De Koerden steken Erdogan’s rode lijn over

Het Koerdisch offensief in Noord-Syrië gaat verder, de Koerden steken de Eufraat over. En dat was Erdogan’s rode lijn.

01

In December vorig jaar werd al de Tabqa stuwdam veroverd. Zo ver mogelijk bij de Turkse grens (Jarablus) vandaan, zodat Turks ingrijpen niet waarschijnlijk was, maar de aanvoerlijn naar Raqqa al ernstig bemoeilijkt werd. Nadat Turkije een Russisch vliegtuig neergehaald had, heeft Rusland een de facto no-fly zone boven Noord-Syrië ingesteld voor de Turken, zodat Turkse (en Arabische) steun aan ISIS, Al-Nusra, Ahrar-al-Sham en al die andere jihadi’s ernstig belemmerd wordt.

In Februari viel Shaddade (aan de SDF, coalitie van Koerden, Arabieren en anderen) en de luchtmachtbasis bij Aleppo en Tall-Rifaat. En nu, na weken van voorbereiding, wordt dan Manbij aangevallen sinds gisteren (woensdag) en in het oosten, Azaz en Marea. Het lijkt me het moment voor een kaartje inmiddels, want er komen wel heel veel plaatsnamen langszeilen. Ik zal de genoemde namen onderstrepen.

01

Stapje voor stapje wordt de grens met Turkije afgesloten en het lijkt er op dat Turkije en de Golfstaten meer en meer machteloos toe moeten kijken. Het offensief op Manbij wordt ondersteund door de Verenigde Staten met tot nu toe 20 luchtaanvallen. Dat moet Erdogan pijn doen. En het lijkt er op dat dat een compromis is. Turkije trekt niet Syrië binnen, uitgelokt door beschietingen van ISIS op de Turkse stad Kilis net over de grens, zoals Erdogan zo graag wil, en de Koerden (YPG, YPD) steken niet de Eufraat over bij Jarablus wat Erdogan op tilt zou doen slaan.

De rode lijnen worden niet op te tekentafel getrokken, maar op de grond in Syrië. Aan het begin van het jaar zette Kerry de YPG nog op één lijn met de PKK en verklaarde nog maar eens dat het terroristen waren, terwijl de Amerikaanse generaals meer en meer samenwerken met de Koerden, omdat dat de enige serieuze factor tegen ISIS is. Bij het oversteken van de Eufraat worden de Koerden geholpen door Amerikaanse special forces ‘on the ground’.

Ondertussen komt ISIS in Irak ook steeds meer onder druk te staan. Het Iraakse leger kan of wil zelf nog steeds nauwelijks iets en zal daarom weer grotendeels afhankelijk zijn van sjiitische milities om Fallujah te heroveren, die daarna met mohammedaans genoegen huis zullen houden onder de soennitische bevolking. Ook in Irak, zijn die andere Koerden, de Pehmerga bezig met hun (voorbereidende) aanval op Mosul.

Filmpje van de opmars richting Mosul:

.

.

Comments zijn gesloten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: