EU gaat EU-kritische partijen financieel straffen

Als het van secretaris-generaal Klaus Welle en enkele andere prominente europarlementsleden afhangt, krijgen kleinere Europese partijen geen EU-financiering meer. Dat blijkt uit een rapport van Welle, dat de politieke nieuwssite POLITICO kon inkijken. Strengere criteria moeten vooral vermijden dat eurosceptische groeperingen het geld tegen hun eigen geldschieter gebruiken, Europa dus.

Maar omdat het plan zoals er ligt alleen kleine partijtjes kapot maakt, wordt er ook nog over het volgende nagedacht:

Als het plan er effectief komt, zal het de grote eurosceptische partijen niet raken, zoals Le Pen’s ENF (Europe of Nations and Freedom) en Farage’s EFDD (Europe for Freedom and Direct Democracy). Daarom wordt ook nagedacht over een onafhankelijk orgaan dat nagaat of het gebruik van de middelen ook strookt met de ‘Europese waarden’. HLN >>

eu-fascist-nazi-cabal-empire-nwo

Pedro Lopez de Pablo, a spokesman for the centre-right European People’s Party which raised the concerns, said: “The change of the rules is necessary to avoid the European Parliament’s money being used by populist parties against Europe.”

Senior MEPs are also planning to set up an “independent authority” to oversee funding for political parties which would assess whether their policies comply with “European values”.

It would take the responsibility for deciding party funding out of the European Parliament’s internal finance department and placate in the hands of a £110,000-a-year bureaucrat.

According to a recruitment notice for the “Director of the Authority of the European political parties and European political foundations” role, the official would also be responsible for “registering, controlling and imposing of sanctions on European political parties and European political foundations”. The Express >>

Cl-YSzCXIAAoF4Y

According to the existing rules, a political party has a right to receive financial support from the European parliament’s budget if it has a representation in seven national or regional parliaments of the EU member states or in the European parliament itself, or if the party has received not less than 3 percent of votes during the last election to the EU legislative assembly. Therefore, a pan-European party may have no seats in the European parliament, but continue to receive funding through its elected representatives in national and regional parliaments and assemblies. Sputnik >>

Comments zijn gesloten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: