Zweedse premier over de situatie van vrouwen in Saoedi-Barbarije: “Net als thuis in Zweden”

Tijdens zijn bezoek aan Saoedi-Barbarije heeft de Zweedse minister president Stefan Löfven de situatie van vrouwen in het Arabische Koninkrijk vergeleken met die van vrouwen thuis in Zweden.

Een delegatie van de Zweedse regering, samen met zakenman Marcus Wallenberg, bezocht het land gisteren. Voorafgaande aan het bezoek was er druk gezet op Löfven om Saoedi-Barbarije te bekritiseren vanwege hun omgang met vrouwen in het land.

Maar in plaats van dat de bukdhimmie dat deed, vertelde de Zweedse minister president dat de situatie van vrouwen in de koppensnellersstaat vergelijkbaar is met die van vrouwen in Zweden.

-Het is duidelijk dat er, net als in Zweden, obstakels zijn voor vrouwen, vertelde hij ‘Expressen’.

-Gebrek aan een functionerende ouderenzorg is er de oorzaak van dat vrouwen part-time gaan werken of helemaal stoppen met werken in Zweden. In beide landen zijn er obstakels voor de participatie van vrouwen. Maar ieder land moet dat zelf oplossen.

De verklaring kon op kritiek rekenen van ‘Moderates’. Eén van de critici was Kent Persson, voormalig partij-secretaris van de ‘Moderate Party’.
“Dit is werkelijk niet te geloven. Natuurlijk is buitenlandse politiek een gevoelig onderwerp, maar deze uitspraak moet scherp bekritiseerd worden. Door iedereen”, zo schreef hij op twitter.

Ik denk dat het deze tweet is, maar dat mag ‘rommel’ later bevestigen, mijn Zweeds schiet tekort, Fub.

Zelfs de leider van de ‘Liberale Partij’ Jan Björklund is kritisch. “Löfven moet verkeerd geciteerd zijn wat betreft sekse gelijkheid in Saoedi-Arabië. Anders is de verklaring voorbij alle gekte”, schreef hij.

Löfven bezocht Saoedi-Barbarije namens de Zweedse zakengemeenschap, die hoopt op lucratieve handel met het stinkend rijke olie-Koninkrijk. Dat is de reden dat Löfven er niet happig op is om kritiek te geven op hoe het land vrouwen behandelt, vrouwen mogen er geen auto rijden, moeten verplicht een burka of nikab aan en hebben zelfs een geschreven toestemming van hun man nodig om op reis naar het buitenland te mogen.

Het is niet iets nieuws dat Zweedse top-politici bang zijn om uitspraken te doen over Saoedi-Barbarije. Vorig jaar beweerde de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, Margot Wallström, dat de sharia, de islamitische wet, niks met islam te maken had. Dat gebeurde nadat ze kritiek geuit had op Saoedi-Barbarije, en onder andere, gezegd had dat het middeleeuws is om burgers te straffen met zweepslagen, zoals het geval was met de gevangen blogger Raif Badawi.

Speisa >>

Comments zijn gesloten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: