2 – talaaq: In the ṭalāq divorce, the husband pronounces the phrase “I divorce you” (in Arabic,talaq) to his wife. A man may divorce his wife three times, taking her back after the first two (reconciling). https://en.wikipedia.org/wiki/Divorce_in_Islam

3 – U dacht dat Fidel Castro lange speeches hield? Van wel een hele dag? Die ‘Nutuk’ speech van Ataturk, die later in deze serie nog wel ter sprake zal komen (vanwege hoe die daarin de Armeense Genocide rechtvaardigt onder andere, en precies zijn uitspraken daar in -de speech- zouden bewijzen dat die er niks van wist. Inmiddels heb ik in de voorgaande stukken al laten zien dat dat naar het rijk der fabelen gewezen kan worden, maar ook zijn eigen woorden komen nog wel aan bod) besloeg maar liefst zes (6) dagen !

 

Zie ook: https://fenixx.org/?s=Ataturk

En mijn archiefje over Ataturk >>

 

Comments zijn gesloten.

1 Comment on Ataturk. Over zijn moeder, zijn vrouw, en meer

 1. DE IMPORT VAN NOG MEER MOSLIMS !!

  Aantal moslims in Nederland groeit gestaag. Rutte kabinet heeft de import van dit verderfelijke massa alleen maar versneld…De toename van het aantal moslims vormt nu een gevaar voor de westerse beschaving!
  Als het zo doorgaat, Het aantal moslims in Nederland zal door geboorteoverschotten, legale en illegale immigratie alleen nog maar toenemen.
  De explosieve groei van het aantal geïmporteerde werkloze moslims in Nederland wordt niet gestopt, maar versneld door de verraderlijke politici van PVDA en VVD.
  Geïmporteerde Moslims voelen zich zelfs aangevallen door de autochtone bevolking die niet islamitisch is en willen ze ook top functies bij de politie! Zo verkeert de islam in de Dar al-Harb van Rutte Kabinet!!.
  Hypocriete PVDA en VVD bestuurders wijzen niet islam, maar autochtonen als schuldigen aan!

  En zij haten Nederland toch? Wat moeten zij dan in hun gehate land? Hun blinde haat tegen Nederlanders en onze manier van leven spat er van af en is met zekerheid een bron van inspiratie voor hun heilige Jihadisten.

  Grote probleem is dat de autochtone bevolking te passief en gewoon apathisch is, veel bewoners en leiders, politici, vaak zijn ze ook nog enigen land haters!

  Moslimbevolking raakt gefascineerd en fokt nog harder…Beschaving wordt omgezet in middeleeuwse barbarij en het totale leefgebied van andere volkeren wordt steeds kleiner. De autochtone bevolking verkeert in een grote spanning en strijd met de hatend binnenkomende brutale islamisten die ook door de politiek gesteund worden!
  We zijn het afvoerputje voor criminaliteit en ellende aan het worden!

  HADJ en JIHAD!

  Hadj is een verplichte voorbereiding voor de Jihad oorlog wat ook nu door de IS strijders uitgevoerd wordt! Dit is een vermaning aan alle moslims. Maak je klaar voor de oorlog met ongelovigen.
  Corrupte landverraders, hangen niet alleen grote Halal borden, bouwen ze niet alleen grote moskeen maar heten ze ook alle Hadj welkom!

  “Schiphol heet alle Hadj welkom”

  Niet alleen de politici en corrupte bestuurders maar ook KLM lokt de jihadisten uit… Militante islamieten worden dus door de vijandelijke Europees beleid uitgelokt. Deze bestuurders heten een oorlogsmachine welkom!
  Huidige bestuurders, In naam mohammedanen, doch staan als zedeloos, verraderlijk en oneerlijk, ze heten islamitische Heilige oorlog welkom!!

  Koran roept letterlijk alle Moslims op tot de Jihad in Soera 9:11. Er zijn meerdere oorlogen, maar er is maar een voortdurende Jihad!
  Letterlijk staat er zelfs in de Koran dat Moslims “een bloedbad moeten aanrichten” onder alle ongelovige mensen. Het doden is volgens de Koran ( Soera 2:217 ) zelfs niet zo erg als een gelovige tot afval van de Koran te brengen.
  Hebben KLM bestuurders en de politici er enig idee wat deze strijders in hun hoofd hebben? Hoe moordzuchtig ze zijn? Haat, Terreur, Hadj, Jihad en het Salafisme wordt dus door de vijandelijke bestuurders, vanuit binnen gestimuleerd! Er worden nog steeds Imams geïmporteerd door de overheid! Deze Imams met Nederlandse uitkering, die jeugd in handen hebben, maken daar op agressieve wijze propaganda voor de jihad tegen het Westen.
  Weet KLM hoe deze hadj strijders getraind in het moorden en aanslag plegen? Het salafisme is het enige geloof op aarde dat geweld stimuleert door het te verpakken in de vorm van jihadisme.

  Als een overheid zijn burgers manipuleert, heeft die overheid gefaald.

  Huidige bestuurders blijven beweren dat dit allemaal niks mee te maken heeft met de Islam! Net als er geen gematigde Nazi’s zijn, is er geen gematigde islam. Er zijn slechts leiders en meelopers. De islam is een ideologie en geen godsdienst en uitsluitend via terreur-oorlog verspreidt.
  Assymmetrische oorlogsvoering avant la lèttre.
  Dat terrorisme wordt veroorzaakt door de islam, een term die landbestuurders weigeren te gebruiken. Samson en Rutte spreken nog steeds van een simpele “extremisme” en noemen ze IS juist “niet islamitisch”! Dus hier is er een enorme consensus onder Nederlandse politici dat terrorisme niets met de Islam te maken heeft. Nederlandse politici moeten dus gaan uitdragen dat de politieke islam goed is voor Nederland!! Helaas is de islam politiek, want een alles omvattende wereldbeschouwing. We ontkomen er dus niet aan onder ogen te zien dat de islam gevaarlijk is. Zij is de basis onder de bloedige terreur tegen de Westerse beschaving. Zonder de islam geen radicalisering. Wie geen ongelovigen wil doden, is zelf ongelovige. 
  PVDA+VVD Politici zijn dom!
  Ze zitten volkomen klem. Ze zitten in een hoek waar ze niet meer uit komen.
  De leiders kunnen niet leiden, want ze lopen achter de feiten aan die ze zelf ontkennen. De burger volgt hen niet. Dan rest niet anders dan redderen, vasthouden aan je positie door van je af te bijten , alle tegengeluiden uitmaken voor populisme en hopen op een miraculeuze ontsnapping.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: