Stel één nationaal zorgfonds in, schaf de zorgverzekeraars af

Zelfs het Centraal Bureau voor de Statistiek geloofde er heilig in. ,,Kosteneffectief, toegankelijk en van hoge kwaliteit”, schreef de rekenmeester in 2003. Recente cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) leren echter dat dit stelsel enorm duur is.

Kosten

In landen waar een groter percentage van de zorg betaald wordt uit private verzekeringen is het stelsel duurder, toont OESO aan. In landen waar een groter deel wordt betaald door een zorgfonds zijn de kosten lager. Private verzekeraars vergroten de bureaucratie en drijven de prijs op. In Nederland geven we 1.365 euro per jaar per persoon méér aan zorg uit dan andere landen. Curatieve zorgkosten (ziekenhuis, huisarts) laten zien dat dit systeem niet kosteneffectief is. Voor de invoering lagen de kosten onder het Europese gemiddelde. Na invoering schoten we erbovenuit. De kosten voor curatieve zorg stegen van 26,2 miljard in 2006 naar 36,2 in 2014. Vooral het ziekenhuisbudget groeide: van 13,7 miljard in 2005 naar 23,1 nu. Huishoudens draaiden er voor op: Follow the Money, een platform voor onderzoeksjournalistiek, toonde aan dat zij nu 20 miljard meer aan zorg betalen dan in 2004. In tegenstelling tot werkgevers, zij betalen 400 miljoen minder.

NRC >>

De Zorg >>

Comments zijn gesloten.

4 Comments on Stel één nationaal zorgfonds in, schaf de zorgverzekeraars af

 1. John // 06/08/2016 om 22:39 //

  Ontelbare keren tref ik mensen die niet vrijwillig met een bedrijf te maken willen hebben, maar gedwongen willen worden door de overheid. En het ergste: Ze willen dat andere mensen ook gedwongen worden om hetzelfde te accepteren. Als die overheid een heel groot deel dan in eigen zak steekt, kijken we de andere kant op (“Je hebt altijd wel enkele rotte appels, hé?”). Als het dan helemaal kapotgereguleerd is, en het geld in de verkeerde zakken verdwenen is, laten we ons wijs maken dat dit komt door ‘Marktwerking’. Wederom willen we nog meer regels en bemoeizucht van de overheid. Die was er voorheen namelijk nog niet, toch? Nu is het zo dat de verzekeraars regelmatig om de tafel gaan zitten met minister Schippers van ‘Volksgezondheid’, en samen bespreken hoe ze de burger nog een poot uit kunnen draaien, en een oor aan kunnen naaien. Voor haar diensten krijgt Schippers straks vast een lui baantje in de raad van bestuur van een grote verzekeraar, met bijbehorend salaris. Google maar eens “Ex politici in de zorg”, en kijk waar ze opeens allemaal zijn gebleven. Dan kun je gelijk zien waar je geld heengaat. Dit kan, omdat je gedwongen wordt om te betalen, en niet werkelijk een keuze hebt. De verzekeraars zijn in feite allemaal filialen van de overheid. Net als bij de banken, lopen ze bij mekaar in en uit. Maar als je tegen marktwerking bent, is dat toch exact wat je wil. Stel je voor dat de directeuren van alle supermarkten in Den Haag bij elkaar kwamen, en hun strategie gingen bespreken, en je gingen verplichten om maandelijks een vast bedrag te betalen, of bepalen of je de spruitjes nu ook per stuk zou kunnen kopen, omdat ze die zelf onbetaalbaar hebben gemaakt. Alles wat ze afspreken kun je zelfs terugvinden op overheidssites. En dan geloof jij nog dat ze er voor jou zitten? Het is ieder voor zich, en jouw belang vertegenwoordigen ze al lang niet meer. Kijk maar eens om je heen, en kijk wat er allemaal gebeurt in de wereld, dankzij onze overheid. Eerst creëren ze een probleem, wachten even, en het gepeupel komt naar mammie overheid gerend voor een oplossing. Want mensen zijn zó kort van geheugen…
  Zien we dan niet dagelijks hoe onbetrouwbaar de overheid is?
  Hebben ze dan niet al diverse malen de pensioenkassen geplunderd bijvoorbeeld?
  Waarom hen dan nog meer dan nu al het geval is, de overheid in de zorg verweven?

  Geliked door 2 people

 2. John // 06/08/2016 om 22:58 //

  Bewezen is dat waar de overheid zo min mogelijk aanwezig is, of liever helemaal niet bestaat, dat het daar economisch het beste gaat, zoals Hongkong, of Bangkok.
  Natuurlijk, de overheid die er wel is, is zo corrupt als de pest.
  Maar geloof je werkelijk dat het hier anders is?
  Hier heb je een grote overheid, dus de corruptie gebeurt ook op grotere schaal.
  En die wil je graag de baas laten zijn over je gezondheid?
  Zou je graag willen dat de overheid alle prijzen regelt?
  Bepalen of iemand wel of niet arts mag worden, en hoeveel ziekenwagens en ziekenhuizen er per regio mogen zijn?

  Dan is dit wat je krijgt, en zelfs gewoon verdient.
  http://www.therealcuba.com/?page_id=77
  Want geloof je werkelijk dat de overheid het geld dat voor de zorg bedoeld is, alleen aan de zorg besteedt?
  Het percentage dat werkelijk aan zorg besteed wordt zal steeds dalen, terwijl je steeds meer betaalt.
  Echt jammer dat we er steeds weer invliegen, terwijl we eigenlijk de overheid niet vertrouwen.
  Maar we laten hen wel beschikken over ons leven en dood.
  Dan verdien je het gewoon.

  Geliked door 1 persoon

 3. Brenno de Winter
  Transparante zorgkosten; de NZa moet niet lullen maar poetsen
  Wees niet hypocriet en gooi die database open.
  De Nederlandse Zorgautoriteit bewierookt in een ronkend persbericht zorgverzekeraar CZ voor het openbaar maken van ziekenhuistarieven. Maar die verklaring is hypocriet. De NZa zit namelijk zelf op deze gegevens en houdt ze angstvallig geheim. Zorgverleners betalen voor veel behandelingen via een standaard codering. Zo is te zien wat bijvoorbeeld het behandelen van een bepaalde beenbreuk kost. De prijs verschilt per ziekenhuis en contract. Het kan zijn dat jouw zorgverzekeraar meer betaalt dan een andere. En ben je niet verzekerd dan betaal je weer een ander tarief.
  http://politiek.tpo.nl/column/transparante-zorgkosten-de-nza-moet-niet-lullen-maar-poetsen/

  Like

 4. John // 07/08/2016 om 10:33 //

  We weten allemaal hoe het zou moeten zijn, maar we willen geen eigen verantwoordelijkheid.
  Ondertussen worden we steeds mee afhankelijk van een overheid die niet te vertrouwen is.
  Dit is het probleem met alle overheden, niet met bepaalde partijen, of bepaalde personen binnen die partijen.
  Je gaf ze zeggenschap over je geld, leven, en toekomst, en die van je kinderen (nemen ze inmiddels), en hoopt dat ze dan goede dingen voor jou gaan doen die je zelf natuurlijk niet kon doen.

  Het is een morele kwestie.
  Ben ik verplicht om in dit collectieve systeem mee te doen, en waarom?
  Telt een individu nog wel, of is het alleen nog het collectief, en het ‘algemeen belang’ wat telt?
  Ik zie mogelijkheden om op vrijwillige basis een verzekering af te sluiten bij een verzekeraar van mijn keuze (mijn part in IJsland).
  De verzekeraar legt mij niet de voorwaarden voor, maar ik stel hem eisen, en vraag wat dat kost.
  Net zoals in iedere winkel, ben ik zelf de baas, in plaats van dat de verkoper bepaalt wat ik krijg, en mij kan dwingen dat te accepteren.
  De overheid zou daar helemaal en volledig buiten moeten blijven, want dit is nou exact de reden dat het steeds meer fout gaat.
  Roepen dat zij zich er juist meer mee moeten bemoeien, heeft juist een averechts effect.
  Want zeg nou zelf: Wat hebben ze nou werkelijk gepresteerd de afgelopen 40 jaar?
  Ze draaien je steeds meer een rad voor ogen, en je vraagt je af hoe dat kan en mag.
  Zo hebben ze je ook wijsgemaakt dat er marktwerking is, “Want je kan kiezen tussen verzekeraars”, die ondertussen zo met de overheid verstrikt zijn geraakt, dat ze er net als bij banken, in en uit lopen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: