Gitmo gevangene onthult dat Saoedische rehabilitatiecentra eigenlijk jihadtrainingskampen zijn

Contra-terrorisme experts verdenken de Saoedische rehabilitatiecentra er al langer van dat ze slecht werk leveren bij het de-radicaliseren van jihadisten. Maar een Saoedische gevangene in Gitmo heeft nu onthuld dat het eigenlijk recruterings- en trainingscentra zijn voor de jihad.

Volgens recent gedeclassificeerde documenten (pdf), heeft senior Al-Qaeda lid Ghassan Abdullah al-Sharbi de paroolcommissie van Gitmo laten weten dat de Saoedische regering vrijgelaten voormalige gevangenen juist aanmoedigt om zich weer bij de jihad aan te sluiten op zijn terroristen hervormingsschool Prince Mohammed bin Naif Counseling and Care Center.

De Obama administratie heeft de effectiviteit van het Saoedische rehabilitatie programma juist geprezen – wat gebruikt maakt van “kunst therapie”, zwemmen, ping-pong, playstation en voetbal om de terroristen te de-radicaliseren – en stelde als voorwaarde aan de vrijlating van tientallen Gitmo gevangenen, waaronder voormalige bodyguards van Bin Laden, dat ze deel zouden nemen aan het controversiële Saoedische rehabilitatie programma.

Vandaag de dag zijn er 134 Saoedische gevangenen overgebracht naar deze hervormings kampen in Riyad en Jeddah. Vorig jaar werden er negen Jemenitische gevangen naar overgebracht, en naar verwachting zullen er de komende twee maanden nog een aantal volgen, omdat Obama probeert om Gitmo leeg te krijgen voor het einde van zijn presidentschap, zodat hij tenminste één verkiezingsbelofte gehouden heeft.

byjzqplcaaa-qkj

Al-Sharbi liet een vacuümbom afgaan toen hij eerder dit jaar verhoord werd door de paroolcommissie van Gitmo, toen hij de leden van de commissie vertelde dat het Saoedische koninkrijk een spelletje met ze speelde en ze voor gek zette. “Jullie willen me terugsturen naar Saoedi-Barbarije omdat jullie geloven dat ze daar een de-radicalisatie programma hebben.

Klopt. Aan het oppervlak. Jullie hebben 100% gelijk, er is een sterk – extern, een sterk – de-radicaliseringsprogramma. Maar vergis je niet, daaronder gaat een verborgen radicaliseringsprogramma schuil”, voegde al-Sharbi er aan toe.

Al-Sharbi is één van de langstzittende en minst berouwvolle gevangenen in Gitmo. Hij heeft de Saoedische nationaliteit en is afgestudeerd in electrical engineering aan de King Fahd University, hij bezocht een vliegschool die geassocieerd wordt met de 9-11 kapers. In de zomer van 2001 reisde hij naar Afghanistan waar hij training ontving in een Al-Qaeda kamp en waar hij bermbommen bouwde om geallieerden mee op te blazen.

Al-Sharbi werd gevangen genomen maart 28 2002, in een Al-Qaeda safehouse in Faisalabad, Pakistan, samen met senior Al-Qaeda lid Abu Zubaydah. Volgens het dossier van de veiligheidsdiensten vertelde hij zijn ondervragers dat “De Verenigde Staten op 9-11 kregen wat ze verdiend hadden.”

Toen hij na veertien jaar een kans op vrijlating kreeg was hij verrassend openhartig tegenover de paroolcommissie.

Hij legde uit dat Riyad actief jihadisten traint en recruteert om Iraanse elementen te bestrijden in Jemen en Syrië. De Saoedi’s zien het sjiitische Iran als een regionale bedreiging voor hun veiligheid.

“Ze starten meer oorlogen en de Verenigde Staten zijn zich aan het terugtrekken uit de regio”, zei hij. “Ze steken overal hun neus in en recruteren meer en meer jihadisten en vertellen ze: “Okay, ga maar vechten in Jemen, of, ga maar naar Syrië.”

Al Sharbi zei dat de Saoedi’s voormalige gevangenen ook “aanmoedigen om hun jihad in de Verenigde Staten voort te zetten”.

bsefdurcuaa59yf

“Dat is geen voorbije geschiedenis”, zei hij. “Het neemt toe.”

Een groeiende hoeveelheid bewijs ondersteunt zijn bewering. Afgelopen maand bijvoorbeeld werd duidelijk door Wikileaks dat Saoedi-Barbarije clandestiene financiële en logistieke steun verleent aan ISIS en andere soennitische jihadgroepen in de regio.

Al-Sharbi zei dat het koninkrijk dubbelspel speelt.

“Ze vertellen trots dat ze terrorisme bevechten,” zei hij. “Dat betekent dat ze het steunen”.

Al_Sharbi vertelde de paroolcommissie van Gitmo dat hij niet wilde deelnemen aan het Saoedische rehabilitatie programma omdat hij dan gebruikt zou worden om “te vechten voor de koninklijke Saoedi’s”.

“Dat is voor de Saoedische koning. Dat is geen werkelijke jihad,” zei hij. “Ik ga niet naar Saoedi-Barbarije tenzij ik zeker weet dat ze me niet zullen misbruiken.”

bxnun_kiyaa-csq

 

De jihadi’s krijgen ook jonge bruidjes en nieuwe auto’s als ze afgestudeerd zijn, en sharia-les van islamexperts.

De Saoedische de-radicaliseringskampen zijn een soort luxe uitvoering van Center Parcs.

Paul Sperry is author of “Infiltration: How Muslim Spies and Subversives Have Penetrated Washington.”

Lees verder in het Engels bij The New York Post >>

h/t Martijn Heeroma

 

Comments zijn gesloten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: