Geen beste vrienden meer: Duitsland heroverweegt zijn automatische steun voor Israël

Duitsland mag dan altijd Israël’s sterkste bondgenoot in de EU geweest zijn, dat zou op het punt kunnen staan te veranderen, als de ondubbelzinnige steun van het EU land wordt veranderd in … dubbelzinnig.

Volgens een verhaal in het Duitse weekblad Der Spiegel, willen een aantal leden in de Kanselarij en het ministerie van buitenlandse zaken de relatie van Berlijn met Israël heroverwegen als gevolg van de nederzettingenpolitiek en het geloof dat Netanyahu voortdurend niet van plan is om iets aan het Palestijnse probleem te doen.

Het artikel dat kopte “Groeiend scepticisme over Duits-Israëlische vriendschap in Berlijn” (en het heeft natuurlijk niks te maken met het feit dat Merkel dagelijks de stinkvoeten van de baas van Hamas, Erdogan, likt), is slechts het laatste in een reeks van berichten de laatste jaren die de spanning tussen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en Netanyahu beschrijven.

Sommigen hebben gesuggereerd dat Israël geprofiteerd heeft van de automatische steun van Duitsland en dat valt niet langer goed.

“Het idee dat Netanyahu onze vriendschap misbruikt, groeit in de Duitse regering”, zo citeert het blad Rolf Mützenich, de tweede man van de SPD in het parlement.

Sommigen betwijfelden zelfs Israëls gehele politiek aangaande Palestijnse, regionale en binnenlandse zaken.

“Israël’s huidige politiek draagt er niet toe bij dat het land Joods en democratisch blijft”, Beweert Norbert Röttgen, voorzitter van het comité voor buitenlandse zaken in de Bondsdag en lid van Merkel’s CDU.

Het Duitse weekblad beweert dat het debat van brandstof voorzien werd tijdens Netanyahu’s bezoek aan Berlijn. Senior kabinet-adviseurs waren woest toen het Israëlische tijdschrift Hayom een verhaal publiceerde met de titel: “Merkel: Dit is niet de tijd voor Twee Staten.”

Het artikel beweert dat Netanyahu haar woorden verdraaid had, waardoor het leek alsof zij achter zijn politiek stond.

“Feitelijk, echter, heeft Merkel het Netanyahu herhaaldelijk duidelijk gemaakt dat zij gelooft dat de constructie van nederzettingen in ‘bezet gebied’ (door arabieren, Fub) desastreus is”, leggen zij uit. “De nederzettingenpolitiek, zo gelooft ze, maakt het onwaarschijnlijk dat er een levensvatbare Palestijnse staat gesticht kan worden in overeenstemming met de geplande twee-staten oplossing.”

Hoe dan ook, het artikel merkt op dat, al kan de toekomstige relatie troebel worden, genoeg officials geloven dat de Duitse steun onwrikbaar zal blijven.

“De relaties tussen Duitsland en Israël zijn, en zullen blijven, warm en goed,” zo werd een niet bij naam genoemde senior official geciteerd. “Het lijkt er op dat deze verklaringen een interne Duitse poging zijn om Merkel aan te vallen op haar hechte relatie met premier Netanyahu.”
Comments zijn gesloten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: