Turkije valt Syrië binnen om ISIS te beschermen tegen de oprukkende Koerden

Erdogan heeft altijd gezegd dat de Eufraat de rode lijn was voor de Koerden. Als de Koerden die zouden oversteken zou hij ingrijpen. Meer letterlijk noemde hij Jarablus. Het eerste bericht dat ik er van kan vinden bij mij is van 27-07-2015. En daar staat deze kaart bij:

De Koerden staken de Eufraat voor het eerst over vorig jaar december:

Dat was ver genoeg van de grens met Turkije dat Turkije het dreigement van de ‘rode lijn’ niet uitvoerde.

Nadat Turkije een Russisch vliegtuig neergehaald had, zette Rusland S-400 luchtafweer neer en dat zou het voor Turkije ook lastiger maken Syrië binnen te vallen, want dan zouden ze geen luchtsteun kunnen geven. Die luchtsteun lijkt Turkije nu van ‘de Coalitie’ (de Amerikanen) te ontvangen. En Rusland is niet uit op een confrontatie met de Amerikanen.

01.jpg

Toen de Koerden afgelopen maanden hun offensief tegen Manbij begonnen kwam dat al dichterbij Erdogan’s ‘rode lijn’ en namen ook de artilleriebeschietingen vanaf de Turkse kant van de grens op Syrië toe. Officieel zegt Turkije dan altijd dat het op ISIS schiet, maar Koerdische bronnen weerspreken dat altijd. De beschietingen zijn bijna altijd ter ondersteuning van ISIS of één van de honderden andere door Turkije gesteunde jihadgroeperingen.

Naamloos.png

Wat Turkije nu op Jarablus afstuurt zijn jihadistische groeperingen als Al-Nusra/Al-Qaeda, die afgelopen week hun naam weer eens veranderd hebben om het Westen in de luren te leggen. Het is exact het oude plan van Turkije van de ‘safe-zone’ dat door het zogenaamde Vrije Syrische leger (FSA) beheerd zou moeten worden.

Naamloos.png

Waarom werkt Amerika mee?

De Amerikanen hadden de YPG/SDF (SDF bestaat uit Koerden en lokale Arabische stammen en ook wat Turkmenen en Christenen) gezegd dat de Koerden zich weer terug moesten trekken over de Eufraat nadat ze ISIS uit Manbij geschopt hadden. Biden, toevallig vandaag op bezoek in Turkije, herhaalde die eis nog eens.

Maar dat gaan ze niet doen:

Situatie op 16 augustus:

Naamloos.png

Dat de Amerikanen nu toch de Turken steunen bij hun poging een ‘safe-zone’ (iets waar in Nederland Sybrand Buma zich altijd een voorstander van betoond heeft …) in te richten met behulp van hun koppensnellerdivisies lijkt me ingegeven door de huidige verhoudingen tussen Turkije en de VS. Die zijn verre van goed momenteel. Na de coup is er een ware hetze tegen de VS georganiseerd in Turkije. Vrijwel onmiddellijk werd Incirlik omsingeld en de afgelopen weken is meermaals de stroom er naar afgesneden. Zo goed als dagelijks verschijnen er berichten vanuit Turkije dat Amerika achter de coup zou zitten en in ieder geval Gülen die daar verblijft sinds hij in onmin raakte met zijn vroegere vriend Erdogan. En Erdogan heeft zelfs geroepen dat Rusland gebruik van de basis zou kunnen maken.

Afgelopen week kwam Erdogan met hangende pootjes in Moskou en had daar een maar liefst acht uur durend gesprek met Poetin. Poetin zou rust geëist hebben op de Kaukasus, in Armenië, en een einde aan het gelazer met de Krim-Tataren. En sindsdien hebben we Erdogan horen zeggen dat Assad niet meer onmiddellijk hoeft te verdwijnen. Hij kan nu deel uitmaken van een overgangsregering, zei Erdogan. Het is niet moeilijk raden wat Erdogan’s verzoek aan Poetin geweest zal zijn. Hij wil koste wat het kost voorkomen dat de Koerden een eigen levensvatbare staat aan de Turkse zuidgrens verkrijgen. Zowel Rusland als Iran hebben al eerder door laten schemeren niet ten koste van alles heel Syrië voor Assad te willen behouden.

De toenadering tussen Rusland en Turkije, hoe serieus je die ook wilt nemen, zal de Amerikanen niet lekker zitten en de anti-Amerikaanse stemming in het land nog minder. En ook tussen Turkije en de EU ontstaan steeds meer problemen, Duitsland heeft Turkije openlijk een terreurstaat genoemd. Om de relatie met Turkije nog enigszins te redden, zal Amerika dit toegestaan hebben.

De datum van de Turkse inval is trouwens ook een bijzondere:

En het is niet de eerste keer dat de Koerden door de Amerikanen verraden worden:

https://twitter.com/Furiouskurd/status/768473833993039873

Tot nu toe lieten Assad en de Koerden elkaar voornamelijk met rust. Maar afgelopen week hebben de Koerden Hasakah veroverd op het Syrische leger (SAA) en daarbij kregen ze nog steun van de Amerikanen die Assad vertelden dat die op moest houden hun special forces , die daar de Koerden bijstaan, te bombarderen (dat was voor het eerst dat ze toegaven grondtroepen in Syrië te hebben en daar heeft Obama geen mandaat voor). Hasakah is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en daarmee is Assad in feite weer een hele provincie kwijt aan de Koerden. Assad en Turkije beginnen ook een gezamenlijk belang tegen de Koerden te krijgen.

Turkije valt ISIS niet aan.

En daar heeft dat familielid van Pepperman een punt. Normaal voert ISIS een zware strijd als ze een stad verliezen. Om Jarablus is niet gevochten. De beschietingen die Turkije uitvoert en uitvoerde waren richting SDF dat oprukte naar Jarablus en niet op ISIS. ISIS heeft geen IED-s achtergelaten, terwijl ze een stad die ze verliezen normaal helemaal voldouwen met boobytraps, in koelkasten en zelfs in koran’s langs de kant van de weg (daar verschenen van de week beelden van).

Er is niet een schot gelost om Jarablus. Er zijn geen wapens in beslag genomen van ISIS-jihadi’s. De ISIS-jihadi’s hebben netjes hun ISIS kloffie uitgetrokken en trekken zo meteen hun FSA pakje aan en dat is dan dat.

https://twitter.com/Furiouskurd/status/768394959812689920

Of de Koerden nu nog zullen helpen om ISIS uit Raqqa te verdrijven is maar de vraag.

En het is ook maar de vraag wie nu Mosul aan moet gaan pakken.

Obama heeft wéér ISIS geholpen. Er kan pas iets veranderen in Syrië als Trump de verkiezingen wint.

 

Turkey’s Syria offensive aimed at Kurdish YPG
http://m.dw.com/en/turkeys-syria-offensive-aimed-at-kurdish-ypg/a-19497653

Turkey pushes into Syria to hold the line against Kurds
http://www.ft.com/cms/s/0/958becda-6a01-11e6-ae5b-a7cc5dd5a28c.html#axzz4IH1w2yN3

Kurds Close to Control of Northeast Syria Province, Portending a Shift in the War
http://www.nytimes.com/2016/08/24/world/middleeast/hasaka-syria-kurds-turkey.html?_r=0

Erdogan Strikes Back: What’s Behind Turkish Military Operation in Syria
http://sputniknews.com/middleeast/20160824/1044603365/turkey-syria-operation.html

We Will Not Retreat to East of Euphrates: YPG Spokesman  https://theburstsignal.wordpress.com/2016/08/25/we-will-not-retreat-to-east-of-euphrates-ypg-spokesman-redur-xelil-syria-360-reporting-on-events-in-syria-and-the-middle-east-arabic-and-english/

The predictions have come to pass: Turkey is now in Syria and this is what it means for the Middle East. The Turks don’t want a Kurdish mini-state on their frontier any more than the Syrians want to lose territory to the Kurds  http://www.independent.co.uk/voices/turkey-syria-kurds-middle-east-a7207506.html

Turkey-FSA Take Jarablus From IS Without Fight  http://www.kurdishquestion.com/article/3381-turkey-fsa-take-jarablus-without-fight

ISIS hands Jarablus over to the AKP          http://www.anfenglish.com/news/isis-hands-jarablus-over-to-the-akp

Turkey does not attack ISIS; ISIS hands over villages to other gangs  http://www.anfenglish.com/news/turkey-does-not-attack-isis-isis-hands-over-villages-to-other-gangs

Kurds Lose Out As Neo-Ottoman Turks Steal Syria’s Jarablus  http://www.moonofalabama.org/2016/08/kurds-lose-out-as-neo-ottoman-turks-steal-syrias-jarablus.html

Comments zijn gesloten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: