Staatsgreep Turkije mislukt

Het leger, of onderdeel daarvan, heeft een aantal cruciale fouten gemaakt.

 • Het eerste legerkorps, het grootste van de vier en gelegerd te Istanbul, deed niet mee.
 • Het mag verstandig lijken een coup te plegen terwijl Erdogan op vakantie is, maar om hem niet onmiddellijk in quarantaine te stellen was een cruciale vergissing.
 • Onvoldoende massale inzet van legereenheden gaf ruimte voor een tegenbeweging.
 • Geen idee hebben wat te doen als delen van het volk, en dat was te voorzien, zich tegen de coup keren was de fatale fout.

Door Erdogan niet onder huisarrest te plaatsen kreeg hij de mogelijkheid zijn aanhangers, via buitenlandse media Al-Jazeera oa., op te roepen om de straat op te gaan (vrouwen hebben we daarbij niet gezien). Het is de actie van een madman om zijn ongewapende volgelingen tegen een gewapend leger de straat op te sturen. Maar Erdogan is nou eenmaal een madman, wij weten het en het leger had het ook moeten weten. En wat ze ook hadden moeten weten is dat de moskeeën die oproep van Erdogan zouden ondersteunen en dat het voetvolk van allah niet te beroerd is zich dood te laten schieten voor 72 maagden. Niet alleen hadden Erdogan en zijn hele kliek in quarantaine geplaatst moeten worden, maar het leger had ook de moskeeën kazernes moeten bezetten.*

Anders krijg je dit:

https://twitter.com/JaredWyand/status/754166450932166657

Erdogan heeft vorig jaar, en de jaren daarvoor, laten zien hoe je opstandig volk aanpakt (en reken maar dat de EU meegekeken heeft). Met traangas, waterkanonnen, en heel veel arrestaties. Op het moment dat het leger, dat altijd zegt op te komen voor het volk, hier en daar op datzelfde volk begon te schieten had het verloren. Je kan wel de wapenstok gebruiken, maar niet het geweer. Om het maar bot te stellen.

Als het volk (het islamitische deel, waar was de rest?) met stokken op tanks gaat slaan, heb je verloren. Krantenredacties bezetten is niet genoeg. Sociale media uitschakelen werkt niet. Het leger had tegelijkertijd een media-offensief moeten starten om duidelijk te maken waarom ze dit deden. (Excuus voor mijn onbeholpenheid dat de voorafgaande tweet steeds meekomt)

En als dat volk dan je tanks verovert.

https://twitter.com/archicivilians/status/754096644367519744

Schermutselingen duren op dit moment nog voort, maar het feit dat Erdogan geland is in Istanbul en daar een persconferentie kon geven, laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Het leger had zijn vliegtuig uit de lucht moeten schieten als het had willen winnen. Beter dan op het volk schieten. Om 01.25 meldde ik op ons liveblog dat Obama zich uit durfde te spreken. Op dat moment moet het ongeveer duidelijk geweest zijn wie er zou winnen, want eerder durfde de ‘leider’ van de wereld geen partij te kiezen. Wholla ! Tfoe !

Dit is hoe het Turkse parlement er nu uitziet, maar dat was toch al niks meer waard nadat Erdogan Koerdische parlementariërs niet langer immuun verklaard had.

https://twitter.com/davidchala/status/754110263931047936

Erdogan is door verkiezingen aan de macht gekomen vorig jaar, maar die waren verre van democratisch. Erdogan heeft de democratie trein gebruikt en stapt nu uit en laat zien dat de gelovigen zijn soldaten zijn en de moskeeën zijn kazernes. Tot ver voorbij de Ottomaanse grenzen. In veel Nederlandse steden kwam de vijfde colonne der geitenneukers toeterend in opstand. Dat er ergens op de avond, na Mongolië-Rome-enanderenietterzakedoendeplaatsen, sprake van was dat Erdogan zijn toevlucht zocht in het Duitsland van zijn persoonlijke dhimmie Angallah Mürkül, zegt dan weer alles over onze buren.

Erdogan heeft de afgelopen jaren dankbaar gebruik gemaakt van de EU-toetredingseis om het Turkse leger en de rechtstaat te hervormen. Hij heeft gigantische zuiveringen doorgevoerd. Wat we vannacht gezien hebben was een laatste opwelling, onbeholpen en veel te laat. Besef dat de EU de mogelijkheid heeft verschaft aan Erdogan om zijn land in hoog tempo te islamiseren en van seculiere tegenkrachten te ontdoen. En besef ook dat we de EU nooit horen over Erdogan’s genocide op de Koerden en zijn medeplichtigheid aan ISIS. En besef dat naast de jaarlijkse miljarden, Frans Timmermans en Mark Rutte hem daarvoor 6 miljard gegeven hebben tijdens Nederlands voorzitterschap van de EU, aan een genociderende massamoordenaar (ja, ik neem het elke VVD-stemmer persoonlijk kwalijk, fuk joe!). (Onze leiders zijn nog een stukkie slechter dan Erdogan).

Dit is het statement van de EU dat Rutte retweette, zelf heeft die geen mening of mag niks zeggen. De verklaring is opgesteld door Tusk-Jucker-Mogherini, die laatste dat is die communiste die van mening is dat de ‘politieke’ islam altijd al onderdeel van Europa was.

Turkey is a key partner for the European Union. The EU fully supports the democratically elected government, the institutions of the country and the rule of law. We call for a swift return to Turkey’s constitutional order. We continue to follow closely the developments and to coordinate with the 28 EU Member States.

Het gevolg laat zich raden. Erdogan waande zich veilig voor het leger. Dat zal die nu nog genadelozer aanpakken. De linkse (hoi linksmensjes, waar zijn jullie?) democratische Koerdische partij zal kapot gemaakt worden. Er zijn al absurde straffen als tig maal levenslang geëist. Voor Turkije is de zondebok altijd heel simpel: De Koerden. Tot ze uitgeroeid zijn, net als de Grieken, Assyriërs, Armeniërs, en

a l d i e a n d e r e v o l k e r e n d i e d e T u r k en u i t g e r o e i d h e b b e n .

En die nu vergeten zijn.

Erdogan zal dit aangrijpen om zijn islamitische dictatuur definitief te vestigen. En de EU zal niet kunnen wachten om zich aan hem te onderwerpen.

 

* (Let wel, ik acht het Kemalistische leger net zo slecht als Erdogan. Ik geef slechts een analyse.)

Comments zijn gesloten.

10 Comments on Staatsgreep Turkije mislukt

 1. de ‘staatsgreep’ is door ISIS ondersteuner Erdogan ZELF in scene gezet om zijn falende asielmaffia chantage op Merkel in ruil voor een Turks-Europese machtsovername (EU lidmaatschap) en het Turkse NATO lidmaatschap weer een nieuwe legitimiteit te geven.
  Bij de NOS zeiden ze dat de meeste ‘coupplegers’ jonge jongens waren die in meerderheid zeiden dat ze dachten dat het om een oefening ging. Dus de beelden van in elkaar geslagen en belaagde coup plegers waren jongens die opdracht hadden van Erdogan om te figureren in zijn toneelstukje voor de internationale buhne. De NOS zegt dat een helicopter van de coupplegers op de burgers schoot en dat een F-16 van de coupplegers op het vakantiehuis van Erdogan schoot terwijl Erdogan in Mongolie zat. Dictator Erdogan zal – ongeacht originator coup – verder radicaliseren in zijn osmaanse restauratie.

  Geliked door 1 persoon

 2. Cristobal Varesa // 16/07/2016 om 22:33 //

  Bwah, net niet helemaal. Dit was sowieso geen echte staatsgreep maar een door Erdogan in scene gezette staatsgreep. Waarom hij dat zou doen?

  Volg de redenering. Dit gebeurde er vandaag in Turkije:

  – In de nasleep van de “coup” ontsloeg Erdogan vandaag zomaar eventjes 2700 rechters.

  – Turkije kondigde vandaag ook aan dat het waarschijnlijk de doodstraf opnieuw zal invoeren om de “daders” van de coup te straffen.

  – Bovendien heeft Turkije een uur geleden meegedeeld dat de VS tot nader order die Turkse luchtmachtbasis dicht bij de Syrische grens niet meer mag gebruiken als uitvalsbasis voor bombardementen op IS.

  Werd Erdogan er niet altijd al van beschuldigd hand- en spandiensten allerhande te leveren aan IS?
  Is het niet zo dat IS de laatste paar weken zware klappen heeft gekregen en op het punt staat de strijd te verliezen?
  Zouden ze dan niet beter vluchten en elders “asiel” zoeken?
  Bijvoorbeeld in het aanpalende land Turkije waar ze nog een suikernonkel kennen?
  Maar moet dan niet eerst die Amerikaanse luchtmachtbasis dicht omdat die troepenbeweging anders sowieso ontdekt zou worden?
  En is het dan ook niet aangewezen om eerst alle dissidente stemmen in Turkije de mond te snoeren, laat ons zeggen via een fake staatsgreep die dan kan dienen als excuus om alle kritici van Erdogan op te pakken?
  En is het niet uiterst handig dat vanuit dat asielland men moeiteloos gans Europa kan bereiken, met het vliegtuig, business jihadi class met Turkish Airlines?
  Gaat Erdogan met andere woorden van Istanboel de moslimterreurhub maken waarlangs 40000 IS-strijders kunnen passeren voor een nieuwe identiteit en de nodige papieren zodat ze vlotjes terug naar hun 80 landen van herkomst kunnen reizen?
  En of we eigenlijk wel goed beseffen wat de gevolgen daarvan kunnen zijn in Europa?
  En of we eigenlijk al inzien dat Turkije de Islamitische Staat wordt, gelegen op een boogscheut van Europa?

  Geliked door 2 people

 3. “business jihadi class met Turkish Airlines?”

  Nice one. De uitdrukkingswijze, niet het feit dat het zo is.

  Like

 4. Ze hoeven nog niet eens heen en weer te vliegen, ze zijn al lang hier, dat hebben we vandaag kunnen zien in een hoop Europese steden.

  Like

 5. Hadden ze nou serieus iets anders verwacht dan?
  Het was toch juist de bedoeling dat je vooral je eigen cultuur mocht behouden, in welk land dan ook.
  En zie hier de gevolgen, ze zijn nog steeds eerst en vooral Turks.
  Nederlands zijn ze alleen voor het inkomen.

  Den Haag – Kamerleden ergeren zich groen en geel aan de reactie van Turkse Nederlanders op de mislukte staatsgreep. De feestvierders laten volgens de politici zien dat ze slecht geïntegreerd zijn.

  „Deze mensen juichen dus in Nederland voor de schaduwkanten van Turkije en importeren het sektarisme van het Midden-Oosten dat wij in ons land kunnen missen als kiespijn”, zegt VVD-Kamerlid Ten Broeke.
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/26230322/__Kamerleden_ergeren_zich_aan_Turkse_Nederlanders__.html

  Like

 6. Coup was ‘niet echt, maar lachwekkend theaterstuk’ – Flashback naar 2012 en 2013: Ankara dreigde letterlijk met mobiliseren miljoenen in Europa wonende Turken
  http://xandernieuws.punt.nl/content/2016/07/Erdogan-maakt-5e-colonne-wakker-Turkse-massas-schreeuwen-Allahu-Akbar-in-steden-Europa

  Like

 7. Excuseer: maar de ‘staatsgreep’ in Turkije is wèl gelukt! Dat moet inmiddels duidelijk zijn geworden want de geplande zuiveringen worden uitgevoerd. De onwelwillende rechters en de veel te vrije onderwijzers zijn allemaal ontslagen. Voortaan spreekt de imam in de moskee wel in vonnig in de sharia ‘rechtbank’!

  Een staatsgreep met twee helicopters en zes tanks is geen staaatsgreep maar een zogenaamde staatsgreep, de werkelijke macht is nu door Erdogan naar zich toe getrokken, de plannen moeten al maanden en maanden klaar hebben gelegen, dit is te veel werk voor een weekendje.

  Iedereen trapt er in, en om met ‘@DenkNL’ te spreken: ‘trap er niet in!’

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: