Erdogan: “Turks leger klaar voor eenzijdige aanval op IS”

Hij heeft weer eens een grote mond die geitenneuker, of was het een islamitische aap?

Turkije bereidt zich voor om de Syrische kant van de grens ‘schoon te vegen’ van IS-milities. Dat heeft de Turkse president Erdogan in Ankara bekendgemaakt. Van die kant worden volgens het land aanvallen op de Turkse grensstad Kilis gepleegd. Turkije voelt zich in de steek gelaten door zijn bondgenoten en neemt daarom het heft in eigen handen, aldus Erdogan. HLN >>

Dat wil die al vijf jaar. Het liefst marcheert die naar binnen en lijft Syrië in. Al vijf jaar komt die met steeds andere excuses om in ieder geval een klein stukje te bezetten. Dit stukje:

01

De ene keer noemt die het een safe-zone, dan weer een bufferzone. De ene keer zou het door Turkse troepen bezet moeten worden, dan weer door de gematigde, door het Westen gesteunde, Turkmeense, rebellen van Al-Qaeda. De bewijzen dat Turkije hoofdsponsor is van ISIS zijn zo uitgebreid dat ik ze niet op ga noemen, iedereen die het nu nog niet weet, wil het niet weten.

01Dat Turkije ISIS aan zou willen vallen is te zot voor woorden. Van de week nog viel ISIS Tal-Abayad aan vanuit Turkije, en dat is niet de eerste keer dat dat gebeurt. Ook verleent Turkije doorgang aan de jihadi’s van Al-Qaeda en aanverwante koppensnellers, die door het Westen onterecht nog steeds als gematigd aangemerkt worden. En vandaag nog kwam Sputnik voor de zoveelste keer met een bericht dat ISIS-jihadisten opgelapt worden in Turkse ziekenhuizen.

De enige die er tot nu toe intrapte was Angela Merkel (en Buma van het CDA, maar die heeft gelukkig niks te zeggen), die precies in dat gebied een no-fly zone steunde.

Merkel roept op tot instelling no-flyzone in deel Syrië

De Duitse bondskanselier Merkel heeft de strijdende partijen in Syrië opgeroepen akkoord te gaan met instelling van een no-flyzone om burgers te beschermen. De oproep kwam nadat Turkije eerder vandaag zei dat een ‘veiligheidszone’ in Syrië moet worden ingesteld langs de Zuid-Turkse grens waar niet mag worden gevochten. Dit zei vicepremier Yalcin Akdogan. Volkskrant >>

01Dat Erdogan geen vliegend fukje geeft om dode burgers bewijst die elke dag in Koerdistan. Dus dat is het doel niet van een safe-zone, buffer-zone. Het doel is om te voorkomen dat de Koerden die twee groene stukjes op de kaart hierboven aan elkaar knopen. Drie maanden terug vroeg die ook weer aan zijn bondgenoten of die samen met Saoedi-Barbarije binnen mocht wandelen. Daar kwam geen antwoord op.

Erdogan is in oorlog met de Koerden, zowel binnen als buiten Turkije. Erdogan wil het werk wat Ataturk begonnen is afmaken. Meermaals heeft Erdogan aangegeven wat zijn rode lijn is; als de Koerden de Eufraat oversteken bij Jarablus zal die binnenvallen. Waar ISIS allemaal rondwandelt zal hem een zorg zijn, zolang de olie- en wapenroutes maar openblijven.

01

kaart van begin mei 2016

Vorig jaar december staken de Koerden dan maar op een andere plek de Eufraat over (kruisje op de kaart hierboven). Bij het roze pijltje schuift de frontlinie tussen ISIS enerzijds en de gematigde messentrekkers van Ahrar-al-Sham en Al-Qaeda (groen op de kaart) al enige weken wat heen en weer. Het oorspronkelijke Turkse plan om die laatste twee de bufferzone te laten beheren lijkt door de realiteit ingehaald te zijn. Ondanks ondersteunende Turkse artilleriebeschietingen op de Koerden en de aanvoer van manschappen en wapens lijken die twee toch te zwak te zijn. Mede door Russische bemoeienis hebben de Koerden hun westelijke Efrin Kanton kunnen uitbreiden.

01Als Erdogan rechtstreeks zijn leger Syrië binnen laat trekken om de Koerden te bevechten zal dat teveel protest uitlokken, thuis mag die hypocriet genoeg wel zijn gang gaan. Maar als Erdogan ISIS gaat bevechten zal dat op veel minder weerstand stuiten. Nou is het niet waarschijnlijk dat ISIS zijn orders rechtstreeks uit Ankara ontvangt, maar ISIS zal er vast geen hele grote bezwaren tegen hebben als Erdogan zich van zijn bufferzone verzekert en zo de corridor met ISIS openhoudt.

Dan komen een paar raketbeschietingen van ISIS op Zuid-Turkije goed uit om Turkije van een excuus te voorzien om ISIS te bevechten Syrië binnen te trekken en zo te voorkomen dat de Koerden Rojava kunnen verenigen.

Comments zijn gesloten.

1 Comment on Erdogan: “Turks leger klaar voor eenzijdige aanval op IS”

  1. BUMA, de Nederlandse Hoer voor en van alle Mossels.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: