Geen traan om de Krim-Tataren

Normaal gesproken volg ik het Eurovisie Songfestival niet, maar de laatste jaren is de politisering wel erg toegenomen. Dit jaar was er heibel om een uitgesproken politiek lied, namelijk de inzending van Oekraïn – 1944. Dit winnende lied gaat over de Krim-Tataren die in 1944 werden gedeporteerd naar Centraal-Azië, nadat zij werden verdacht van collaboratie met de Duitse bezetters in de periode 1941-1944. De geschiedenis van de Tataren gaat echter veel verder terug en herbergt een duister hoofdstuk van de Europese geschiedenis, waarin miljoenen hebben geleden.

De Tataren zijn nu een marginaal volk dat verspreid op de Krim woont, maar eens beheersten zij de gehele Zwarte Zeekust tussen Odessa en Rostov-aan-de-Don (zie kaartje hieronder). Als zodanig vormden zij de noordgrens van het Ottomaanse Rijk. De Tataren stamden uit Centraal-Azië, net als hun Turkse neven, en nestelden zich in de strategisch gelegen Krim nadat de zogenoemde Gouden Horde uiteen was gevallen. De Gouden Horde was de grote volksverhuizing van Turkse volkeren naar de steppen van de Oekraïne. Het was feitelijk een invasie die op geweldadige wijze een einde maakte aan het Rijk van Kiev-Rus.

Vrije Tribune >>

Zie ook:

SLAVE TRADE IN THE EARLY MODERN CRIMEA FROM THE PERSPECTIVE OF CHRISTIAN,MUSLIM, AND JEWISH SOURCES

The fires are burning behind the river—

The Tatars are dividing their captives.
Our village is burnt  And our property plundered.
Old mother is sabred
And my dear is taken into captivity.
(a Ukrainian folk-song)
Comments zijn gesloten.

3 Comments on Geen traan om de Krim-Tataren

 1. De beste kampbewakers waren de Oekraïners, volgens diverse boekenschrijvers over die tijd. Waren dat die Krimfiguren? In dat geval was het niet slim om moslims de concentratiekampen te laten bemannen waar ook de joden in zaten.

  Geliked door 1 persoon

 2. De Krim-Tataarse islamieten hebben dus ruim een miljoen mensen gevangen als slaaf en verkocht aan Turkije (toen: Ottomaanse rijk)?
  Mijn voorzichtige schatting is dat het er veel meer zijn geweest.

  Like

 3. @ liever niet

  Krim-Tataristan was een semi-autonoom onderdeel van het Ottomaanse Rijk vanaf 1475. Voor die tijd behoorde het (een stukje) bij Genua. Die ook na 1475 nog ijverige slavenhandelaren waren:

  Numerous sources testify that before 1475 in addition to the Tatars,it was mostly Genoese merchants, known as merciless slave traders, whowere taking large numbers of captives from the port of Caffa either toGenoa or to the Moldavian ports and then further west.

  Over aantallen:

  The first major Tatar raid for captives took place in 1468 andwas directed into Galicia.
  7 According to some estimates, in the first half of the seventeenth century the number of the captives taken to theCrimea was around 150,000-200,000 persons. About 100,000 of themwere captured in the period between 1607 and 1617. 8 The CrimeanTatars invaded Slavic lands 38 times from 1654 to 1657; 52,000 peo-ple were seized by the Tatars in the spring of 1655 in the course of araid into the territory of Ukraine and Southern Russia.
  9 The numberof Tatar raids seems to have diminished in the eighteenth century due tothe growth of Russian strength in the southern regions and a few Russo-Turkish wars, which partially took place in the Crimean territory.Nevertheless, in 1758 there were around 40,000 slaves captured during a raid on Moldavia 10 and in 1769, during one of the very last Tatarincursions into Russian and Polish territory, the amount of “live booty”was about 20,000 souls. 11

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: